szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Nagyon hasznos és kényelmes, hogy a világ bármely pontján, egy...

Nagyon hasznos és kényelmes, hogy a világ bármely pontján, egy szállodából, netkávézóból vagy nyilvános hotspotról is le tudjuk kérdezni a Google Mail rendszerén keresztül érkezett leveleinket (nem is beszélve a többi remek szolgáltatásról, amelyekről itt olvashatnak). Az azonban már kevésbé megnyugtató, hogy ilyenkor a böngészőbe be kell írni az azonosítónkat és a jelszavunkat. Egy idegen gép használatkor nem lehetünk biztosak abban, hogy nem rögzítik-e belépési adatainkat, amivel később azután könnyen bejelentkezhetnek a nevünkben, és elolvashatják esetleg bizalmas üzeneteinket. Ha ezt az adatlopást nem is tudjuk megakadályozni, azt legalább ellenőrizhetjük, hogy mikor és milyen IP címről léptek be Gmail fiókunkba.
Az ellenőrzést úgy tudjuk elvégezni, hogy megnézzük a Gmail oldal legalján található információt a legutóbbi bejelentkezés időpontjáról és IP címéről, majd az itt található Részletek linkre kattintunk. Ekkor egy felugró ablakban megjelenik a legutóbbi bejelentkezések listája, időponttal és IP címmel. Azt is láthatjuk, hogy milyen eszközzel történt a bejelentkezés, például számítógépes böngészővel vagy mobiltelefonos alkalmazással.

Az oldal alján láthatjuk, milyen IP címről kapcsolódunk a levelezőhöz

Az információk között láthatjuk, hogy mi a jelenlegi IP címünk, így könnyen tudjuk azonosítani, ha idegen helyről léptek be postafiókunkba. Ha gyanús aktivitást találunk a listában, egy gyors jelszóváltoztatással ismét biztonságossá tehetjük a levelezésünket.

Ha gyanús belépések vannak a listán, azonnal változtassunk jelszót

Az aktivitást mutató ablakban találhatunk még egy hasznos szolgáltatást. Mivel a Gmail-nél egyszerre több helyről is be lehet jelentkezni, előfordulhat, hogy például munkahelyünkön a Gmailbe bejelentkezve hagytuk gépünket, és ez csak otthon jut az eszünkbe. Ha nem szeretnénk, hogy esetleg a munkatársaink is beleolvassanak levelezésünkbe, az aktivitást mutató ablakban az „Összes másik kapcsolat kiléptetése” gombra kell kattintani.

 

   
   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!