szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az internetes rádióadásokon keresztül sokan hallgatnak olyan műsorokat, amelyeket a...

Az internetes rádióadásokon keresztül sokan hallgatnak olyan műsorokat, amelyeket a hagyományos rádiókészülékekkel lehetetlenség elérni. Vagy azért, mert egy másik földrészről sugározzák, de az is előfordul, hogy az adásnak csak internetes változata létezik.

A VLC-ben meglehetősen elrejtették a tévéadásokat lekérdező menüpontot

A sávszélességek rohamos növekedésével már a folyamatos, jó minőségű mozgókép továbbításnak sincsen akadálya. Korábbi cikkünkben már bemutattunk olyan oldalakat, ahonnan el lehet érni a világ távoli pontjairól közvetített tévéműsorokat. A kifejezetten internetes sugárzásra készült adások egy része az NSV (Nullsoft Streaming Video) szabványt használja, így megnézésükhöz Winamp vagy VLC lejátszóra van szükség. A kérdés már csak az, hogyan találjuk meg ezeket az adásokat? Mindkét lejátszóból le lehet tölteni az éppen aktuális tévé listát, amelyből azután bármelyik adást indíthatjuk.

Több száz csatorna közül válogathatunk

Aki szokott filmeket nézni a számítógépén, az előbb, utóbb kipróbálja a VLC lejátszót, ami általában minden nehézség nélkül megbirkózik a legkülönbözőbb módszerekkel tömörített, kódolt állományokkal. A VLC további előnye, hogy létezik többek között Windows, Mac OS X és Linux változata is. Ennek a lejátszónak egy kissé eldugott részéről el lehet érni az összes Shoutcast tévéadást. (Természetesen a Shoutcast rádió adásokat is). A Windows változatban a program indítása után a Lejátszólista (Playlist) ablakot kell megnyitni, majd az ott található Kezelés/Szolgáltatásfelismerés/Shoutcast TV listings menüpontot kell kiválasztani. Egy gyors adatlekérdezés után már láthatjuk is a több száz tévéadás listáját.
A Winamp esetében egy jobb egérkattintás után a Library vagy a Media Library utasítást kell használni, a csatornalista letöltéséhez.

A Winampból is elérhetjük a Shoutcast videókat

A Macet használók a VLC OS X változatában  a program főablakában a File/Services Discovery/Shoutcast TV Listings pontokon keresztül tudják letölteni az adások listáját.
Ezeknek az adásoknak legnagyobb része nem igazán izgalmas. Sok olyan csatorna van ugyanis közöttük, amelyek hagyományos vagy internetes rádióállomások stúdiójából közvetített mozgóképet mutatnak, ahol a zene hallgatása közben láthatjuk, mit csinál éppen a lemezlovas vagy a műsorvezető. Persze van nagyon sok jó zenei klipeket sugárzó adás, és a távoli országok tévéműsorai sem hiányoznak a kínálatból. Ezek például jól használhatók nyelvtanuláshoz is. 
Amiért azonban igazán érdemes böngészni a tévéadások között, az néhány filmes csatorna. Ezek közül ki kell emelni a lista elején található „desync.com: awesome movies (HQ)” nevű adást, ahol teljes képernyőn is élvezhető minőségben vetítenek nagy mozisikereket. A cikk írásának napján például egymás után a Karib-tenger kalózait, a Mátrixot, a Jurassic parkot és az Ocean’s Eleve-t vetítették. A filmeket eredeti hangsávval sugározzák. A desync.com több, hasonlóan jó minőségű adást is közvetít, így például egy külön csatornán megy a Stargate Atlanis sorozat, egy másikon pedig japán anime filmek.

Ez a filmcsatorna teljes képernyőn is jó minőségű képet ad

A VLC-n vagy a Winampon keresztül letöltött csatornalista korántsem teljes (például hiányoznak belőlük a „felnőtt“ adások). Egy ezeknél bővebb, folyamatosan frissülő listát találhatunk a Shoutcast TV csatornákról a http://sonic-lux.de/home/projekte/software/shoutcast_tv_lists/web/index.html oldalon. Itt az adások nevén kívül láthatjuk azok sugárzásnak bitrátáját is, és az aktuális műsort és a nézőszámot is leolvashatjuk. Az csatornák megnézéséhez csak a mellettük lévő Tune In! gombra kell kattintani, hogy elinduljon a rendszerünkben alapértelmezett lejátszó.

Egy kísérleti weboldalon is megtalálhatjuk az aktuális csatorna listát

A mellékelt videón egy rövid válogatást mutatunk be néhány érdekesebb filmes és zenei csatorna műsorából.  

 
   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már videón is látni az Asus játékosoknak szánt csúcsmobilját, a ROG Phone 4-et

Már videón is látni az Asus játékosoknak szánt csúcsmobilját, a ROG Phone 4-et

A Xiaomi mobiljából egy robotsárkány is legyártható – videó

A Xiaomi mobiljából egy robotsárkány is legyártható – videó

Tükörsima magyar győzelem a női vízilabdázók kvalifikációs tornáján a kazahok ellen

Tükörsima magyar győzelem a női vízilabdázók kvalifikációs tornáján a kazahok ellen