szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Egy Photoshopot megvenni otthoni használatra kissé talán túlzás - hacsak valamilyen...

Egy Photoshopot megvenni otthoni használatra kissé talán túlzás - hacsak valamilyen diákkedvezménnyel nem jut hozzá az ember -, de a képszerkesztők királyának fontosabb funkcióit és kényelmesen használható eszköztárát azért gyakran kihasználnák az otthoni felhasználók is. A Photoshop Elements éppen erre a problémára jelent kitűnő megoldást. Windowson és PPC-s Macen már régóta használható, de nemrég megjelent végre a legújabb, 6-os verzió Macre is, amelyik már az inteles gépeken is tökéletesen működik.

Majdnem olyan, mint a nagytesó... De azért nem egészen.

Hiányosságok?
A PS Elements olcsó, de funkciókban gazdag alkalmazás azok számára, akik a Photoshop eszköztárával szeretnék retusálni családi fotóikat, de akkor is tökéletes lehet, ha webre vagy multimédiára készítünk grafikát. A nyomdai előkészítés lehetősége és a CMYK ugyan hiányoznak az Elementsből, mint ahogy a kényelmes rétegmaszkolás is, de ezek nélkül az előbb említett célokra még simán használhatjuk a programot (bár a maszkolás azért fájó pont).

Fő a kényelem!
Mivel a Photoshop Elements elsősorban az otthoni felhasználókat célozza, számtalan kényelmi funkciót építettek bele a fejlesztők. Az Organize gombra kattintva például digitális fotóinkat rendezgethetjük egy elektronikus fotóalbumban.  Az Edit gombbal indíthatjuk el a hagyományos szerkesztőt, illetve a rétegkezelést, a réteg stílusokat, a megszokott Photoshop effekteket és szűrőket. Az új változatban a réteg effektek utólag rendesen testre szabhatók, vagyis végre változtatható az árnyék és a ragyogás színe és egyéb jellemzőik. Számos munkafolyamat - például a gombok megrajzolása - gyakorlatilag egyetlen kattintással megoldható az Elementsben, hála az effektsablonoknak.

Gyors beállítások

Van még keretezés, könnyen eltüntethetjük a ráncokat és a bőrhibákat, és persze a Clone eszközt is megkapjuk retusáláshoz. Az effektek és szűrők kiválasztása is egyszerű: kis ikonok mutatják a különféle szűrők hatását.
A szerkesztőn belül találunk megoldást a gyors színkorrekcióra és képjavításra. Mindent egybevetve egy nagyszerűen használható és gyors képszerkesztővel dolgozhatunk.
A Magic Extractor segítségével könnyedén vághatunk körbe bármit a fotóinkon, például ha le szeretnénk cserélni a rólunk készült fotón a hátteret.

Néhány mozdulat és már nincs is ott az égbolt

Ezen kívül fotóalbumot nyomtathatunk, fotókollázst készíthetünk, online - akár Flash alapú - galériát hozhatunk létre, slideshow-t vetíthetünk vagy megrendelhetjük képeink nyomtatását az interneten. A képek megosztásához is kapunk számtalan lehetőséget, az e-mailben elküldéstől a nyomtatásig és a CD-re írásig.

Mindent egybevetve a Photoshop Elements 6 kiváló választás otthonra vagy multimédiás munkákra. Macen esetleg a Pixelmator lehet méltó ellenfele ebben az árkategóriában, bár ott korántsem találunk ennyi kényelmi funkciót.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Süssünk CD-t Macen!

A Windows, a Linux és az OS X egyaránt képes rendszerszinten CD-k és DVD-k...

A magyarok kétharmada hajlandó lenne beépíttetni magába valamit, hogy tökéletesebb legyen a teste

A magyarok kétharmada hajlandó lenne beépíttetni magába valamit, hogy tökéletesebb legyen a teste

Az oroszoknál állítólag tömegek jelentkeznek, hogy teszteltessék magukat a helyi vakcinával

Az oroszoknál állítólag tömegek jelentkeznek, hogy teszteltessék magukat a helyi vakcinával

Itt a második hullám, visszatért az operatív törzs

Itt a második hullám, visszatért az operatív törzs