szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Sok felhasználó szeretné letölteni kedvenc videóját valamelyik...

Sok felhasználó szeretné letölteni kedvenc videóját valamelyik videomegosztó oldalról, hogy azután eltárolja mondjuk a telefonján, iPodján vagy a számítógépén. Viszont a videomegosztóknak se szeri se számuk, és teljesen más felületet és konverziót használ egy Metacafe-s videó, mint például egy Gametrailers.com-os  filmecske. 

Ha csak a legnagyobb videomegosztó site rajongói vagyunk (ez ugyebár a Youtube), és onnan akarunk filmeket letölteni, akkor egyszerű a dolgunk , ha azonban többféle videós oldalról is szeretnénk gyűjtögetni, akkor már speciális szoftverre lesz szükségünk. Szerencsére ilyen is van már!

A Tubehunter közel háromszáz videomegosztó oldalról képes minden különösebb szöszmötölés nélkül letölteni a (többnyire) FLV videókat. A legjobb az egészben, hogy nekünk semmit nem kell beállítgatnunk aszerint, hogy éppen honnan töltünk, elég csak a videó URL címével rendelkezni: a többit elvégzi a szoftver. Lássuk, hogyan is működik ez a gyakorlatban.

A Tubehunter telepítése után egy kék ablakban találjuk magunkat, jobb oldalon a támogatott site-ok logóival, bal oldalon pedig – mintegy kellemes meglepetésként – pár extra funkcióval, a szokásos „Download Web Video” gombon kívül. Az extra funkciók („Videos to iPod” például) a konvertáláshoz kellenek, a kezelésük teljesen egyértelmű: ha már rendelkezünk letöltött videókkal, itt bármilyen formátumba alakíthatjuk őket. A támogatott formátumok listája igen impozáns:

AVI, MPEG4, DivX, XviD, iPOD Video, MPEG, WMV, RM, MOV, Sony PSP, Zune Video, 3GP, 3G2, SWF, FLV, M4A, MP3, MP4, WAV, OGG, AAC, AC3.

De minket most nem a konvertálás érdekel, hanem a letöltés. Kattintsunk tehát a „Download Web Video” feliratra, és máris a letöltő ablakban találjuk magunkat. Ha nem akarjuk, hogy a szoftver a saját (többnyire a /program files/Neoretix/..) mappájába töltsön, letöltés előtt kattintsunk a „Downloaded Videos” gombra. Itt egy felugró ablakban megadhatjuk a letölteni kívánt filmek mentési útvonalát.

Apropó: a szoftver fejlesztője ennél a résznél egy kisebb kreatív rohamot kapott, így akármerre visszük az egeret a Tubehunter ablaka felett, az mindig hullámokat fog vetni (water-effektus, nagyon népszerű és látványos a dolog a demó-szkene világában). Ha idegesít minket ez a látványelem (és bizony egy idő után fog), csak vegyük ki a pipát a „water” felirat mellől, és máris normális, nem hullámzó ablakot kapunk. 

Ha megadtuk a letöltési útvonalat, nincs is más dolgunk, mint egy gyors „copy/paste” (hacker szlengben „kopipásta”) segítségével a legfelső URL mezőbe illeszteni a videó címét, majd a „Start” gomb segítségével máris indul a letöltés. Több letöltést is megadhatunk (batch), ebben az esetben az alsó állapot ablakban láthatjuk majd a listát, és a jól ismert százalékos letöltő indikátort (bár az online videók többnyire olyan rövidek, hogy egy pillanat alatt letöltődnek, ha mégis „downloading…” csíkot látunk, akkor lehet, hogy belefutottunk egy egész estés filmbe…

A letöltött videó az előzőleg megadott könyvtárba kerül, kedvünkre konvertálhatjuk, másolhatjuk, akár a Tubehunter, akár valamilyen más konvertáló szoftver segítségével. Ha akarjuk, rögtön letöltés után, automatikusan is konvertálhatunk, ekkor a „Start” előtt válasszuk a „Save downloaded video or music as…” felirat melletti legördülő menüt: itt a legnépszerűbb formátumokból választhatunk (pl. iPod-ok vagy SonyPSP). Ez a funkció tulajdonképpen ugyanaz, mint a kezdőképernyőn található „bónusz” konvertáló. 

A Tubehunter tehát remek program, igaz, a bereklámozott háromszáz videomegosztó oldalból egy-kettő azért ki tudta akasztani a tesztelés során, szóval legyen az a háromszáz inkább kétszáz, de ez még így is igen impozáns szám, ráadásul a legnépszerűbb (és legjobb videókkal rendelkező) oldalak száma nagyjából ötven – komolyabb akadályokba tehát nem fogunk ütközni a szoftver használata.

Fontos: a program használatához nem árt beállítani a tűzfalon, hogy engedje át a Tubehuntert, sok videós oldal esetében csak ekkor fog működni a letöltés. Sajnos a szoftver nem ingyenes (ami igazán kár, de hát ne hibáztassuk a fejlesztőt, hiszen csak meg akar élni valamiből, mint mi is mindannyian), viszont ingyenesen letölthető és kipróbálható. Az ingyenes verzió korlátozása: csak 30 másodpercnyi videót ment le, utána regisztrációért zaklat.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!