szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik nagy szórakoztató-elektronikai cég piacra dobta a hagyományos könyvolvasás élményét a leginkább visszaadó készülékét. A keményfedeles kötetre hasonlító szerkezet egyszerre akár 160 művet is képes tárolni.

Mint egy közepes méretű keményfedeles
© Sony Computer Entertainment Inc.
A Sony a mai napon jelentettee be, hogy Sony Reader nevű elektronikus könyve a boltok polcaira került – igaz, egyelőre csak Nagy-Britanniában, mintegy 199 fontért, vagyis megközelítőleg 60 ezer forintért.

Az alig valamivel több mint 2 dekás e-könyv speciális, 166 dpi felbontású kijelzője – amelyet az E Ink Corporation fejlesztett ki – energiafelhasználás nélkül képes tárolni az éppen megjelenített oldalt. Így az eszköz akkumulátorának élettartama meghosszabbodik és lehetővé teszi, hogy akár több hosszabb művet is nyugodtan elolvashasson a felhasználó. A kijelzőn négy fokozatban állítható a betűk kontrasztja, sötétben azonban nehézségeket okozhat, háttérvilágítása ugyanis – az akkumulátor élettartamának maximalizálása miatt – egyelőre nincs. Viszont a betűk mérete tetszőlegesen nagyítható, így szemüveg se feltétlenül kell hozzá. Kinyitáskor mindig a legutoljára olvasott oldal jelenik meg, ezért a könyvjelzők is a múlt ködébe veszhetnek.

A Sony Reader mellé a vásárlók egy CD-t is kapnak, amelyen 100 könyv és színdarab – köztük a Drakula, a Rómeó és Júlia, a Büszkeség és balítélet – került fel. A szerkezet 200 megabyte beépített memóriája – illetve beépített kártyaolvasója, amely 8 gigabyte-ig kezeli a memóriakártyákat – biztosítja, a megfelelő háttértárat. Emellett hangfájlokat – mp3 és AAC formátumban – is le tud játszani, így akár művelődés közben zenét is hallgathatnak az olvasók.

A könyveket az Apple online zeneáruházához, az iTunes-hoz hasonló rendszerben tölthetik majd le a felhasználók.

A Sony Reader nem az első, széles körben piacra dobott e-könyv. Az Amazon online könyváruház 200 dollárért kínálja saját, Kindle nevű változatát, illetve létezik az Iliad nevű, 399 dolláros verzió is.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója úgy fogalmazott a hagyományos könyvekkel kapcsolatban, hogy azok jelentik az „analóg világ utolsó bástyáját”. A kiadók és a szerzők azonban megosztottak a jövővel kapcsolatban.

„Már most széles közönsége lehet az elektronikus könyveknek” – fogalmazott a Penguin kiadói csoport egyik munkatársa. „Egyelőre azonban még nem tudjuk, hogy milyen alternatívát jelentenek majd a hagyományos könyvekhez képest.”

A szakember szerint 2010-re az e-könyvek a teljes eladások körülbelül 1 százalékát teszik majd ki.

„Egyelőre túl nagy a kuszaság a könyvpiacon, a hagyományos könyvek jövőjével kapcsolatban” – nyilatkozta a Daily Mailnek az Egy fiúról-t is jegyző Nick Hornby író. „Azonban azt gyanítom, hogy a nyomtatott könyvek tovább ki fognak tartani, mint a CD-lemezek.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bari Máriusz Tech

Kindle: égetve vagy olvasva jobbak a könyvek? - videóval

Öt és fél óra alatt fogyott el az Amazon által a napokban bejelentett elektronikus könyvolvasó - írja az Engadget hírportál. A vélemények megoszlanak a Kindle névre kereszelt készülékről: egyesek szerint ronda és használhatatlan, mások szerint az olvasás jövőjéről van szó.

Bari Máriusz Tech

Hamarosan felváltja az újságot az elektromos papír

Los Angeles-ben mutatta be az Epson a legújabb A/4-es méretű elektromos papírt. A cég véleménye szerint elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol elkezdhetjük felváltani a hagyományos papírt az elektromossal.

hvg.hu Tech

Bemutatták az első színes, A4-es e-papírt

Megalkották a világ első A4-es méretű színes elektronikus papírját, mely farostból készült elődjéhez hasonlóan hajszálvékony s ugyanúgy gyűrhető, mégis egy LCD képernyő tulajdonságaival van felruházva.

BBC Tech

Beszélő papírt fejlesztettek ki

A digitális papír érintésre előre felvett üzeneteket játszik le. A reklámipar máris érdeklődik a találmány iránt.

HVG-Könyvek

Merre tart a könyvkiadás?

A könyvek az elmúlt 500 évben nem sokat változtak, ezért ha valami immúnis a technikai változásokra, akkor az a könyv – gondolhatnánk. Ám a magánkönyvtárak jórészt eltűntek, a könyvkereskedelem pedig forradalmi változásokon megy át. - Jóslat? Fikció? Realitás? Részlet a HVG Kiadó által megjelentetett Jövő-dosszié című könyvből!

A Google, a Xiaomi és az Oppo is a Samsungtól vehet hajlítható kijelzőt

A Google, a Xiaomi és az Oppo is a Samsungtól vehet hajlítható kijelzőt

Újabb gonddal néz szembe az amerikai gazdaság: felütötte a fejét az acélhiány

Újabb gonddal néz szembe az amerikai gazdaság: felütötte a fejét az acélhiány

Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az

Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az