szerző:
techline.hu

Nem ad okot büszkeségre a világ leglassabban betöltődő programjának lenni, persze ha...

Nem ad okot büszkeségre a világ leglassabban betöltődő programjának lenni, persze ha valaki próbált már pdf fájlt megnyitni az Acrobat Readerrel (egyáltalán van olyan, aki még nem?), nem igen vonja kétségbe ezt a jelzőt. Sok pozitívuma ellenére, ez az aprónak nem mondható hátrány igencsak megkeseríti a readerrel ügyködők életét. Szerencsére a neten több megoldást is találunk, amelyekkel felgyorsíthatjuk e program betöltődését.
Mindenekelőtt tisztázzuk, mitől ilyen lomha a Reader. Nos, a válasz ott rejlik a mappájában, ami – legalábbis ha az installálás során mindent ráhagytunk a telepítő varázslóra – a Program Files/Adobe maooában található a C: meghajtón. Keressük meg ezt a mappát, majd menjünk tovább, egészen addig, amíg el nem érjük a plug_ins almappát. Igen, itt lapulnak a bűnösök, azok az .api kiterjesztésű apró plug-inek, amelyek betöltődnek a Readerrel együtt, lelassítva az egész folyamatot. A plug-inek közül persze jó párra szükség van ahhoz, hogy a Reader megfelelően működjön, viszont vannak olyanok is közöttük, amelyekre egy átlagfelhasználónak sohasem lesz szüksége, azaz meg sem érzi az esetleges hiányát (annál inkább a Reader, amelyik – megszabadulva a ballaszttól – jóval gyorsabban elindul).

A reader mappáján belül sok a ballaszt, de vajon melyik törölhető?

Vajon honnan lehet tudni, hogy melyek a hasznos és melyek a kevésbé fontos plug-inek? Nos, az Acrobat súgója megadja a választ, ugyanis részletezi valamennyi .api funkcióját. Igaz, ezek a leírások angol nyelvűek, s az értelmezésükhöz is otthon kell lenni a számítástechnikában. Aki úgy érzi, hogy nem ebbe a csoportba tartozik, az az alábbi plug-ineket törölheti (illetve az óvatosabbak más mappába helyezzék át):

- a DRM védelemmel ellátott e-könyvek olvasását segítő eBook.api;
- a kódolással kapcsolatos legal.api, illetve a ppklite.api;
- a frissítések letöltéséért felelős updater.api.

Ezen plug-inek nélkül teljesen jól elvan a Reader, viszont érzékelhetően gyorsabban indul, mint korábban.
A dwtips.com weboldal még ennél is drasztikusabb módszert javasol: szerinte érdemes csontvázzá csupaszítani a Readert, s csak az EWH32.api-t, a print*.api és a Search*.api fájlokat meghagyni.

Az óvatosabbak szoftverre is hagyatkozhatnak


A Reader indításának gyorsítása olyan probléma, amely a programfejlesztők fantáziáját is megindította, így természetesen szoftveres megoldásokat is találunk a neten. A legnépszerűbb közülük a freeware PDF SpeedUp (letölthető innen: www.acropdf.com), amely éppen azt a tisztogatást végzi el, amiről az előbbiekben szóltunk.

A program számos opciót kínál, s ha úgy tetszik, akár magunkra is vállalhatjuk az .api-k kiválasztásának és törlésének feladatát. Többféle különböző nyelvű kezelőfelület közül választhatunk, sajnos a magyar nincsen ezek között.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

A leggyorsabb PDF-olvasók

Igaz, hogy az új Adobe Reader már gyorsabban indul, de ennek ára van, ugyanis a...

Megszakadt az internet, amikor arról tárgyaltak, mi a teendő, ha megszakad az internet

Megszakadt az internet, amikor arról tárgyaltak, mi a teendő, ha megszakad az internet

Mindkét irányból tilos volt a behajtás, nem érdekelte, meghalt az utasa

Mindkét irányból tilos volt a behajtás, nem érdekelte, meghalt az utasa

Változékony idő várható

Változékony idő várható

Összevertek egy cseh képviselőt egy borkóstolón

Összevertek egy cseh képviselőt egy borkóstolón

Elnökválasztás Ukrajnában és Észak-Macedóniában

Elnökválasztás Ukrajnában és Észak-Macedóniában

Három fiatal gyermekét vesztette el a Srí Lanka-i merényletekben Dánia leggazdagabb embere

Három fiatal gyermekét vesztette el a Srí Lanka-i merényletekben Dánia leggazdagabb embere