szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Korábban írtunk már a MacJournal nevű Maces napló szoftverről.

Korábban írtunk már a MacJournal nevű Maces napló szoftverről. Ezúttal a legújabb, 5-ös verziót vettük szemügyre, amely immár tökéletesen illeszkedik az OS X Leopardhoz, és új funkciókat is kapott. Ám a windowsos felhasználók se kattintsanak tovább, ha naplóíráson törik a fejüket, mert megmutatjuk a WinJournal névre keresztelt windowsos változatot is.

Ízléses és áttekinthető felület

Ha offline naplót szeretnénk írni a számítógépen, e két programon kívül szinte szóba sem jöhet más, ráadásul még blogoláshoz is bevethetjük őket.

MacJournal
A MacJournal ízig-vérig Maces szoftver, tökéletesen illeszkedik a leopardos felülethez, a használata pedig gyerekjáték, annak dacára, hogy rengeteg hasznos funkciót elrejtettek benne.
Az új verzió még jobban kihasználja a fogd és dobd módszert, gyakorlatilag bármilyen dokumentumot (PDF, DOC, képek, videók stb.) ráhajíthatunk a program ablakára, s ettől kezdve onnan is elérjük azt. Jegyzeteléshez vagy fontos dokumentumok kényelmes eléréséhez remek megoldás.

Titkosíthatjuk magánjellegű feljegyzéseinket

Egyszerre több naplón is dolgozhatunk, így egy időben véshetjük be személyes naplónk és online blogunk bejegyzéseit (mondjuk nem célszerű összekeverni a kettőt). A naplók között kapcsolatokat hozhatunk létre, bármelyik bejegyzést átlinkelhetjük egy másik naplóba.
A bejegyzések visszakeresése is nagyon egyszerű. Eleve jelölhetjük őket színes címkékkel a könnyebb áttekinthetőség kedvéért, de természetesen van keresési lehetőség is. A szűrt találatokból úgynevezett Smart Journal is készíthető, amelynek a tartalma a szűrési feltételeknek megfelelően automatikusan változik a használat során. A bejegyzéseken való még egyszerűbb kiigazodás érdekében osztályozhatjuk is azokat, és fontossági sorrendet is felállíthatunk.
Az új verzióban már nemcsak hangos felvételt készíthetünk amikor éppen nincs kedvünk írni, hanem akár videót is felvehetünk a Mac beépített iSight kamerájával. Továbbra is titkosíthatjuk (AES-256) azokat a feljegyzéseket, naplókat, amelyeket nem szeretnénk másokkal megosztani, és persze a különféle blogmotoroknak (Wordpress, Blogger, LiveJournal stb.) megfelelően, exportálhatjuk is a naplóinkat.

Testreszabható teljes képernyős szövegszerkesztés

A bejegyzések kényelmes beírását szolgálja a teljes képernyős szövegbeviteli mód, amely különösen MacBookon előnyös. A dokumentumokat testre szabhatjuk (színek, képek stb.), és a MySpellX telepítése után a magyar helyesírás-ellenőrzés is megoldható.
A MacJournalban élmény naplót vezetni. Az új verzió gyorsabban működik, mint az elődje, és a megújított felületen kényelmesebb is a munka.

WinJournal
A WinJournal nagyjából azt nyújtja Windowson, mint a MacJournal Macen, bár egy-két funkció azért hiányzik belőle: ilyen a videós bejegyzés készítésének lehetősége, illetve a Smart Journal megoldás. Ráadásul megtartották a MacJournal felépítését a windowsos verziónál is, így a felülete kissé szokatlanul néz ki Windows alatt.  Ettől függetlenül nagyon hatékony naplóíró programról van szó, jobbat Windowsra sem nagyon találunk ebben a kategóriában.

Igaz is, blog! Majd elfelejtettem, hogy a napokban hirdették ki a Goldenblog verseny győztesét. Így ha még nincs konkrét ötletünk új blogunk felépítésére, stílusára, tanulhatunk az idei legjobbaktól.
A Goldenblog 2008 győzteseinek listáját itt találják olvasóink. Természetesen nem csak IT, hanem szinte minden témakörben.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Takarítsunk Macintosh-t!

Az OS X alatt a programok eltávolítása az esetek többségében megoldható...

Die Welt: Szorul a hurok Donald Trump körül

Die Welt: Szorul a hurok Donald Trump körül

Koronavírus: 4385 új fertőzöttet találtak, december közepe óta nem volt ennyi

Koronavírus: 4385 új fertőzöttet találtak, december közepe óta nem volt ennyi

Gordon Ramsay aranytömbökkel bankárkodik

Gordon Ramsay aranytömbökkel bankárkodik