szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Fényképeink, videóink, zenéink általában pótolhatatlan...

Fényképeink, videóink, zenéink általában pótolhatatlan értéket jelentenek, így fontos, hogy biztonságos  módon tároljuk, őrizzük ezeket. A CD vagy DVD archiválás lassan kimegy a divatból, mivel ezeknek az adathordozóknak a tárolókapacitása már kevés a nagyfelbontású fényképekhez, videókhoz. A merevlemezek árának csökkenésével egyre többen választják ezt az eszközt az adatok tárolására. Persze ilyenkor is fontos, hogy egy esetleges hiba előfordulásakor se vesszenek el fájljaink. A megoldás ilyenkor is a többszörös archiválás.  Aki megengedheti magának ezt a luxust, az akár egy robotra is rábízhatja adatainak tárolását, védelmét. A Data Robotics elkészítette a világ első adattároló robotját, a Drobo-t. A Lejátszó.hu  (http://media.lejatszo.hu) jóvoltából egy példányt alaposan kipróbálhattunk ebből az elegáns, fekete dobozba öltöztetett robotból. 

Biztonságos fekete doboz, otthonra


Mint minden robotnak, a Drobo-nak is meg kell adni a kezdeti eligazítást. Esetünkben ez mindössze annyi volt, hogy becsúsztattunk két 500 Gbájtos SATA lemezt a négy tárolóhely közül a két felsőre, csatlakoztattuk a tápegység kábelt, és az USB 2.0 csatlakozón keresztül a számítógéphez kötöttük.

Négy SATA lemeznek van helye a robotban

Egy robothoz méltóan zöld, narancssárga, piros és kék LED-ek rövid villogása után elindult a rendszer, és már csak a telepítő CD-n található vezérlőprogrammal kellett a kezdeti lemezformázást elvégezni. A Drobo egyaránt tud működni Windows és Mac OS X alatt, így ez utóbbiról indítva választani lehet a HFS+ és a FAT32 közül. A formázás pár perc alatt el is készül, és később, ha újabb lemezeket teszünk a robotba vagy cseréljük azokat, azok formázását már automatikusan, a háttérben fogja végezni.  A két betöltött lemez mellett  zöld lámpa kigyulladása jelzi, hogy ettől a pillanattól kezdve maximális biztonságban tudhatjuk a Drobo-n tárolt adatainkat. A biztonságról egy speciálisan a Drobo számára fejlesztett adattárolási rendszer gondoskodik, ami minden adatunkat két példányban tárolja. Ez egyben azt is jelenti, hogy hiába tettünk két 500 Gbájtos lemezt a készülékbe, a hasznos tárolókapacitás csak körülbelül 500 Gbájt lesz. A rendszerbe vegyesen tehetünk különböző kapacitású és gyártmányú lemezeket. Az egyes kombinációkkal elérhető hasznos kapacitás pontos kiszámításához érdemes a Drobolator-t (http://www.drobo.com/drobolator/index.html) használni, ahol 80 Gbájt és 1 Tbájt közötti lemezekkel  szimulálhatjuk a Drobo feltöltését. 

Grafikus szimulátor segíti a tárolókapacitás kiszámítását

Első próbaként nagyméretű videót (700 Mbájt) másoltunk rá, miközben egy másik filmet néztünk róla. Mindez akadásmentesen zajlott, mintha egy belső merevlemezt használtunk volna. Persze az igazi próba az volt, amikor az egyik lemez meghibásodását szimuláltuk. A másolás és filmnézés közben egyszerűen kihúztuk az egyik merevlemezt. A Drobo kezelőpaneljének piros figyelmeztető ablaka azonnal megjelent a számítógép képernyőjén, és az eddig zölden világító lámpák is vörösre váltottak. A robot közölte, hogy veszélyben vannak az adataink, pótoljuk a meghibásodott lemezegységet, és azonnal nekilátott a megmaradt egyetlen lemezen duplikálni az adatokat. Ez természetesen nem jelent akkora biztonságot, mintha különböző lemezeken tárolnánk a két példányt, de szükségmegoldásnak azért jó. Az igazi meglepetés azonban az volt, hogy mindeközben a fájlmásolás és a videolejátszás úgy folyt tovább, mintha mi sem történt volna. Ezután visszatoltuk a második lemezt, amit a robot örömmel nyugtázott, és a másolási és filmlejátszási művelet pillanatnyi megszakadása nélkül beépítette tárolórendszerébe az új egységet.

A Drobo akkor is létre tud hozni másolatot, ha csak egy jó lemez marad

A mellékelt videó jobb felső sarkában látszik, hogy a fájl írási és olvasási műveletek észre sem vették, amikor kivettük, illetve visszatettük az egyik merevlemezt.  Menet közben persze nemcsak akkor lehet lemezt cserélni, amikor hiba van, hanem akkor is, ha kapacitásbővítésre van szükség. Adatvesztés nélkül lehet új lemezeket tenni a robotba vagy nagyobbakra cserélni a meglévőket. Az adatvédelemmel ellátott maximális kapacitás, négy darab 1 Tbájtos lemez használatával, elérheti a 2,7 Tbájtot.        A Drobo, elsősorban az ára miatt, ma még igencsak luxus beruháznak számít. Azonban az otthoni felhasználóknál is rohamosan növekvő mennyiségű adat tárolásánál az ilyen vagy az ehhez hasonló eszközök jelenthetik a biztonságos megoldást.     

A Drobo nem csak USB-s külső háttértárként üzemelhet: ha az opcionális Drobo Share kiegészítőhöz illesztjük, valódi NAS válik belőle, így az adott hálózatra kötött bármely gép elérheti a  rajta tárolt adatokat. A Drobo Share adatlapja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Merkel: Németország segíthet a Szputnyik V uniós engedélyeztetésében

Merkel: Németország segíthet a Szputnyik V uniós engedélyeztetésében

Szolid csinosítást kapott az új 4-es BMW sportkupé

Szolid csinosítást kapott az új 4-es BMW sportkupé

Marabu Féknyúz: Szeretem, aki szófogadó

Marabu Féknyúz: Szeretem, aki szófogadó