szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft a következőt írja e folyamatról: „Az Svchost.

A Microsoft a következőt írja e folyamatról: „Az Svchost.exe egy általános gazdafolyamatnév, amelyet a DLL- (dinamikus kötésű kódtár) fájlokból futó szolgáltatások viselnek.” Kicsit bonyolult a megfogalmazás, de a lényeg az, hogy a belső – Windows - szolgáltatásokat futtatható exe fájl helyett dll fájlokba helyezi a Microsoft, amelyek betöltéséhez ugye szükséges egy exe fájl is. Így született meg a svchost.exe rendszerfolyamat.

Megannyi svchost.exe a folyamatok között

Egy folyamat mögött tehát egy vagy több szolgáltatás állhat. Ezek logikailag csoportosítva vannak, így a hasonlók egy svchost alá kerülnek. Töltsük le a Process Explorert és álljunk rá az egyik svchost folyamatra, így láthatjuk a benne futó szolgáltatásokat.

Bizonyos szolgáltatások letilthatók

Általánosságban elmondhatjuk, nem érdemes a belső rendszerösszetevőket letiltani, ha azonban mégis tudatában vagyunk ennek következményeinek, akkor a fenti képről leolvasott szolgáltatásokat megkereshetjük és letilthatjuk. Ehhez indítsuk el a Start menü Futtatás menüpontjával a „services.msc”–t, a listában kattintsunk duplán a megfelelő elemre, majd válasszuk az indítás típus „Letiltva” opcióját.
Persze legyünk óvatosak: az svchost felelős többek között a biztonsági központért, a tűzfalért, a témákért, a súgóért és a hálózati kapcsolatokért is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

FTP telepítése XP-re

Az IIS csomag webszerver szolgáltatásával korábban már foglalkoztunk.

Kiirtottuk a nagyobb állatokat – így fejlődhetett ki az emberi agy

Kiirtottuk a nagyobb állatokat – így fejlődhetett ki az emberi agy

Liu Shaolin arany-, Liu Shaoang ezüstérmes 1000 méteren, a rövidpályás gyorskorcsolya vb-én

Liu Shaolin arany-, Liu Shaoang ezüstérmes 1000 méteren, a rövidpályás gyorskorcsolya vb-én

Mégis lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban és az iskolákban

Mégis lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban és az iskolákban