szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dongók halkabban dongnak, ha betegek, és miként az emberek, napi teendőik elvégzése nagyobb fáradsággal jár, míg meg nem gyógyulnak – állítják brit kutatók.

© sxc.hu
Ha pedig a mézelő méhek immunrendszere fertőzés miatt aktív, akkor a rovarok memóriaproblémákkal küzdenek Eamonn Mallon, a Leicesteri Egyetem evolúciós biológusa szerint. Mallon felfedezésének gyakorlati haszna a fogyatkozó méhállományok megmentésében nyújthat segítséget.

„Ez a rovar ugyanis a memóriájából él, és amikor valamilyen enyhe fertőzés miatt sérül az emlékezete, akkor az komoly következményekkel járhat” – magyarázza a biológus. Kutatócsoportja – amely eredményeit a brit tudományos akadémia Biology Letters című folyóiratában publikálta – két csoportra osztott egy méhközösséget. Az egyik csoportot mesterségesen megfertőzte, ezzel aktiválta a rovarok immunrendszerét. A méhcsoportoknak ezután kék és sárga virágokat kínáltak fel, de csak az egyik színű kehely kínált a méhek számára értékes cukros vizet. Mindkét csoport egyedei megtalálták ugyan a táplálékot rejtő virágokat, de a fertőzött rovaroknak tíz százalékkal több idő kellett a megtalálásukhoz, mint az egészségeseknek.

Nagy-Britanniában valaha 25 bennszülött dongófaj élt, de az elmúlt ötven év során közülük három faj kihalt, és számos továbbit a kihalás fenyeget. A tudósok szerint ennek oka a betegségekben és a mezőgazdasági technológia átalakulásában – amely számos hagyományos virágos növény eltűnését okozta – keresendő.

„Minden bizonnyal a betegségek sokkal fontosabb szerepet játszanak a vad- és háziméhek számának csökkenésében, mint azt korábban feltételeztük” – tette hozzá Mallon a Reuters-nek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Méhek támadtak budapesti tűzoltókra

Méheket fogtak be a fővárosban a tűzoltók vasárnap délelőtt, de egyiküket annyira összecsipkedték a méhek, hogy mentőt kellett hívni hozzá - közölte a tűzoltóság.

Panoráma Tech

A méhek térképről tájékozódnak

Az állatok lényegesen többet tudnak annál, mint amennyit valaha is várt tőlük az ember – állítja Randolf Menzel, a berlini Freie Universität kutatója, aki az amerikai Tudományos Akadémia kiadványában arról számolt be, hogy például a méhek térképeket rögzítenek tudatukban, hogy azután tájékozódni tudjanak a környezetükben.

Tech

A méhek túlélték a dínók kipusztulását

A trópusi méhek túlélték azt a világméretű természeti katasztrófát, amely 65 millió évvel ezelőtt nagy valószínűséggel a dinoszauruszok kipusztulását is okozta – állítja egy amerikai kutató.

Tech

A méheknek is kell pihenés

A méhek szinte minden nép nyelvében a szinonimáját jelentik a szorgalomnak: a dolgozó méhek nyáron hajnaltól napnyugtáig ingáznak a kaptár és a mezők, gyümölcsfák között, hogy nektárral és virágporral lássák el a méhkasban élő társaikat, a királynőt és a fiasítást, valamint az ingyenélő heréket.

Gazdaság

Irodai kártevők: MÉHEK, HANGYÁK és vírusok

A világszerte több mint 30 milliárd eurós kárt okozó MyDoom vírus pusztítása után a Novell informatikai multi által készíttetett jelentés felfedi, hogy az elfoglalt vagy nemtörődöm alkalmazottak hogyan gyorsítják a vírusok terjedését, és okozhatnak tetemes veszteséget a munkaadóknak.

hvg.hu Tech

Hatékonyabb szerverek készülhetnek a méhek segítségével

A mézgyűjtő rovarok jellegzetes táncuk segítségével magyarázzák el társaiknak, merre található a nektárforrás. Egy amerikai egyetem kutatói ennek a módszernek a felhasználásával igyekeznek hatékonyabbá tenni az internetes adatforgalmat.

hvg.hu Tech

Veszélyes lehet a méhekre a mobiltelefónia

Az Egyesült Államokban a méhészek által tartott rovarok kétharmada odaveszett, meglehet, a mobiltelefonok káros hatása miatt: a rovarok hirtelen elhagyták a kast, és nem tértek vissza. A jelenség már Európában is megfigyelhető: egy vezető brit méhész, John Chapple elmondta, hogy a vizsgált negyven kasból huszonhármat elhagytak az apró állatok.

Leállított több Trump elleni pert az amerikai legfelsőbb bíróság

Leállított több Trump elleni pert az amerikai legfelsőbb bíróság

Hegyi-Karabah: Még mindig találnak újabb holttesteket a konfliktusövezetben

Hegyi-Karabah: Még mindig találnak újabb holttesteket a konfliktusövezetben

Supermant csinált Orbán Viktorból drMáriás

Supermant csinált Orbán Viktorból drMáriás