szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az európai fogyasztók 24 százaléka mondta fel vezetékes telefonelőfizetését mobiltelefonra váltva, miközben 22 százalékuk használ otthon is számítógépet interneteléréssel, melyen olcsón telefonálnak is – derül ki egy pénteken közzétett, az Európai Bizottság megbízásából készült felmérésből.


A huszonhétezer háztartásban mind a huszonhét tagállamra kiterjedő felmérés alapján egyre több európai használja vezeték nélküli hálózaton otthon az internetet, vásárol mobil internetelérést, vagy csatlakozik műholdon a világhálóra. Tavalyhoz képest tíz százalékkal magasabb a távközlési és média-hozzáférést csomagban vásárlók aránya, mely így ma már 29 százalékon áll. A kombinált csomagok, melyekben vezetékes telefon, internet, kábeltévé és egyéb multimédiás szolgáltatások vannak vegyesen, a válaszadók szerint azért ilyen népszerűek, mert dinamikusan javul a szolgáltatásaik minősége. Tízből egy háztartásban a televízióadások több mint egy forrásból származnak, vagyis vannak kábel, szatellit, földi sugárzású és internet alapú adások is.

Az Európai Bizottság megbízásából készült felmérés szerint a vezetékes telefonról mobilra váltók aránya magasabb az új tagállamokban (39 százalék), míg a Tizenötökben csak 20 százalék, kivéve Finnországot, ahol 61 és Portugáliát, ahol 48 százalék a mobil mellett döntők aránya. Számos országban, így a cseheknél, a szlovákoknál, az osztrákoknál és az olaszoknál a mobilra váltás a mobil internet gyors térhódításával párosul.

Ma már az EU háztartásainak 22 százaléka használja internetcsatlakozását telefonálásra is, de a letteknél ez az arány 58 százalék, a litvánoknál 51 százalék, a cseheknél 50 százalék, a lengyeleknél 49 százalék, míg a bolgároknál 46 százalék.

Az európai lakások felében van már internet (49 százalék), amiből jelentős hányad (36 százalék) szélessávon csatlakozik;z 2007 teléhez képest 8 százalékos emelkedés. Az összes szélessávú csatlakozás 59 százaléka ADSL-en át van bekötve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!