szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kizárólag újrafelhasznált hulladékból épített szélturbinát egy brit diák. A találmány elsősorban a fejlődő országokban lehet sikeres.

A Daily Mail weboldalának értesülései szerint a 22 esztendős Max Robson gépezetéhez körülbelül 20 font (mintegy 5800 forint) értékű alkatrészekre van szükség. A fiatal feltaláló egy régi bicikli vázát és fogaskerekeit, egy robogó indításához használt elektromágnest, egy öreg Ford akkumulátorát és némi faanyagot használt a szélkerék megépítéséhez.

A kizárólag újrafelhasznált anyagokból készült szerkezet a szél energiáját alakítja elektromossággá, amelyet az akkumulátor segítségével lehet tárolni. A szélturbina teljesítménye 11,3 watt, amely 63 órán keresztül képes elegendő energiát szolgáltatni egy lámpa működtetéséhez, vagy 30 órán át működtethet egy rádiót.

A greenwich-i terméktervező hallgató nemrégiben kapta kézhez diplomáját a University of Portsmouth-on. mint mondta, mindig is érdekelték a különböző gépek, szerkezetek, s édesapja lelkesedésétől hajtva választotta hivatását.

Robson szerint a szélturbinát akár képzetlen munkások is össze tudják szerelni a világ bármely pontján, egy napon belül.

„Apám mindig is akart építeni egy ilyet, de én megelőztem” – nyilatkozta mosolyogva a fiatalember. „Ő már korábban akart építeni hulladékból egy szélturbinát, az én ötletem volt, hogy olyasmit kéne csinálni, amit a fejlődő országokban is hatékonyan lehetne alkalmazni. Persze drámai változásokat nem fog okozni, de egy ilyen szerkezet jelentősen megkönnyítheti a nehéz körülmények között élők mindennapjait.”

Robson mintegy 20 fontot költött a szélturbina kifejlesztésére, a sorozatgyártott készülékek még ennél is olcsóbbak lehetnek. Összehasonlításként, a legolcsóbb szélturbina a piacon 2000 fontba (csaknem 600 000 forintba) kerül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ATV Tech

Fényből és szélből épül a magyar pavilon Velencében

Magyar is meg nem is, épület is, meg nem is. Egy nemzetközi építészcsapat üdítően új megközelítést választott a Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjának kivitelezésére. A Corpora nevet viselő projekt kialakulásának szerves részét képezik a látogatók, illetve a környezeti hatások, például a szél erőssége is. A pavilont megálmodó doubleNegatives Architecture csapat magyar tagjával, Maróy Ákossal beszélgettünk.

hvg.hu Természet

Mágnesvasút után itt a mágneses szélturbina

Kínában megkezdték a világ legnagyobb, mágnesek segítségével lebegő szélturbináinak építését. A szélfarm generátorai 400-5000 watt közötti mennyiségű energiát termelnek majd, ha 2008 első felében elkészülnek.

hvg.hu Tech

Szélturbinák a brit otthonokban 2020-tól?

Gordon Brown kormánya nagyszabású terv bejelentésére készül, melynek keretében 2020-ig 7000 új szélturbinát telepítenének Nagy-Britannia partjai köré. Ennek eredményeként megoldódhat a szigetország otthonainak energiaellátása.