szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az új iPhone elsősorban az okostelefonok, főként a Windows Mobile alapú...

Az új iPhone elsősorban az okostelefonok, főként a Windows Mobile alapú készülékek készítőinek okozhat majd fejtörést, a Samsung SGH-F480 viszont a mobiltelefonok piacát hivatott meghódítani, igaz, olyan funkciókkal, amelyek erősen emlékeztetnek az okostelefonokra.
Bevallom, rám a Samsung korábbi érintőképernyős próbálkozásai, különösen a Croix kezelőfelülettel ellátottak nem voltak nagy hatással. A zenelejátszás például borzalmas volt a Croix felületen. Ez persze szigorúan magánvélemény, de az F480 esetében valamiért a Samsungosok is úgy döntöttek, inkább új felülettel ruházzák fel a készüléket, persze szintén hangzatos névvel: TouchWiz.
Nos, engem egy hét alatt teljesen meggyőzött az új szoftver és persze a készülék is.

Szép és kényelmes
A F480 megjelenése kifejezetten elegáns. Jobban emlékeztet egy kisméretű PDA-ra, mint telefonra (bár a híváskezelő gombok a képernyő alatt azért árulkodóak lehetnek), de az biztos, hogy azonnal megakad rajta a szeme bárkinek. A méretet, formát és anyagot tökéletesen eltalálták, kényelmesen fogható, nincs olyan érzésünk, hogy kicsúszik a kézből, miközben a képernyőn matatunk vagy telefonálunk. Attól sem kell tartanunk, hogy véletlen hívásokkal terheljük majd a számlát, mivel a telefon bal felső sarkában található Hold gombbal egy laza mozdulattal lezárhatjuk a kijelzőt.

Kifejezetten elegánsra sikerült

TouchWiz
A TouchWiz felület remekül fest a jó minőségű QVGA kijelzőn, vidám, színes, de nem hivalkodó. A használatához nincsen szükség „ceruzára”, kényelmesen tudunk navigálni az ujjainkkal. Maga az érintőképernyő a korábbi modellekéhez képest sokkal jobba használható, egyedül a görgetéssel voltak gondok néha: hol keveset, hol túl sokat görgetett a rendszer, ami mondjuk a címjegyzékben való keresésnél kissé idegesítő lehet. Egy hét alatt sikerült azért megszokni, de valahogy mégsem tűnt tökéletesnek (különösen az iPhone vagy az iPod Touch megoldásával szemben).
A különböző gombok, menüpontok megnyomása vagy a Widgetek mozgatása viszont gond nélkül ment vele. Igaz is, Widgetek! Aki látta már a Vista minialkalmazásait, az OS X vagy a Yahoo widgetjeit, annak nem kell nagy erőfeszítést tennie, hogy elképzelje, milyen lehet mindez telefonon.
Az F480 Widgetjei segítségével gyakorlatilag olyan főképernyőt állítunk össze magunknak egyszerű fogd és vidd módszerrel, amilyenre éppen szükségünk van. Tehetünk ki órát (analógot vagy digitálisat), naptárat, világórát, zenelejátszót, rádiót, képnézegetőt, profilkezelőt stb. Azt nem mondanám, hogy tömegével állanak rendelkezésre a mütyürök (bővítésre pedig nincs lehetőség), de azért van választék. Egy ekkora képernyőt amúgy sem érdemes telezsúfolni, viszont abszolút testre szabott főképernyőnk lehet.
A TouchWiz nem hozott nagy újdonságokat a telefon menüjében, gyakorlatilag a szokásos Samsung menüt kapjuk, csak hagyományos gombok helyett itt az ikonok, menüpontok megérintésével oldhatjuk meg a navigációt. A szövegbevitel szintén a telefonokon megszokott (egy gombon több karakter), de a kijelzőn megjelenő billentyűzetet mégis sokkal kényelmesebb használni, mint a hagyományos, „gombos telefonok” esetében, arról nem is beszélve, hogy a különleges karakterek bevitele így jóval egyszerűbb. Egy kis gyakorlás után villámgyorsan lehet vele megírni egy SMS-t.
Akinek fontos a megfelelő PIM alkalmazások megléte, az bizonyára értékelni fogja a jól sikerült a címjegyzéket és a tennivalólistát. A naptár gyakorlatilag a többi Samsung készüléknél megszokott. Hasznos lehet a születésnapokra figyelmeztető Widget is.

Multimédia
Az F480 igazi hordozható multimédia központ, már amennyire ezt egy QVGA felbontású kijelző megengedi. Szerencsére zenelejátszáshoz nem kell nagy képernyő, és az F480-ba végre olyan lejátszót tett a Samsung, ami kényelmesen használható és mindent tud, amit elvárhatunk: állítható hangszínek, borítókép mutatása, ismétlési módok, kényelmesen testre szabható és használható lejátszási lista, dalok osztályozása stb. A 230 MB belső memória ugyan nem sokra elég, de mivel egy microSD kártyával akár 8 GB-ig bővíthetjük a telefont, így kitűnő zenelejátszót kapunk.

Van rádió is, amely szintén kényelmesen használható, s bár a szokásoknak megfelelően csak akkor működik, ha a füles be van dugva (azt használja antennának), bármikor kihangosíthatjuk az adást (remek zsebrádió horgászoknak). A zenelejátszó és a rádió egyaránt irányítható Widgetekkel a főképernyőről is, így menet közben is kényelmesen használhatók.
A telefon egyik érdekessége a zenefelismerő szoftver, amelynek a segítségével egy pár másodperces mintából beazonosíthatja a készülék, hogy milyen dalt hallottunk éppen, mondjuk az autórádióban. Ehhez persze internetes kapcsolat kell, és hát a magyar dalokkal nem igazán boldogul, de külföldi előadókat hibátlanul beazonosította a tesztek során.
Van hangrögzítő is, így egyfajta diktafonként is használhatjuk a telefont, bár ez inkább csak hangos feljegyzések készítésére jó.
Még videoszerkesztő szoftvert is találunk benne, amelynek segítségével összevághatunk egy rövidke műsort felvett videóinkból. Nem hiszem, hogy sok haszna lenne, de legalább ott van, ha kell.
Igaz is, videolejátszóként is remekül üzemelt a telefon, és a QVGA képernyőn már van esély, hogy egy filmbe is belenézzen az ember, anélkül, hogy kifolyna a szeme, miközben mondjuk a vonatra vár,. Persze nem mozi élmény, de telefonhoz képest kiváló.
Alapból egyetlen játékot kapunk (a megszokott PhotoPuzzle-t), de persze letölthetünk további Java játékokat is, igaz, ezekért már fizetni kell.

Internet és kommunikáció
Egy érintőképernyős telefontól az ember tudat alatt valahogy elvárja, hogy kényelmesen lehessen rajta internetezni, vagy leveleket írni/olvasni. Nos, ez az F480 esetében simán megoldható, a beépített NetFront böngészővel (esetleg feltehetünk rá egy Opera Minit is próbaképpen) és levelezőklienssel. A hírolvasást is kényelmessé teszi a beépített RSS olvasó. A kapcsolat sebességére sem lehet panaszunk, köszönhetően a 3G-nek (HSDPA), s még videotelefonálásra is van lehetőség!
A Bluetooth-kezelő nagyon kényelmes és látványos, a telefon pillanatok alatt megtalálta a kapcsolatot mindennel, amivel próbára tettem.

Fényképezőgép
A telefonba még egy 5 megapixeles fényképezőgép is bekerült. Ez a telefonba épített fényképezők közül a jobbak közé tartozik, de azért egy rendes fényképezőgépet nem helyettesít. Videó felvenni pedig csak 320x240-es maximális felbontásban tud.
Vannak viszont szoftveres érdekességek e téren. Nevezetesen ott a beépített arcészlelés, és a telefon - állítólag - arra is képes, hogy elkapja azt a pillanatot, amikor az alany éppen mosolyog. Nos, a jelek szerint a munkatársak és családtagok mifelénk nem úgy mosolyognak, ahogyan azt a fejlesztők elképzelték, mert ez a funkció valahogy nem akart megfelelően működni. De ott van, és biztosan lesz olyan, aki elkap majd vele egy 2 másodperces mosolyt is.
Van viszont panoráma fényképezési lehetőség, 3 vagy 4 képből, ami kitűnően „muzsikált”, és fotózhatunk kerettel vagy mozaik formákban is. Sőt, még sorozatfelvételre is van lehetőség.
 
Mindent egybevetve a Samsung F480 egy nagyon jól sikerült ki készülék, komoly szívfájdalom volt megválni tőle egy hét után. Egyedül a képernyőn történő görgetéssel voltak gondjaim, illetve nagy szomorúságomra Macen nem volt hajlandó szinkronizálni a címjegyzéket és a naptárat (ezt leszámítva szépen összedolgozott a géppel Bluetooth-on keresztül, Windowsra pedig természetesen kapunk hozzá szoftvereket a szinkronizáláshoz).
Más gondom nem volt a készülékkel. A készenléti ideje és a rendszer, illetve a szoftverek sebessége is dicséretesen jó! Az elmúlt évek egyik legjobb érintőképernyős telefonja, ha szorosan vesszük a telefon jelzőt.

Végül egy aprócska megjegyzés még. Az alábbi videón megtekinthetők a telefon fontosabb funkciói működés közben. A videó kissé gyenge minőségéért elnézést kérek, de technikai okokból csak egy fényképezőgéppel tudtam elkészíteni, miközben egyszerre vágott bele a fal másik oldalán két brigád egy útépítésbe és egy épületbontásba. Mégis úgy gondoltam, kár lenne érte, ha kimaradna, hiszen így a gyakorlatban is látható a leírtak egy része.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezeknél az autómárkáknál a legnagyobb az eltérés a márkaszerviz és a független szervizek díjai között

Ezeknél az autómárkáknál a legnagyobb az eltérés a márkaszerviz és a független szervizek díjai között

Kitilthatják az olasz zászlót és himnuszt az olimpiáról

Kitilthatják az olasz zászlót és himnuszt az olimpiáról

Müller: Az 1600 idősotthonból mindössze 80 helyen tudtak eddig oltani

Müller: Az 1600 idősotthonból mindössze 80 helyen tudtak eddig oltani