szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Nem ad okot büszkeségre a világ leglassabban betöltődő programjának lenni, persze ha...

Nem ad okot büszkeségre a világ leglassabban betöltődő programjának lenni, persze ha valaki próbált már pdf fájlt megnyitni az Acrobat Readerrel (egyáltalán van olyan, aki még nem?), nem igen vonja kétségbe ezt a jelzőt. Sok pozitívuma ellenére, ez az aprónak nem mondható hátrány igencsak megkeseríti a readerrel ügyködők életét. Szerencsére a neten több megoldást is találunk, amelyekkel felgyorsíthatjuk e program betöltődését.
Mindenekelőtt tisztázzuk, mitől ilyen lomha a Reader. Nos, a válasz ott rejlik a mappájában, ami – legalábbis ha az installálás során mindent ráhagytunk a telepítő varázslóra – a Program Files/Adobe maooában található a C: meghajtón. Keressük meg ezt a mappát, majd menjünk tovább, egészen addig, amíg el nem érjük a plug_ins almappát. Igen, itt lapulnak a bűnösök, azok az .api kiterjesztésű apró plug-inek, amelyek betöltődnek a Readerrel együtt, lelassítva az egész folyamatot. A plug-inek közül persze jó párra szükség van ahhoz, hogy a Reader megfelelően működjön, viszont vannak olyanok is közöttük, amelyekre egy átlagfelhasználónak sohasem lesz szüksége, azaz meg sem érzi az esetleges hiányát (annál inkább a Reader, amelyik – megszabadulva a ballaszttól – jóval gyorsabban elindul).

A reader mappáján belül sok a ballaszt, de vajon melyik törölhető?

Vajon honnan lehet tudni, hogy melyek a hasznos és melyek a kevésbé fontos plug-inek? Nos, az Acrobat súgója megadja a választ, ugyanis részletezi valamennyi .api funkcióját. Igaz, ezek a leírások angol nyelvűek, s az értelmezésükhöz is otthon kell lenni a számítástechnikában. Aki úgy érzi, hogy nem ebbe a csoportba tartozik, az az alábbi plug-ineket törölheti (illetve az óvatosabbak más mappába helyezzék át):

- a DRM védelemmel ellátott e-könyvek olvasását segítő eBook.api;
- a kódolással kapcsolatos legal.api, illetve a ppklite.api;
- a frissítések letöltéséért felelős updater.api.

Ezen plug-inek nélkül teljesen jól elvan a Reader, viszont érzékelhetően gyorsabban indul, mint korábban.
A dwtips.com weboldal még ennél is drasztikusabb módszert javasol: szerinte érdemes csontvázzá csupaszítani a Readert, s csak az EWH32.api-t, a print*.api és a Search*.api fájlokat meghagyni.

Az óvatosabbak szoftverre is hagyatkozhatnak


A Reader indításának gyorsítása olyan probléma, amely a programfejlesztők fantáziáját is megindította, így természetesen szoftveres megoldásokat is találunk a neten. A legnépszerűbb közülük a freeware PDF SpeedUp (letölthető innen: www.acropdf.com), amely éppen azt a tisztogatást végzi el, amiről az előbbiekben szóltunk.

A program számos opciót kínál, s ha úgy tetszik, akár magunkra is vállalhatjuk az .api-k kiválasztásának és törlésének feladatát. Többféle különböző nyelvű kezelőfelület közül választhatunk, sajnos a magyar nincsen ezek között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

A leggyorsabb PDF-olvasók

Igaz, hogy az új Adobe Reader már gyorsabban indul, de ennek ára van, ugyanis a...

A Facebooké lett egy újabb cég is, egymilliárd dollárt fizethettek értük

A Facebooké lett egy újabb cég is, egymilliárd dollárt fizethettek értük

Feljelentették Demeter Szilárdot a holokausztozó írása miatt

Feljelentették Demeter Szilárdot a holokausztozó írása miatt

Nagyobb teljesítmény kevesebb energiával: itt a Qualcomm új processzora, a Snapdragon 888

Nagyobb teljesítmény kevesebb energiával: itt a Qualcomm új processzora, a Snapdragon 888