szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Firefox 3 tényleg jobb, tényleg gyorsabb, mint az előző verziók, ám megmaradt az egyik...

A Firefox 3 tényleg jobb, tényleg gyorsabb, mint az előző verziók, ám megmaradt az egyik régi hibája: a népszerű böngésző meglehetősen nagy étvágyú, legalábbis ami a CPU- és memóriahasználatot illeti. Böngészéskor a gép szörnyen lelassul, és ha megnyitjuk a Feladatkezelőt, ámulva láthatjuk, hogy a program több száz megabájtot sajátított ki magának, és a processzort is 70-80-90 százalékban, sőt olykor még jobban leterheli. Ilyenkor szinte lehetetlen más alkalmazásokat futtatni, az Office programok percekre lebénulnak, a zenelejátszás pedig oly mértékben akadozik, hogy abba kell hagyni. A bosszantó jelenséggel főként akkor találkozunk, ha több fület nyitunk meg egyszerre, illetve olyan oldalakra tévedünk, ahol például sok beágyazott videó található. Ráadásul hosszú percekig tart, a felhasználó garantáltan megőrül tőle.

Több száz megabájtot is megzabál, és a processzort is leterheli

A lassulás egyébként még a nagyon erős gépek esetében is megfigyelhető, így a megoldást nyilván nem a memóriabővítés vagy egy új gép beszerzése jelenti. Próbálkozzunk meg inkább a következő két tipp valamelyikével.
Indítsuk el a Firefoxot, és gépeljük be az URL mezőbe az about:config címet. Ezzel megnyitjuk a böngésző konfigurációs beállításait tartalmazó oldalt.
Keressük meg a Beállítás neve oszlopban a Urlclassifier.updatecachemax bejegyzést. Láthatjuk, hogy mellette, az Érték oszlopban -1 szerepel. Ennek az a jelentése, hogy a Firefox korlátlan méretű cache-t állíthat be magának. Változtassuk meg ezt az értéket 104857600-ra, ezzel 100 MB-ra korlátozzuk a cache méretét. A változtatáshoz kattintsunk duplán az említett bejegyzésre.

Korlátozhatjuk a Firefox által használt cache méretét

Ezzel csökkentettük a Firefox rendelkezésére bocsátott cache méretét, ami jótékonyan hat a program sebességére, főleg pedig a memóriahasználatra. A változtatások érvényesítésére indítsuk újra a Firefoxot.
A következő tipp sem bonyolultabb ennél. Nyissuk meg az about:config oldalt, és keressük meg benne a browser.cache.memory.enable bejegyzést, amelynek alapértelmezett értéke „true”. Változtassuk meg ezt az értéket „false”-ra, majd indítsuk újra a Firefoxot. A beállítás hatására a Firefoxnak mostantól kisebb memória- és CPU-használat mellett kell működnie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mínusz 20 fokot mértek a Bakonyban

Mínusz 20 fokot mértek a Bakonyban

Az ezredfordulós generációból sokan a koronavírus miatt lesznek autóvásárlók

Az ezredfordulós generációból sokan a koronavírus miatt lesznek autóvásárlók

Egyre több helyen tiltják a melegek "átnevelését", Magyarország más irányba halad

Egyre több helyen tiltják a melegek "átnevelését", Magyarország más irányba halad