szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Mario Paint Composer az egykori Super Nintendós Mario Paint reinkarnációja Shockweave...

A Mario Paint Composer az egykori Super Nintendós Mario Paint reinkarnációja Shockweave alapokon. Gyakorlatilag egy MIDI-s zeneszerkesztő, amelynek az érdekessége, hogy kifejezetten a gyerekek szemszögéből közelít a zeneszerzés felé. Azt kijelenteni, hogy kitűnő alap a kottázás megismeréséhez azért enyhe túlzás lenne, mivel itt a hagyományos hangjegyek és jelölések helyett a Mario játék figurái jelképezik a kottán a hangokat. Ráadásul minden egyes figura egy adott hangszert képvisel, így akár egy teljes „zenekart” is vezényelhet a gyerkőc, ha a hangokat és a figurákat a megfelelő helyre helyezi a vonalrendszerben (vonalakra vagy vonalközökre). Vagyis többszólamú dalok is születhetnek, meglehetősen Mario-s hangzással.

Változtathatjuk a dalok tempóját, a hangok hangerejét és persze menthetjük és vissza is tölthetjük a dalokat. A meghallgatásukhoz viszont mindenképpen szükség van a programra. Az elkészült műveket elvileg az interneten is megoszthatjuk másokkal, de ez nekünk az erre hivatott gombbal nem sikerült. Viszont a program Prefs könyvtárában megtaláljuk az elmentett dalokat TXT formátumban dalnev]MarioPaint.txt fájlnévvel. Így ezeket bárkinek elküldhetjük, s akinek birtokában van a program, le fogja tudni játszani.
Valami rejtélyes oknál fogva a program honlapjáról az OS X-es változat helyett is a windowsos verzió tölthető csak le, de a Maces is elérhető innen.
Összességében elmondható, hogy a végeredmény egyszerűsége dacára a szoftver nagyon szórakoztató, és arra mindenképpen alkalmas, hogy felkeltse a srácok érdeklődését a zene és a zeneszerzés iránt. Mellesleg családi szórakozásnak is remek az ilyesfajta komponálás egy esős nyári estén.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vérhigítóval és vitaminnal kezelte magát a Semmelweis Egyetem koronavírusos rektora

Vérhigítóval és vitaminnal kezelte magát a Semmelweis Egyetem koronavírusos rektora

Beckenbauer: Csak Matthäusban bíztam, hogy felveszi a küzdelmet Diegóval

Beckenbauer: Csak Matthäusban bíztam, hogy felveszi a küzdelmet Diegóval

Csehország már lazít a járvány elleni szabályokon

Csehország már lazít a járvány elleni szabályokon