szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A számítógépgyártó beismerte, népszerű zenelejátszója nem saját találmány, hanem egy brit férfi 1979-es világszabadalmának továbbgondolása.

A Sidney Morning Herald értesülései szerint Steve Jobs cége a most 52 esztendős Kane Kramer világszabadalmát felhasználva hozta létre a zenehallgatást forradalmasító iPodot.

Az ős-iPod tervei
© kanekramer.com

A férfi 1979-ben vonta világszabadalmi oltalom alá médialejátszójának tervét. Persze az akkori változat jóval gyengébb teljesítményre volt képes, ugyanis csupán 3,5 percnyi zene tárolását tette lehetővé. Külső megjelenésében és kezelési módszereiben azonban már jelentős hasonlóságot mutat a mai változattal. Az IXI névre keresztelt eszköz szabadalmát 1998-ban kellett volna megújítani, azonban Kramer nem tudta előteremteni az ehhez szükséges mintegy 60 000 fontot (mai értéken több mint 18 millió forint), ezért az eszköz jogi oltalma megszűnt.

A jelenleg bútoreladóként dolgozó férfi ezért sem anyagi, sem egyéb elismerést nem kapott, amikor terveit felhasználták. Az esetre annak kapcsán derült fény, hogy egy Burst nevű cég beperelte az Apple-t, mondván, a cég ellopta a szabadalmait az iPod létrehozásához.

Erre válaszul az Apple az USÁ-ba hívta Kramert, aki 1979-es terveire hivatkozva a bíróságon tanúsította, hogy ő az iPod ősének valódi feltalálója.

„Éppen a ház körüli munkáimat végeztem, amikor felhívott egy amerikai akcentussal beszélő hölgy, aki azt állította, hogy az Apple jogi osztályának vezetője” – nyilatkozta Kramer a Daily Mail napilapnak. „Arra kértek, hogy utazzam az Egyesült Államokba és tanúskodjak a találmányommal kapcsolatban. Először azt hittem, hogy a barátaim viccelnek velem, azonban a hölgy ragaszkodott hozzá, hogy az Apple-től hív, s arra kért, hogy utazzak Kaliforniába és beszéljek velük.”

Kramert a Burst ügyvédei 10 órán keresztül hallgatták meg. Az eset végül peren kívüli megegyezéssel zárult. A férfi – aki nemrégiben zárta be nem túl sikeres bútorboltját – jelenleg az Apple-lel tárgyal arról, hogy milyen formában ellentételezzék a rajzok felhasználását. Kramer egyelőre csupán tanácsadói díjazásban részesült a jogi eset kapcsán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Három iPod nano is kigyulladt a közelmúltban

A japán kereskedelmi minisztérium kedden közleményben jelezte, hogy - feltehetően az elem hibája következtében - három Apple iPod nano lejátszó kigyulladt az elmúlt időszakban.

MTI Tech

A Microsoft nekiugrik az iPodnak

A Microsoft bejelentette: még az idén megjelenik a Zune nevű hordozható kis digitális kép- és zenelejátszóval, amelyik reményei szerint megszorongatja majd az Apple cég jelenleg piacuraló, annak több mint háromnegyedét birtokló termékét, az iPodot. A Microsoft egy 4 milliárd dollár értékű piacon szeretne labdába rúgni.

Bari Máriusz Tech

Japán nemzeti szégyene az iPod

A számítástechnika előretöréséig Japán volt a vezető digitális nagyhatalom. 2008-ban visszanézve azonban elmondhatjuk, csődbementek a mobilinternet szabványosítására tett törekvései, kisodródott a PC-piacról, a Google pedig kvázi élő tesztlaborként használja az ország százmilliónyi mobilosát.

hvg.hu Tech

Az iPod népszerűbb a sörnél

Egy amerikai egyetemisták körében végzett felmérés szerint az Apple divatos zenelejátszói nagyobb népszerűségnek örvendenek a folyékony kenyérnél.

hvg.hu Tech

Szemmel is irányítható az iPod

Ujjak nélküli, csak szemmozgáson alapuló irányítórendszert fejlesztettek ki az iPodhoz Oszakában. A készítő szerint az újfajta kontroller egyszer sem hibázik.

hvg.hu Tech

Tíz dollár jár a Microsoftnak minden iPod után?

Megtörténhet, hogy az Apple-nek minden eladott zenelejátszó után fizetnie kell a redmondi óriásnak, amely birtokolja az iPodban használt technológia egyik részének szabadalmait.

hvg.hu Tech

Adattolvajok fegyverévé válhat az iPod

Az Apple népszerű zenelejátszója és a hozzá hasonló digitális médialejátszók hatalmas tárolókapacitása miatt jelenthetnek biztonsági kockázatot.

Bankot vehet az OTP Szlovéniában

Bankot vehet az OTP Szlovéniában

Bár kötelezni nem tudják, az éttermek szeretnék, ha minél előbb beoltanák a dolgozóikat

Bár kötelezni nem tudják, az éttermek szeretnék, ha minél előbb beoltanák a dolgozóikat

De mit csinálnak egy boldogság- és egy jógaminisztériumban, amit Matolcsy felvetett követendő példaként?

De mit csinálnak egy boldogság- és egy jógaminisztériumban, amit Matolcsy felvetett követendő példaként?