szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy új fejlesztés segítségével az utasszállító gépek kapitányai rossz időben is tökéletes látási viszonyok között navigálhatnak, s időben felismerhetik a kockázatot jelentő objektumokat. Az amerikai űrügynökség, a NASA felmérései szerint ugyanis a korlátozott látótávolság a légibalesetek legfőbb kiváltó oka.

Az Aviation.com értesülései szerint a Honeywell cég Integrated Pilot Flight Display elnevezésű eszköze a modern műholdas helymeghatározók segítségével kivetíti a terepviszonyokat, amelyen különböző színekkel jelöli meg a veszélyes területeket, illetve a baleseti kockázatot rejtő építményeket – írja a Travelline.

Ha kíváncsi a robotszemre, olvassa el a Travelline cikkét!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Miről árulkodik a halottak szemlencséje?

A szemlencse vizsgálatára épülő új kormeghatározási módszert dolgoztak ki dán kutatók, amely segítheti az igazságügyi orvosszakértők munkáját a holttestek azonosításában.

Bari Máriusz Tech

Terminátorszemet kaptak a nyulak, közel a jövő

Sci-fi filmekből lehetnek ismerősök azok a szuperhősök, akiknek látómezejében fontos adatok jelennek meg arról, amit éppen néznek. A washingtoni egyetem mérnökei bemutattak egy prototípust abból a kontaktlencséből, amely pár évnyi fejlesztés után ugyanerre lesz képes.

hvg.hu Tech

Szemmel is irányítható az iPod

Ujjak nélküli, csak szemmozgáson alapuló irányítórendszert fejlesztettek ki az iPodhoz Oszakában. A készítő szerint az újfajta kontroller egyszer sem hibázik.

hvg.hu Tech

Bemutatták Japánban az emlékező szemüveget

Feledékenység elleni segédeszközként aposztrofálta Tacuja Harada azt a videoszemüveget, amely rögzít mindent, amire viselője ránéz. A tokiói egyetem kutatója Cyber Goggles-nek nevezte készülékét, szerinte az ember ennek birtokában már semmit sem hagy otthon.

hvg.hu Tech

Megvéd a vakságtól a szembe helyezett kapszula

Szembe ültethető kapszulával orvosolna egy amerikai biotechnológiai cég két időskori szembetegséget. A száraz AMD és a retinitis pigmentosa következtében a retina fényérzékeny sejtjei elhalnak, a Neurotech megoldása azonban ezeket a sejteket őrzi meg. A megoldás a klinikai tesztelés előrehaladott fázisában jár jelenleg, írja a Technology Review.

MTI Plázs

Mikortól élnek kékszemű emberek?

Egy tudóscsoport visszafelé követte az időben azt a genetikai mutációt, amely hat-tízezer évvel ezelőtt alakult ki. Azt megelőzően nem élt kékszemű ember a bolygónkon - olvashatóa Live Science című angol tudományos honlapon.

Bari Máriusz Tech

Szeméről azonosítják a fotóst

Új mérföldkőhöz érkezett a digitális vízjelzés. A Canon új szabadalma révén a fotósok a saját íriszükről készített felvételt illeszthetik képeikbe, ezzel a későbbiekben bármilyen képlopás vagy plágiumgyanú esetén azonosítható a fotó igazi készítője.

hvg.hu Tech

Szemmel irányítható a világ legjobb sebészrobotja

Képes a műtéteket végző orvosok szándékait érzékelni egy új brit sebészrobot. A szemmozgás szerint operáló rendszer emellett képes a szövetek mögé is lát, valamint megtiltja, hogy az orvos véletlenül belevágjon bizonyos területekbe - adta hírül a The Guardian.

Minden indiaitól bocsánatot kért a színész, aki 20 évig volt Apu hangja a Simpson családban

Minden indiaitól bocsánatot kért a színész, aki 20 évig volt Apu hangja a Simpson családban

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Megkapta Majka is az oltást, maga Merkely Béla oltotta be

Megkapta Majka is az oltást, maga Merkely Béla oltotta be