szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magas fordulatszámon pörgő technológiai fejlesztések következtében egy ma vásárolt számítógép néhány éven, de akár néhány hónapon belül is elavulttá válhat. A Gartner Group informatikai és technológiai kutató- és tanácsadó cég listát állított össze arról a kilenc legfontosabb feljesztésről, amelyek már a következő négy évben jelentős hatással lehetnek mindennapi tevékenységeinkre.

Többmagos és hibrid processzorok
A Gartner jelentése szerint jelenleg a legelterjedtebb többmagos processzorok az Intel Core 2 Duo és Quad Core lapkái, amelyeknek köszönhetően a személyi számítógépek egyre komolyabb számítási műveletekre képesek. A jövőben tovább gyorsulnak majd a PC-k, amikor megjelennek a 8, illetve még több magos processzorok. S bár az otthoni irodának aligha van ilyesmire szüksége, a kutatók és tudósok bizonyára jó hasznát veszik majd az egyre izmosabb processzoroknak. A hvg.hu nemrégiben beszámolt egy kísérletről, melynek során a kutatók baktériumok genetikai folyamatait kihasználva oldottak meg egy matematikai problémát. A kutatásról nyilatkozó szakemberek szerint az efféle számítógépek óriási előnye, hogy nem lineárisan végzik a műveleteket, így jóval gyorsabbak lehetnek szilícium alapú társaiknál. Ez a technológia azonban még nem annyira kiforrott, feltehetőleg a következő négy évben még nem válik mindenapossá a használata.

A virtuális világok az irodai munka részévé válhatnak
© AP
Közösségi hálózatok és közösségi szoftverek
Ehhez a kategóriához nem szükséges túl sok magyarázat, talán csak annyi, hogy a Facebook-hoz és MySpace-hez hasonló oldalak felhasználási módja alakul majd át. A hvg.hu februárban számolt be egy iparági eseményről, amelyen a közösségi szoftverek üzleti alkalmazásának lehetőségeit vizsgálták. A Second Life nevű virtuális világban már ma is tartanak üzleti megbeszéléseket, s ez a tendencia várhatóan a következő években egyre szélesebb körben terjed majd el.

A „felhőmodell”
A felhőmodellre épülő számítási módszer (cloud computing) a Gartner szerint jelentős szerept játszik majd a jövőnkben, s nem csak az előttünk álló négy év során. Az elmélet szerint a folyamatos online kapcsolatnak és az egyre szélesedő sávoknak köszönhetően egy idő után már nem egyetlen gépen tároljuk majd adatainkat, hanem afféle „adatfelhők” formájában, szerte az interneten. Így ezek az információk bármikor a rendelkezésünkre állnak, mobiltelefonunkon, hordozható eszközeink révén.

Mashup – az online öszvér
A mashup két különböző webes szolgáltatás frigyéből létrejövő új megoldás, amelynek lényege, hogy két, már eleve hatékony alkalmazásból egy harmadik, még jobb jöhessen létre. Jó példa erre a Google Maps térképeit és az ingatlanárakat kombináló online szolgáltatás. A Gartner szerint az effélékből jónéhány jön majd létre az előttünk álló majd’ fél évtized során.

Felhasználói felület
Bill Gates, a Microsoft egykori vezére nemrégiben úgy fogalmazott, hogy az egér néhány éven belül eltűnik a számítógépek környékéről, helyét pedig az érintőképernyők fogják átvenni. Ez jelentős hatással lesz majd a grafikus kezelőfelületekre, amelyeken – az iPhone-hoz, illetve a Microsoft Surface nevű kísérleti asztalához hasonlóan – ujjainkkal mozgatjuk, méretezzük és változtatjuk majd a különböző elemeket a képektől az adathalmazokig.

Háztartási számítógép
Az intelligens otthonok egyelőre csupán hangzatos marketingfogásként jelentek meg a különböző gyártócégek kommunikációjában. Ám rövidesen valóban megtörténhet, hogy hűtőszekrényünk önmagától rendeli meg az új adag tejet, ha a polcán lévő doboz szavatossági ideje lejárt. De akár az sem elképzelhetetlen, hogy a tévében futó focimeccset mobiltelefonunkon kövessük tovább, ha el kell mennünk valahová, s mielőtt hazaindulunk, egy rövid üzenettel bekapcsolhatjuk a lakás fűtését, hogy éppen a kellő hőmérséklet fogadjon, mire megérkezünk.

Kontextus-komputer
A Gartner szerint a közeli jövőben már a napi rutinunkat követve működnek majd különböző készülékeink. Ha például az irodába tartunk, a számítógépünk automatikusan frissíti a levelezésünket és a teendőink listáját, míg ha a gyereket visszük óvodába, a mobiltelefonunk keresi ki a legkevésbé terhelt útvonalakat.

Jelenleg a Google és az MIT dolgozik egy alkalmazáson, amelyet az Android nevű platformhoz fejlesztenek. Ennek lényege, hogy a telefon automatikusan érzékeli, ha tulajdonosa otthon van, értekezleten, vagy az utcán, és ennek megfelelően állítja be a csengetés hangerejét, a vibrációt, vagyis magától kapcsol át a helyszínnek megfelelő felhasználói profilra.

Városnézés AR-felszereléssel
Módosított valóság (AR)
Ezt a techonlógiát már évek óta használják például a meteorológusok, akik valójában egy kék fal előtt állva mutogatnak, de a tévénézők már azt látják, hogy a térképek felett mozog a karjuk. A jövőben hasonló technológiával az utcán járva szemüvegünkre információkat vetíthetünk a minket körülvevő világról, de például egy orvos is rávetítheti betege testére a röntgenfelvételt, hogy pontosabban lássa a törés helyét.

Szemantikus keresés
A közeli jövő keresőmotorjai megértik majd, pontosan mit akarunk megkeresni, az információk töredékeit a megfelelő kontextusban értelmezik, és annak megfelelően keresnek. Ennek köszönhetően jóval hatékonyabban találhatjuk meg a minket érdeklő dolgokat, ráadásul jóval részletesebb információhoz is jutunk majd.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Tech

Az internet világnapja: előretörőben az online, de ködös a jövő

Az ágazat nagyjai abban egyetértenek, hogy a világháló a legreményteljesebb hazai médium - abban a kérdésben azonban már igencsak megoszlanak az álláspontok, hogy mi a követendő út. Legalábbis ez derül ki az internet világnapja alkalmából feltett körkérdésre adott válaszokból.

Bari Máriusz Tech

Életünkben és zsebünkben turkálnak a jövő hirdetései

Az iPhone, a Google által fejlesztett Android platform, illetve az egyre csökkenő méretű mobilképernyők hatására teljesen megváltozhatnak az internetes hirdetési szokások, olvasható az MSN Money nemrégi cikkében.

Bari Máriusz Tech

A jövőben nem vásárolhatunk zenét?

Új üzleti modellel álltak elő a főbb lemezcégek, írja blogján Michael Robertson, az MP3.com elindítója. A Lala névre keresztelt weboldalon 10 centbe kerül egy szám megvásárlása, amelyet csak meghallgatni lehet, letölteni már nem.

hvg.hu Tech

Pillantás a jövőbe - hogyan fogunk élni a század derekán?

Egy amerikai egyetem és az egyik nagy IT-multi együttműködésbe kezdett, amelynek első lépéseként öt tudós vázolta fel, hogy a technológia fejlődése milyen irányba tereli majd az életünket a század közepéig. Jön a mindenki számára elérhető tiszta víz és energia, a regeneráció és a személyre szabott orvoslás.

hvg.hu Autó

Milyen lesz a jövő autógyártása?

A Siemens a hannoveri Vásáron a VW Tiguan példáján mutatta be, hogy milyen lesz a jövő autógyártása. Eszerint az autó először bitekből és bájtokból áll össze: digitálisan tervezik meg, funkcióit számítógépen szimulálják, és a gyártási folyamatot részletekbe menően játsszák le, mielőtt akárcsak egy csavart is meghúznának.

Új hetilapot és fizetős portált indítanak a 168 óra volt munkatársai

Új hetilapot és fizetős portált indítanak a 168 óra volt munkatársai

Megszünteti a Nemzeti Eszközkezelőt a kormány

Megszünteti a Nemzeti Eszközkezelőt a kormány

Már Franciaországban is tilos hidroxi-klorokint adni koronavírusos betegeknek

Már Franciaországban is tilos hidroxi-klorokint adni koronavírusos betegeknek