szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Persze a Google Chrome még erősen béta állapotú, ami azt jelenti, hogy mire a...

Persze a Google Chrome még erősen béta állapotú, ami azt jelenti, hogy mire a végleges kijön, lehet, hogy csak három pixel fog emlékeztetni a mostani változatra. Nyúztuk kicsit a keresők királyának béta állapotú böngészőjét, és abban már biztosak lehetünk: nem lesz rossz mire elkészül. Az viszont kérdés, hogy pontosan mire is lesz jó...

Safari vs. Chrome
A Google Chrome elsősorban az Apple Safarijának lesz konkurencia, mivel alapvetően ugyanazt a motort (WebKit) használja, amit az Apple Windowson és Macen futó böngészője (de vannak benne részek a Mozillától is például). Már most komolyan képes megszorongatni a Safarit néhány kényelmi dologban. (Igaz, közben éppen azokba a technikai problémákba ütközünk vele, mint az Apple böngészőjénél. A Flash plug-in például, hasonlóan a Safarihoz, itt is memóriazabáló és néha lassú, és ami a Safariban nem jön be, az jó eséllyel a Google böngészőjében sem fog). Aki tehát már próbálta a Safarit, nagyjából arra számíthat a Chrome-ban is: villámgyors böngészés (lehagyva IE-t, Firefoxot és bizonyos esetekben az Operát is) és kiváló megjelenítés. Viszont a Google programja valamivel több kényelmi funkciót kínál.

Van benne egy kis ez, van benne egy kis az...

Kényelem a köbön
Ami elsőre bejött, az a „fülek” felpakolása a böngésző címsorába. Így kézre esnek, és tökéletesen átlátható, hogy éppen milyen oldalak vannak megnyitva. A sorrend természetesen változtatható, bár ez nem korszakalkotó újítás, a többiek is tudják ugyanezt.
Az új fül nyitásakor megjelenő „leggyakrabban látogatott webhelyek” lista is ötletes, kényelmesebben választhatjuk ki a gyakran meglátogatott oldalak közül az éppen szükségeset, mintha a könyvjelzők között kellene keresgélni. Amúgy alapértelmezett honlapként – az Internet Explorerhez hasonlóan – itt is többet adhatunk meg, ezeket a böngésző megnyitja az induláskor, mindet külön lapokon. Érdekesség, hogy a Shift + Esc gombokkal megnyithatunk egy integrált feladatkezelőt, amelyben láthatjuk, hogy a megnyitott oldalak közül melyik, mennyi memóriát és CPU időt foglal le magának. 

Ilyet is ritkán látni böngészőben - beépített feladatkezelő

Ez persze elsősorban a fejlesztőknek szól, mellesleg a Fejlesztés menüpontban remek kis kódnézegetőt is elrejtettek.
A címsor egyben keresőmezőként is működik, ha beírunk egy szót vagy kifejezést, rögtön keres, ha URL címet, akkor megnyitja a kért oldalt (a megadott keresőmotorral keres, vagyis nem vagyunk a Google-hoz kötve, de hát... khmmm... no, mindegy).
Hasonlóan a Firefoxhoz, a Chrome is megpróbálja kitalálni a cím beírásakor, hogy mire gondolunk.

Címsor és kereső egyben - kitalálja a gondolatainkat

A könyvjelzők kezelésében nem hoz semmi újat, a Firefox a tagekkel és hasonló nyalánkságokkal simán kenterbe veri, és a Safari Bookmark managere is jobb, de hát a Chrome még csak béta, és elnézve a Google terveit, valószínűleg mindent belezsúfolnak majd, amit úton útfélen megtalálnak a konkurenciánál (meg hát van itt azért „némi” összefonódás a Mozillával is).
Van adathalászat elleni és veszélyes programokkal szembeni védelem, és van – vagy inkább lesz – gyors Java (V8) motor. Sőt, szintén a Safarihoz hasonlóan, van inkognitó mód (Private Browsing) is, amelyet bekapcsolva a meglátogatott oldalak nem szerepelnek az előzmények között. Ez kiváló lehet annak, aki munkaidőben látogat por... akarom mondani a munkájához közvetlenül nem kötődő oldalakat, és nem akarja, hogy a főnök erre egy kattintással rájöjjön, de persze ökéletes rejtőzködést nem biztosít semmi ellen.

A leggyakrabban látogtaott oldalak minden új lapon megjelennek

Az RSS megjelenítéssel még gondjai vannak a szoftvernek, de ez minden bizonnyal átmeneti probléma.
A webes alkalmazásokat használók bizonyára értékelni fogják, hogy körülbelül 2 másodperc alatt lehet létrehozni asztali vagy Start menüs parancsikont az online alkalmazásokhoz, így a Google Mail és társai „külön szoftverként” futtathatók a gépen. A letöltésvezérlő is kényelmesen használható (a letöltéseket eredetileg az ablak alsó részén kísérhetjük figyelemmel, de kérhetünk összefoglaló nézetet is).

Kell ez nekünk?
Jelen pillanatban még nem feltétlenül, bár aki nem szokott különösebben extra felépítésű tartalmakat (pl.: ActiveX vezérlőket tartalmazó oldalakat) nézegetni, az jól járhat a Chrome használatával. Magyar változat is van belőle, így a nyelvtudás (pontosabban annak hiánya) sem akadály az ismerkedésben.

Nem vagyunk Google-hoz kötve...

A letisztult felületet és a gyorsaságot könnyű megszokni. Aki Internet Explorerhez szokott, annak hiányozni fog a sok IE optimalizált oldal megjelenítése, a Firefox kedvelőknek a sok-sok plug-in, az Opera kedvelőknek esetleg a beépített levelező kliens és a widgetek, a Safari használóknak pedig egyelőre az RSS és a Safari kényelmes Bookmark kezelője. Cserébe kapunk egy gyorsan induló és gyorsan működő böngészőt.
A mai Google Chrome-ot elnézve remekül meglennénk nélküle is, viszont ez egy igencsak korai béta verzió, amely, ismerve a Google-t, még bőven fejlődik majd. Szóval egyelőre akár várhatunk is a telepítésével... de lehet, hogy már csak a következő bétáig!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!