szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

2008-ban még mindig élnek olyan tudományos képzésben részesült felnőttek, akik úgy hiszik: a Föld lapos, a világ kormányai pedig az űrügynökségekkel karöltve összeesküvéseket szőnek, hogy megzavarják az embereket, adta hírül a BBC.


Ez a kép hamisítvány, mondják a
 lapos Föld hívői
© hvg.hu
Az emberek számos dolgot elfogadnak gondolkodás nélkül, nem is kérdőjeleznek meg semmit, állítja John Davis, a BBC által megszólaltatott kanadai mérnök, aki szerint bolygónk lapos, vízszintes irányban a végtelenbe nyúlik, mélysége pedig legalább kilencezer kilométer. Másképpen közelíti meg a kérdést James McIntyre, a lapos Földben hívő tudósokat és érdeklődőket összegyűjtő Flat Earth Society weboldal egyik brit moderátora: szerinte a Föld többé-kevésbé korong alakú és nem is lehet lapos, hiszen a domborzatot mindannyian érzékeljük rajta.

A BBC számos kérdésére a laposföld-hívők biztos tudatban válaszoltak: a világ űrügynökségei, kormányai és tudósai egyetlen hatalmas profittermelő összeesküvésben vesznek részt, az űrből készített Föld-képek mind hamisítványok, a világ széléről pedig azért nem esett le senki, mert a Föld központja az Északi-sark, ezért ha valaki körbeutazza a bolygót (pontosabban, a korongot), akkor azt egy óriási kétdimenziós körként lehet ábrázolni.

Davis és McIntyre szerint több ezer tudós van, aki a Föld lapos mivoltában hisz, de egységes kommunikációs platform hiányában szinte lehetetlen pontosan megállapítani, hogy hányan is küzdenek a "globális összeesküvés" ellen. Az elmélet, ami szerint bolygónk igazából lapos, legutoljára a 19. századi Angliában röppent fel egyes keresztény gondolkodók, például Samuel Birley Rowbotham vagy John Hampden köreiben, akik meg voltak győződve arról, hogy a Föld csak egy korong, Isaac Newton pedig őrült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!