szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ahogy közeleg a nagy esemény, az amerikai elnökválasztás, úgy kerül fel...

Ahogy közeleg a nagy esemény, az amerikai elnökválasztás, úgy kerül fel egyre több, ezzel összefüggő politikai tartalom a Youtube-ra. A jelöltek sok mindent mondanak, ígérnek, s bizony jó volna később is számon kérni az elhangzott szavakat. Bizonyára ez a megfontolás vezérelte a Google beszédfelismeréssel foglalkozó kutatócsoportját a Google Elections Video Search nevű „gadget” kifejlesztése során. Ez a beszédfelismerésen alapuló újdonság ugyanis lehetővé teszi, hogy tetszőleges (angol) szavakra keressünk a „kortes videókban”.
A Google technológiája feltérképezi a szóban forgó videók audiorészét, majd szöveggé alakítja azt. Ezek után elég, ha a felhasználó beír egy szót (legyen ez mondjuk „inflation”), s ha a videóban elhangzott ez a kifejezés, akkor alul, a lejátszó sáv aktuális helyén egy kis sárga jel tűnik fel. Ha erre ráállunk az egérrel, megjelenik egy doboz felette, azzal a szövegkörnyezettel, amelyben elhangzott a keresett szó.

Szövegkörnyezetben is megjelenik a keresett szó

A Google egyébként elég „gyors” a politikai tartalmú videók átttekintésével, amit az is alátámaszt, hogy alig néhány órával egy-egy film Youtube-ra kerülése után, már szavakra is lehet keresni benne. Már most is több száz olyan videó van a Youtube-on, amelyben működik a Google beszédfelismerése. Ha valaki élesben is ki szeretné próbálni a szavakra keresést (ami most még csak angol nyelvre, és mint említettük, az elnökválasztással kapcsolatos videókra korlátozódik), annak le kell töltenie egy modult a Google-hoz innen. Csak kattintsunk a Hozzáadásra, s máris játszhat a különböző angol szavakkal.
Mindez persze még csak a kezdet, a Google a későbbiekben más típusú videóknál is bevetné a beszédfelismerést. A politikai keresés is egyelőre tesztjelleggel működik, ebből próbálják meg leszűrni, hogyan keresnek szavakra a felhasználók, illetve hogy mi az ami működik, s mi az, amin még javítani kell a közeljövő kiterjesztett beszédalapú kereséséhez. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Előkerült a Facebook és a Google titkos szerződése

Előkerült a Facebook és a Google titkos szerződése

Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp

Klippremier: Itt egy kisebbfajta hazai szupergrupp

RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára

RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára