szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A TrafficNav Kft., a Magyar Rádió Zrt. és a Navi-Gate Kft.

A TrafficNav Kft., a Magyar Rádió Zrt. és a Navi-Gate Kft. közös fejlesztéseként első lépésként Budapesten, augusztus végétől pedig egész Magyarországon lehet már fogni az MR2 Petőfi Rádió műsorával együtt sugárzott TMC adást. A TMC – Traffic Message Channel, az analóg FM adásokba ágyazott digitális adatátviteli csatorna, amelyen keresztül a navigációs készülékek értesülhetnek a közlekedési hírekről, útlezárásokról, balesetekről, torlódásokról, határátkelőhelyi várakozási időkről. Aki tőlünk nyugatabbra autózott és volt megfelelő navigációs eszköze, az már tapasztalhatta, milyen hasznos még időben értesülni egy torlódásról, útlezárásról. A TMC lényege, hogy a közlekedési információkról nemcsak mi, hanem a navigációs készülék is automatikusan tudomást szerez, és ezeknek az adatoknak a figyelembe vételével tervezi meg vagy újratervezi a javasolt útvonalat. Az információkat szöveges formában is lekérdezhetjük, amik mindig a készülék alapbeállításának megfelelő nyelven jelennek meg.

Már a tervezéskor el lehet kerülni a zsúfolt útszakaszokat

A TMC működéséhez a jelek sugárzásán és az ezeket venni tudó készülékeken kívül megfelelő térképre is szükség van. A TMC-re felkészített eszközöknél fontos  egy Magyarország térkép frissítés is. A dugók elkerülésére is képes autós navigációt elsőkén egyes Garmin készülékek tulajdonosai élvezhetik, de várhatóan hamarosan a többi gyártó készülékei és térképei is használni tudják majd a TMC adatokat. A régebbi eszközökhöz kiegészítő TMC antennát  lehet csatlakoztatni a jelek vételéhez.  
A hamarosan „élesben” működő, ingyenes szolgáltatást igyekszünk mielőbb kipróbálni, és a tapasztalatainkat videós beszámolón keresztül megosztani Olvasóinkkal. Az augusztusban Budapesten várható újabb útlezárások és a jósolt közlekedési káosz igazi vizsgafeladat lesz a hazai TMC-nek.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Draghi: Majd akkor nyit újra Olaszország, ha beoltották az időseket

Draghi: Majd akkor nyit újra Olaszország, ha beoltották az időseket

Két hónap ingyenfilmezést ígér egy új androidos app, de nagy bajt csinál vele, ha telepíti

Két hónap ingyenfilmezést ígér egy új androidos app, de nagy bajt csinál vele, ha telepíti

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra