szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Egyre többen vágnak bele saját honlap készítésébe, ahol - már...

Egyre többen vágnak bele saját honlap készítésébe, ahol - már persze ha hagyományosan feltöltendő honlapról beszélünk - az egyik legegyszerűbb módszer a frissített weblap feltöltésére egy FTP kliens használata. Az FTP persze fájlok tárolására is kitűnő választás, ehhez pedig végképp nem árt, ha egy megbízható és kényelmesen használható kliensre tesszük le a voksunkat.

Total Commander (Windows / Shareware)
Rögtön az elején lássunk egy olyan alkalmazást, amely nem is konkrét FTP kliens, mégis ide kívánkozik. Mivel rengetegen használják a Total Commandert fájlkezelőnek, kézenfekvő, hogy számukra nem igazán van szükség mellé még egy külön FTP kliensre is.

A Total Commander ebben is jeleskedik

A Total Commander ugyanis kiválóan teljesít ezen a téren is. A megszokott felületen éppúgy használhatjuk a csatolt FTP szervert, mint egy egyszerű meghajtót.
A program kapcsolatkezelője könnyen használható, a kapcsolódás minden jellemzője testre szabható, és lehetőségünk van SSL/TLS titkosítás használatára is az SFTP kapcsolatokhoz (igaz, ehhez le kell töltenünk az OpenSLL.dll-t, és be kell másolnunk a program mappájába). Ha tehát van már egy Total Commanderünk, nyomós érv kell ahhoz, hogy átszokjunk másra. Az egyik ilyen érv lehet mondjuk az, hogy a Total Commander nem ingyenes, ha tehát fontos számunkra a jogtisztaság, de nem kívánunk pénzt adni egy fájlkezelőért és egy FTP kliensért, akkor fájlkezelőt választhatunk innen vagy megpróbálhatjuk felturbózni a Windows Intézőjét is, ingyenes FTP klienst pedig találunk lentebb...
Letöltés

FileZilla (Windows, Linux, OS X / ingyenes)
Az ingyenes felhozatal egyik legjobbja kétségtelenül a nyílt forráskódú FileZilla, amely amellett, hogy mindent tud, amit egy FTP klienstől elvárhatunk, még keresztplatform is, vagyis használhatjuk Windowson, Linuxon és OS X-en egyaránt. Sőt, még portable változat is van belőle, így azután akár egy USB memóriakulcson is magunkkal cipelhetjük, bevetésre készen.

FileZilla van Windowsra, Linuxra és OS X-re is

A FileZilla gyors, könnyen átlátható, kényelmesen használható, állítható benne a le- és feltöltések sebessége (ha több dologal ügyködünk egyszerre az interneten, ez nagyon hasznos lehet), van SSL/TLS és SSH használatra lehetőségünk, IPv6 támogatás, jól használható szűrés, sőt még távoli fájlszerkesztés is. Az FTP szerverek menedzselését is kényelmesen megoldhatjuk vele. Szépnek mondjuk... ronda..., de hát ne legyünk telhetetlenek. Vigaszul: magyarul is tud (minden platformon).
Letöltés

WinSCP (Windows / ingyenes)
A WinSCP estében már a névből is következik, hogy ez bizony igazi windowsos alkalmazás. Ingyenes, nyílt forráskódú és remekül testre szabható. Telepítés után automatikusan átveszi (ha engedjük neki) az SFTP és SCP szerverekre mutató linkek kezelését. Az FTP szerverek megadásánál kicsit szokatlan felépítésű az ablak, de ha egyszer kiismertük, már nem lesz vele gondunk. 

Többféle külső, rengeteg funkció

Cserébe tényleg minden részletet kényünk-kedvünk szerint alakíthatunk. Mellesleg a felületnél választhatunk, hogy Norton Commander-szerűt, vagy inkább a Windows Intézőre hasonlítót használnánk-e szívesebben (a könyvtár-szinkronizálási lehetőség viszont csak a Commanderes felületnél áll rendelkezésre). Ezt bármikor megváltoztathatjuk, ha a korábbi voksunk tévedésnek bizonyulna. Itt is van távoli fájlszerkesztési lehetőség, SFTP és SCP támogatás, sőt, ha épp olyan kedvünk van, akár parancssoros módban is használhatjuk. Egyetlen gombnyomással összehasonlíthatjuk a mappák tartalmát, sőt, akár szinkronizálhatjuk is azt.
A WinSCP-ből is létezik portable változat, amelyet telepítés nélkül használhatunk, akár egy USB memóriakulcsra felmásolva is.
Letöltés

Transmit (OS X / shareware)
A Transmit OS X-en talán a legjobb FTP kliensnek mondható, az egyetlen „hibája”, hogy sajnos pénzért adják. Cserébe rendkívül kényelmes, az OS X-hez tökéletesen alkalmazkodó felületen dolgozhatunk, gyorsan. Az SFTP, TLS/SSL kapcsolat lehetősége nélkül ebbe a listába be sem kerülhetett volna, de van WebDAV és Amazon S3 támogatás is benne. 

Macen igazi profi

Tud szinkronizálni, van mód batch letöltésre, és lehetőségünk van „egydobásos felöltésre” ia (csak rádobjuk a program ikonjára a feltöltendő fájlokat és máris úton vannak az alapértelmezett FTP szerverünkre). A Transmit villámgyors és könnyen átlátható, a Preview lehetőség bekapcsolásával nézőképet kapunk a kijelölt állományokról (ehhez értelemszerűen le is kell töltenie őket, így ez inkább csak arra jó, hogy megspóroljunk néhány lépést, amíg a letöltött fájlt esetleg megnyitnánk, mondjuk egy képnézegetőben). Természetesen a távoli fájlszerkesztési lehetőség sem hiányzik a programból. A felvett FTP szervereket kényelmesen menedzselhetjük a programból, sőt, ha szükségünk van rá, még egy Dashboard Widget is a rendelkezésünkre áll.
Letöltés

Cyberduck (OS X / ingyenes)
A Cyberduck azoknak az OS X felhasználóknak lehet jó választás, akik, a FileZillával ellentétben, inkább a Transmit felületét részesítik előnyben. A Cyberduck tökéletesen alkalmazkodik az OS X felületéhez, nagyon kényelmesen használható és még ingyenes is. Egyetlen igazi problémája van, nevezetesen: elsőre úgy indul el, mint egy tehervonat. Utána mondjuk nincs gond a sebességével (bár a Transmit azért gyorsabb működésben is), de a startra sajnos kicsit várnunk kell (viszont ez csak az első indulásra igaz, később már rugalmasabb a program).

Ingyenes megoldás OS X alatt

Ha ezt elnézzük neki, akkor cserébe kapunk SFTP, WebDAV és Amazon S3 támogatást, QuickLook és Keychain együttműködést, Dashboard Widgetet és egy nagyon kedves ki játékkacsát a Dockra (mint a program ikonját). Tud szinkronizálni és szabályozhatjuk az átviteli sebességet is, sőt automatikusan kihagyathatjuk vele a .DS_Store és hasonló fájlok fel- illetve letöltését, amiért egy Windowsos felhasználók által is használt FTP-hez való csatlakozáskor a windowsos kollégák bizonyára hálásak lesznek. Mindent egybevetve a Cyberduck kiváló FTP kliens, néha kicsit „totyogós”, de egy kacsának ezt elnézi az ember. Kényelmes és ingyenes alternatívát kereső OS X felhasználóknak erősen ajánlott.
Letöltés


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem létező emberekről generálnak fényképet, már így is születnek a Facebookon kamuprofilok

Nem létező emberekről generálnak fényképet, már így is születnek a Facebookon kamuprofilok

Fogy az ENSZ pénze, vége lehet a segélyprogramoknak Jemenben

Fogy az ENSZ pénze, vége lehet a segélyprogramoknak Jemenben

Elszállhatnak-e ismét a lakásárak az MNB új hitelprogramja miatt?

Elszállhatnak-e ismét a lakásárak az MNB új hitelprogramja miatt?