szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA vezetője borúlátó az amerikai Hold-program jövőjét illetőn; attól tart, hogy a jelenlegi űrsiklók működtetése elvonja a pénzt az új űreszközök fejlesztésétől.

Buzz Aldrin lábnyoma mellé
nem kerül új egyhamar?
© AP
Michael Griffith a kongresszusi meghallgatásokon és nyilvános szereplésein a Bush-kormány hivatalos álláspontját hangoztatja: az Egyesült Államok 2020-ban ismét embert küld a Holdra.

A vasárnapi The Washington Post szerint a NASA vezetője egy belső e-mail üzenetben szűk tanácsadói körének azonban bevallotta: "Annyira pesszimista vagyok, amennyire csak lehetséges".

Griffith szerint a jelenlegi űrsiklóprogram gátolja a jövőbeni Hold-rakéta, az Ares, valamint a legénységet szállító űrkapszula, az Orion kifejlesztését. A szakember szerint a belátható jövőben nem lehet visszavonni az űrsiklókat, amelyek az egyetlen eszközt jelentik az amerikai asztronautáknak a Nemzetközi Űrállomásra jutáshoz.

A NASA vezetője aggódik, hogy a következő amerikai elnök a régi és nem teljesen biztonságos űrsiklók további repülését fogja elrendelni, s így nem marad elegendő forrás az új eszközökre.

Griffith szerint az űrrepülőgépeket 2010-ben ki kellene vonni a forgalomból és a NASA-nak el kellene határolódnia az űrállomástól, mert az amerikaiak így csak a Föld körül keringenek, ahelyett, hogy a világűrt fedeznék fel. Elismeri, ésszerűtlennek hangzik az űrsiklóprogram lezárása mellett érvelni, hiszen ez azt jelentené, hogy az Egyesült Államok nem tudná használni a felépített űrállomást, 100 milliárd dollárt az ablakon dob ki. Griffith meggyőződése szerint az űrsiklókorszakon ennek ellenére túl kell lépni.

Az űrsiklóprogram folytatása mellett szól egy váratlan tényező, Oroszország grúziai agressziója. Washington szerint a lehűlt amerikai-orosz kapcsolatok miatt Moszkva valószínűleg nem fogja Szojuz űrhajóit az amerikaiak rendelkezésére bocsátani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Készül a Holdon használható GPS

A NASA több mint egymillió dollárt költ egy olyan navigációs rendszer kifejlesztésére, amelynek segítségével a 2020-as Hold-misszió során tájékozódhatnak majd az űrhajósok a Föld kísérőjének felszínén.

MTI Tech

Bemutatták az első kínai fotót a Hold felszínéről

Kínában hétfőn bemutatták a Holdról készült első olyan fényképet, amelyet az október végén felbocsátott és azóta Hold-körüli pályára állt Holdistennő 1 (Csang-o ji-hao 1) elnevezésű Hold-szonda továbbított a földi irányítóközpontba.

Bari Máriusz Tech

Éveken belül lesz térerő a Holdon

Holdra telepített mobilhálózatot tervez a NASA és a BNSC brit űrközpont. Ha a projektet elfogadják, a 2020 után építendő holdbázis lakói teljes térerőt élvezhetnek és gyakorlatilag csak egy hívásnyi vagy SMS-nyi távolságban lesznek a Földtől.

MTI Tech

A Holdról hozna héliumot Kína

Kína a Hold minden egyes négyzetcentiméteréről térképet kíván készíteni - közölte a kínai állami holdkutatási program vezetője.

Bari Máriusz Tech

Önfenntartó űrbázis a Holdon?

Ausztrál tudósok egy csoportja olyan űrbázist tervezett, amely képes szinte teljesen önfenntartó módon működni, több milliárdnyi dollárt takarítva meg ezzel az űrbüdzséből. Ha a bázis jelenlegi állapotában működőképes lenne, lakói három évig csak vegetariánus étrendet fogyaszthatnának, értesült a cosmosmagazine.com weboldal.

hvg.hu Tech

Létezik földönkívüli élet - erősködik a Holdat megjárt űrhajós

Hiába próbáltak meg velünk kommunikálni idegen civilizációk képviselői, egyik alkalomra sem derült fény egyes kormányok közbelépésének köszönhetően. A sci-fibe illő nyilatkozatot egy angol rockzenei rádióban tette Dr. Edgar Mitchell, a hatodik űrhajós, aki a Holdra lépett.

Radar360: Bizalmat keltő szennyvízvizsgálat, bizalmatlanság az orosz vakcina körül

Radar360: Bizalmat keltő szennyvízvizsgálat, bizalmatlanság az orosz vakcina körül

Majdnem 90 millió forintért kelt el a Knight Rider autójának másolata

Majdnem 90 millió forintért kelt el a Knight Rider autójának másolata

Mától letölthető a kormány ingyenes otthoni szoftvercsomagja, de ne örüljön előre

Mától letölthető a kormány ingyenes otthoni szoftvercsomagja, de ne örüljön előre