szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hamarosan bevezethetik azt a technológiát, amelynek révén metakommunikációs megnyilvánulásainkat egy az egyben átruházhatjuk avatarjainkra, így amikor gépünk előtt felnevetünk, ők is nevetnek velünk virtuális világukban, adta hírül a New Scientist.


Az ehhez szükséges szoftvert Darren Cosker (University of Bath) és Cathy Holt (University of Cardiff) fejlesztette ki. A program automatikusan érzékeli a metakommunikáció hangjait, amikhez megfelelő animációkat is gyárt azonnal.

Coskel és Holt négy jelentkező hangjait és arckifejezéseit rögzítette (az első kísérlet a nevetés, a sírás, a tüsszögés és az ásítás motívumaira épült), az adatok mellé olyan szoftverhátteret építettek ki, amely a hangokat az arc változásaival köti össze, az összefüggéseket pedig kvázi "rávetítették" egy szabványos számítógépes arcmodellre. Így bárkinek, aki elásítja magát egy háromdimenziós virtuális világban (például a Second Life-ban), virtuális mása ugyanúgy tesz vele együtt.

Az ötlet számos pontosítást igényel, Cosker szerint például az egyik ember nevetése könnyen hasonlít egy másik sírásához, így a metakommunikációs hangadatok elemzésében elég sok előrelépésre számíthatunk még.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hivatalos: újra Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője

Hivatalos: újra Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője

Kicsit hibrid, nagyon sportkupé: teszten a BMW M440i

Kicsit hibrid, nagyon sportkupé: teszten a BMW M440i

Ne szelfizzenek majmokkal! – kérik az állatvédők a tudósokat

Ne szelfizzenek majmokkal! – kérik az állatvédők a tudósokat