szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az ASR két részből álló folyamat, biztonsági mentés...

Az ASR két részből álló folyamat, biztonsági mentés létrehozásából és a visszaállításból áll. Azonban ha nem hoztunk létre ASR mentőlemezt a gép összeomlása előtt, sajnos elfelejthetjük ezt a helyreállítási módot. Az ASR létrehoz egy helyreállító flopit és egy *.bkf fájlt, amely tartalmazza a boot- és rendszerpartíció összes adatát.  (Ha nem tudjuk melyik a boot partíciónk, tegyük a következőket: Indítsuk el a Start menü Futtatás menüpontjával az msconfig–ot. A BOOT.INI fülön belül keressük meg a „default” értékét a boot loader részen belül. Ha megegyezik az operációs rendszer sorában lévővel, akkor a boot- és rendszerpartíció egy és ugyanaz.)
A flopival visszaállítható a bkf fájl teljes tartalma. Probléma akkor van, ha a köteten lévő adataink frissebbek, mint amelyek a biztonsági másolatban vannak. Ekkor az adatokat más módszerrel kell biztonságba helyezni, a rendszer-helyreállítás közben ugyanis megkérdezés nélkül formázásra kerül a boot- és rendszerpartíció, ami persze lehet egy és ugyanaz. Formázás után a helyreállító elindítja az operációs rendszer telepítését, és megkezdi a biztonsági másolat visszaállítását. A többi partíción lévő adatok természetesen érintetlenül maradnak. Ennyit az elméletről, s most nézzük, miként megy ez a gyakorlatban…

ASR helyreállító-lemez készítése
Menjünk a Start menü / Minden program / Kellékek / Rendszereszközök mappába, és indítsuk el a „Biztonsági másolat” segédeszközt. Szedjük ki a pipát a „Mindig varázsló módban induljon” elől, majd kattintsunk a Mégse gombra, és indítsuk el újra a programot. Lent válasszuk az automatikus rendszer-helyreállító varázslót.

Automatikus rendszer-helyreállító (ASR) lemez készítése

Meg kell adnunk majd egy elérési útvonalat, ahova a bkf fájlt mentheti a szoftver. Ez a meghajtó semmiképp ne a boot- vagy rendszerpartíció legyen, hisz ez a visszaállítás közben formázva lesz.

Semmiképp se mentsük a boot- vagy rendszerpartícióra a fájlt!

A fájl mérete a partíciókon lévő adatmennyiségtől függ. Mentés után be kell helyeznünk egy flopit, hogy rákerüljenek a visszaállításhoz szükséges információk. 

Helyreállítás az ASR flopival
Helyezzük be XP CD-nket és bootoljunk be róla. A telepítés elején figyeljük az alsó információs sávot, és mikor megjelenik a visszaállítás lehetősége, nyomjuk le az F2-t.

Az F2-vel tudjuk megkezdeni a helyreállítási folyamatot

Helyezzük be a helyreállító flopit, és kövessük az utasításokat. Formázás után elkezdődik a Windows telepítése, majd azt követően az adatok helyreállítása.

Sikerült a visszaállítás

Ha minden jól sikerült, visszanyertük a biztonsági mentés elkészítésekor fennálló rendszerállapotot.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gombából készít cipőt az Adidas

Gombából készít cipőt az Adidas

Felbukkant a Nürburgringen a Mercedes régen várt hiperautója, a One – videó

Felbukkant a Nürburgringen a Mercedes régen várt hiperautója, a One – videó

A világ legfehérebb festékével hűtenék le a Földet

A világ legfehérebb festékével hűtenék le a Földet