szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Manapság gyakran előfordul, hogy a CD/DVD lemezekre szánt anyagokat képfájl...

Manapság gyakran előfordul, hogy a CD/DVD lemezekre szánt anyagokat képfájl formátumban teszik közzé az interneten, amelyek letöltés után egy író szoftverrel könnyedén valódi korongra írhatók. Ha azonban spórolni szeretnénk a lemezekkel, a Daemon Tools létrehoz számunkra egy virtuális meghajtót a Sajátgépben, amelybe betölthetjük a képfájlt, s azzal ugyanúgy dolgozhatunk, mint egy hétköznapi lemezzel.
Töltsük le és telepítsük fel a programot, majd indítsuk újra a számítógépet. Megfigyelhetjük, hogy a Sajátgépben létrejött a virtuális meghajtónk, amely ugyanúgy néz ki, mint a mellett lévő igazi (már ha van) ilyen.

Első ránézésre senki sem mondaná meg, hogy virtuális meghajtó

A Tálcán jobb oldalon találjuk a Daemon Tools piros ikonját. Ha rákattintunk a jobb egérgombbal, előbújnak a beállítási lehetőségek. A Virtual CD/DVD-ROM menüpont a legfontosabb, itt tölthetjük be a képfájlokat az egyes meghajtókba (Mount image), valamint itt állíthatjuk be a virtuális meghajtók számát (Set number of devices). Összesen 11 képfájl típus tölthető be, úgy mint b5t-b6t-bwt (Blindwrite), ccd (Clone CD), cdi (DiscJuggler), cue, iso (leggyakoribb), mds, nrg (Nero), pdi, isz.

Képek betöltése a Mount image opcióval

Érdemes megjegyezni, hogy a cue fájlok – általában – a bin fájlokkal együtt alkotnak egy lemezképet, de ha véletlen hiányzik a cue, a Daemon Tools akkor is meg tudja nyitni a bin fájlt, ehhez csupán az „All files(*.*)” pontot kell kiválasztani a típusok közül. A szoftver képes másolásvédelemmel (SafeDisc, SecuROM, LaserLock, stb...) ellátott CD-képeket is futtatni, amely akkor lehet hasznos, ha nem akarjuk kedvenc játékunk CD-jét mindennap betenni/kivenni a gépből.
A másolásvédelem emuláció legtöbbször automatikus, kivéve, ha a képfájl egy CD-R korongon van. Ha a CD-kép betöltése után a sajátgépben a NEEDS EMULATION vagy a NEEDS RMPS lemezcímke olvasható, kapcsoljuk be az Emulation > All options ON beállítást, csatlakoztassuk le a CD-képet, majd ismét vissza. Ha minden jól megy, a lemez eredeti címkéje fog megjelenni.

Emulációkor a Daemon Tools ikonja zöldre vált

Az opciók közül ezúttal hármat emelnénk ki. Az autostartot, amelynek köszönhetően a Windowsal együtt elindul a Daemon Tools is. Az automount visszacsatlakoztatja azokat a képfájlokat, amelyek például egy újraindítás előtt be voltak töltve. Az InUse check pedig ellenőrzi, hogy egy képfájl lecsatlakoztatásakor az éppen használatban van-e. Ha igen, figyelmezteti a felhasználót.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!