szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

...

... régen ugyanis a gépek még nem voltak képesek a háromdimenziós felületeket „realtime”-ban, azaz valós időben számolni, így maradt a máig is jól ismert, kétdimenziós, ablakos/nyitogatós/csukogatós rendszer – amit mostanra már úgy megszoktunk, hogy sem a Microsoft, sem maga a fő-dizájner pápa (értsd Steve Jobs) nem meri megváltoztatni. Igaz, a legújabb OSX (a Leopard) már tartalmaz egy-két háromdimenziós próbálkozást (ilyen például a „CoverFlow” látványos megvalósítása), sőt, a Vista is előszeretettel reklámozza magát, mint a „3Ds megoldások a desktopon” nagy úttörője (ebből persze semmi sem igaz, csak a 3Ds alkalmazásválasztó) – az igazi 3D-s operációs rendszerek azonban még váratnak magukra. 

Addig is, kénytelenek vagyunk beérni a szükségmegoldásokkal – ilyen például a 3DNA nevű ingyenes szoftver,  amely egy csapásra egy három dimenzióban teljesen bejárható „szobává” változtatja a desktopot. Ebben a szobában mászkálva tudjuk elérni alkalmazásainkat, és a Windows minden elemét.

A szokásos ikonok és programok - csak éppen most három dimenzióban

A virtuális rendszer és a hagyományos Windows között egy ikonra segítségével válthatunk, de persze úgy is beállíthatjuk a szoftver, hogy a Windows-zal együtt induljon, így már alapból 3D-s rendszerünk lesz. Váltogatni a kettő között nem nagyon kell: a háromdimenziós változatban is elérhető minden, sőt az extrák segítségével még több is, mint a hagyományos Windowsban. Ilyen extra például a „böngésző tévéfal”, ami a munkaasztalt megszemélyesítő virtuális nappali szoba falán található: itt minden weboldal egy-egy monitornak felel meg (amolyan háromdimenziós kedvencek), sőt, a kis tévéken található előnézeti képeket még frissíti is a szoftver. Az alkalmazások egy futurisztikus íróasztal felett találhatók (igen, a kuka is  egy háromdimenziós szemétkosár az asztalka mellett…). 

Kedvenc weboldalaink - a nappali falán...

Természetesen minden testre szabható, olyannyira, hogy például a szobánk falán lévő posztereket vagy festményeket is mi magunk válogathatjuk ki Windows háttérképeink (vagy bármilyen más fotó) közül, sőt az ablakokon és a teraszról látható égboltot is lecserélhetjük – ha pedig nem sajnálunk rá pár dollárt, akkor az egész szobát lecserélhetjük például egy űrhajóra vagy éppen egy luxusvillára. 

Jól látható, hogy a tálca, (alul) az eredeti marad

A mozgás nagyon egyszerű: vagy a kurzor vagy a játékosoknak már ismerős WSAD billentyűk segítéségével mozoghatunk, az egérrel pedig nézelődünk és persze klikkelhetünk. Bal egérklikk indítja az alkalmazásokat, a jobb pedig konfigurációs menüket hoz elő – akárcsak a hagyományos Windowsban. A grafika csinos, bár nem egy Mass Effect, de cserébe szinte bármilyen számítógépen zökkenőmentesen fut. A szoftver ingyenesen letölthető innen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még a nyár előtt bevezethetik az EU-ban a digitális oltási igazolványt

Még a nyár előtt bevezethetik az EU-ban a digitális oltási igazolványt

Paramount+ néven indul új streaming szolgáltató, ami idővel Magyarországon is elérhető lesz

Paramount+ néven indul új streaming szolgáltató, ami idővel Magyarországon is elérhető lesz

Megkönnyíti a zenehallgatást a Spotify, de nem mindenkinek

Megkönnyíti a zenehallgatást a Spotify, de nem mindenkinek