szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Hosszú távon a fogyasztói társadalmat is teljesen átformálhatja az a 3D-nyomtató, amellyel használati tárgyakat gyárthatunk magunknak saját használatra. Az angol RepRap nyomtató fő érdekessége és különlegessége azonban az, hogy számtalanszor képes magát reprodukálni.


A RepRap mögött álló Dr. Adrian Bowyer és csapata nemcsak azzal hívta fel fejlesztésükre a figyelmet, hogy az képes önmagát kinyomtatni, hanem azzal is, hogy nyitott forráskódú, azaz bárki képes előállítani és összeszerelni egy ilyen nyomtatót. A projekt weboldalán ugyanis részletes tervek találhatóak arra vonatkozóan, hogy miként épül fel a 3D készülék és miként kell azt alkatrészeiből összeszerelni. Meglepő azonban, hogy a projekt weboldalán "a gép által ki nem nyomtatható" alkatrészeket is emlegetnek, ami a projekt képeit elnézve érthető, hiszen a RepRap jelenleg csak műanyagból készült anyagokat képes előállítani. Az alapanyagok és a különleges alkatrészek webboltokból mindenesetre könnyen beszerezhetőek, együttes áruk pedig 400 euro körül mozog.

A rendszer úgy működik, mint egy nyomtató, tinta helyett vékony, gyorsan megszilárduló műanyagrétegeket fecskendez ki magából, amelyekből késztárgyakat lehet építeni - a tesztek során többek között már ajtókilincset, szandált és kabátakasztót is készítettek.A bath-i egyetemen tanító Bowyer szerint az otthoni műanyaggyár semmiben sem lóg ki a házinyomtatók és CD-címkézők világából, egy ilyen 3D nyomtatóval a lehetőségek gyakorlatilag végtelenek - az emberek pontosan megtervezhetik maguknak azokat a tárgyakat, amiket akarnak. A webről könnyen letölthetnek maguknak tárgyterveket, ha pedig azok nem tetszenek nekik, akkor könnyen újratervezhetik azokat. Mindezek mellett bárki készíthet barátainak vagy családjának egy RepRap nyomtatót, amivel utána azok is azt készítenek maguknak, amit csak akarnak.

A RepRap nyomtatót a cheltenhami tudományos fesztiválon mutatják be, itt egyszerre működtetik majd az eredeti gépet és az azáltal készített másolatot is. Chris diBona, a Google nyitott forráskódú programokért felelős menedzsere csak úgy kommentálta a bejelentést, miszerint "A RepRap konkrétan a számítógépünk mellé helyezett Kína lehet."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bari Máriusz Tech

Önmagát sokszorosítja a 3D-nyomtató

Önsokszorozó háromdimenziós nyomtatót fejlesztenek az angol Bath egyetemen. A RepRap fantázianevű készüléket olcsóbbnak tervezik a jelenlegi 3D-nyomtatóknál, valamint képes lesz önmagának továbbfejlesztett verzióit is kinyomtatni, írja a New Scientist.

MTI Tech

Magától kifehéredik a 100-szor használható papírlap

Jön a 100-szor használható papír: a Xerox találmányán a szöveg 24 órán keresztül lesz olvasható, majd fokozatosan eltűnik róla. Az "öntörlő" papír ezáltal csökkenteni fogja a felhasználandó hivatali papírmennyiséget, de a környezetre is jótékony hatással lesz.

A "csengeri örökösnő" a vádiratban szereplő egyik ügylettel is összefüggésbe hozta Kósa Lajost

A "csengeri örökösnő" a vádiratban szereplő egyik ügylettel is összefüggésbe hozta Kósa Lajost

A Duma Aktuál oltási tervében ajándék vakcina jár az 1 milliárdos bankhitelhez

A Duma Aktuál oltási tervében ajándék vakcina jár az 1 milliárdos bankhitelhez

3,5 millió forintért kerül kalapács alá az Apple szivárványos táblája

3,5 millió forintért kerül kalapács alá az Apple szivárványos táblája