szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Windows XP-be, minden eshetőségre felkészülve, egy...

A Windows XP-be, minden eshetőségre felkészülve, egy biztonságimásolat-készítő és -visszaállító szoftvert is integráltak. Az ntbackup-ot a Start menü / Minden program / Kellékek / Rendszereszközök alatt, „Biztonsági mentés” néven találjuk.
Az XP Home verzióiban manuálisan kell feltelepíteni a segédprogramot. Ehhez helyezzük be az XP CD-t, és futtassuk a \VALUEADD\MSFT\NTBACKUP\Ntbackup.msi telepítőt.
A szoftver indítása után megjelenik egy varázsló ablak (ha ez nem történne meg, akkor menjünk az Eszközök / Váltás varázsló üzemmódba), itt válasszuk a „Biztonsági másolat készítése fájlokról és beállításokról” opciót. Készíthetünk mentést a dokumentumainkról, az összes felhasználói fiók adatairól, a teljes számítógépünkről és általunk kijelölt fájlokról, mappákról.

Ntbackup - Négyféle mentés közül választhatunk

Mi az utóbbit ajánljuk, mert feltehetőleg mindenkinek van a gépén egy „fontos” (vagy hasonló) nevű mappája, amit ha elvesztene, azonnal sírógörcsben törne ki. Nyílván, ha a legfontosabb fájljaink egy helyen vannak, akkor azokat könnyebb kezelni, így például automatizálni azok rendszeres biztonsági mentését. Jelöljük ki a menteni kívánt mappá(ka)t, majd kattintsunk a Tovább-ra.

Az XP engedi a fájlok/mappák kijelölését, de a Vista már nem!

A befejezés ablakban találunk egy speciális gombot, amellyel beállíthatjuk a mentés típusát. Kiemelnénk ezek közül a különbségi (különbözeti) mentést, ami csak azokat a fájlokat menti le, amelyek az előző biztonsági mentés óta jöttek létre vagy módosultak. Helyspórolás és sebesség szempontjából ez a legjobb választás. Lépjünk tovább pár ablakot, amíg a „Mikor készüljön biztonsági mentés” ablakhoz érünk. Jelöljük be, hogy később, majd kattintsunk az „Ütemezés beállítása” gombra. Itt beállíthatjuk, hogy milyen sűrűn és mikor készüljenek el a biztonsági kópiák. Érdemes naponta legalább egyszer vagy minden rendszerindításkor menteni.

A biztonsági mentések időzítése

A fájlok, mappák visszaállítását szintén a varázslóval tudjuk a legkönnyebben elvégezni. Az alábbi képen láthatunk egy normál, majd egy különbségi mentést. Mindkettő ugyanazt a mappát helyezte biztonságba, ám a második mentésben hiába tallózzuk ki a fájlokat, egyetlen darab sem lesz benne.

A második mentésben egyetlen fájl sincs!

Ezen ne lepődjünk meg, hiszen, ahogy szó volt róla,  a különbségi mentés nem készít ismételten másolatot a korábban lementett és módosítatlan fájlokról.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!