szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemcsak intelligenciatesztként, stresszoldóként is jól működhet a nyolcvanas évek egyik kedvenc logikai játéka a Sea Life Centre kutatói szerint.


Leginkább nyugtatnák őket
© sxc.hu
Az idei nyár folyamán több mint 25 polip kap majd az európai Sea Life Centre központokban különféle tárgyakat - köztük Rubik-kockát is - egy kísérlet során. Polipszakértők ugyanis úgy gondolják, az állatoknak van egy kedvenc csápjuk, amivel szeretnek étkezni és tárgyakhoz hozzáérni - mindennek bebizonyítására egyhónapos megfigyelési periódust indítottak be.

A központok látogatóira hárul az a feladat, hogy megfigyeljék az állatokat és feljegyezzék, mely polipkarok voltak közel az egyes tárgyakhoz és melyekkel értek hozzájuk. Ugyanezt a feladatot az etetések során a helyi személyzet végzi el.

Az SLC weymouthi szakértője, Claire Little szerint a kísérlet során fel lehet fedezni, hogy miként lehet a rabságba ejtett polipok feszültségét csökkenteni. A polipok idegeinek fele karjaikban található, egyes kutatások szerint gondolkodni is képesek velük bizonyos mértékben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A fiatalság nevében dicsérte a kormányt egy inkognitós Fidelitas-elnök a HírTV-ben

A fiatalság nevében dicsérte a kormányt egy inkognitós Fidelitas-elnök a HírTV-ben

Se a Tescónál, se az Auchannál nem tudtak még megegyezni az idei bérekről

Se a Tescónál, se az Auchannál nem tudtak még megegyezni az idei bérekről

Újabb 87 beteg halt meg a koronavírus miatt

Újabb 87 beteg halt meg a koronavírus miatt