szerző:
techline.hu

Nekem már régóta kedvencem a Photoshop Elements.

Nekem már régóta kedvencem a Photoshop Elements. Annak idején (emlékeim szerint a 2-as verzió volt) nálam még munkaeszközként is tökéletesen megállta a helyét, amikor multimédiára és webes grafikára kellett csak valamilyen kényelmesen használható és olcsó képszerkesztő. A Photoshop nem véletlenül lett népszerű, rendkívül kényelmes és hatékony eszköz, a Photoshop Elementsbe pedig “gyerekkora” óta átültetnek a nagy testvérből mindent, amire a hétköznapokban szükség lehet. Persze számos dolog hiányzik (maszkolás például), de ezek egy részét azért lehet pótolni némi kézügyességgel (ha nem is minden esetben, mert mondjuk a CMYK hiányát kissé nehézkes lenne, de a PSE nem is DTP felhasználásra való).

Játék a színekkel

Ezt leszámítva a PSE tökéletesen megfelel egy otthoni felhasználó képszerkesztéssel és fotóretusálással kapcsolatos minden elvárásának. Ha kívánjuk, van hagyományos képszerkesztő modul, amelyben pont úgy dolgozhatunk, mint a Photoshopban. Ha inkább gyors eredményre vágyunk fotóink helyrepofozásakor, a Quick módot fogjuk értékelni, amely leginkább az Adobe Lightroom eszköztárára hasonlít, egy helyen gyűjtve össze minden fényezési és színmanipulációs eszközt. Ha ennél is gyorsabb eredményre törekszünk, mindent automatizálhatunk is.
A szerkesztőeszközök listája óriási, mindent megtalálunk, a klónecsettől a különféle, a kijelöléseket megkönnyítő eszközökig. A szűrők mennyiségére sem lehet panasz, szinte mindent megtalálunk, amit a “nagy” Photoshopban és vannak testreszabható réteg-effektek is (árnyék, ragyogás stb.).

Képkatalógust is kapunk

Emellett van a programban képalbum modul is, Organizer fedőnéven. Aki emlékszik még az Adobe Photo Albumára, annak ismerős lesz a felület. Rendezgethetjük, összehasonlíthatjuk, értékelhetjük képeinket, és persze egyetlen kattintással szerkeszthetjük és retusálhatjuk is őket.
A PSE segítségével valóban néhány kattintás, ha naptárat, fotókollázst, üdvözlőkártyát vagy éppen slideshow-t szeretnénk készíteni képeinkből. Utóbbinál ne csak a képek egymás utáni lejátszására gondoljunk, feliratokkal, narrációval és különféle clipartokkal, hátterekkel színesíthetjük bemutatónkat a végeredmény pedig a DVD-től a videó állományon át a PDF-ig minden lehet.
Képeinket megoszthatjuk levélben, online albumon, de akár CD-n vagy DVD-n is. És persze a változatos nyomtatási lehetőségek is rendelkezésre állnak.

Hetedik
A 7-es verzió nem hoz korszakalkotó újításokat a PSE életébe, de azért akadnak érdekességek.
Az egyik ilyen a Photomerge Cleaner, amelynek segítségével két-három azonos helyen és beállításokkal készült fotót tudunk összerakni eggyé, úgy, hogy minden fotóról csak bizonyos részeket használunk fel. Így ha mondjuk egy épületet fotózunk és előtte járókelők mászkálnak, előrelátó módon érdemes több fotót készíteni azonos szögből. Hazaérve pedig egy mozdulattal eltüntethetjük a kéretlen járókelőket a végleges fotóról (elegendő megadni a képeket, majd kijelölni egy ecsetvonással, hogy melyikről milyen részletet akarunk lehagyni).
Kezdőknek szóló, és nagyon hasznos újítás a Guided szerkesztési lehetőség, amelyben egy-egy adott feladatot csinálhatunk végig lépésenként, a program segítségével. Rengeteget lehet belőle tanulni.

Az ég kék...

Nagyon hasznos eszköz a Smart Brushes, amelynek segítségével egyszerűen - szinte automatikusan - kijelölhetünk képrészleteket, majd ezeken különféle, utólag is módosítható effekteket alkalmazhatunk (világosítás, sötétítés, színezés, kiemelés stb.). Az itt alkalmazható Bluer Sky effekttel például pillanatok alatt csodálatosan kék eget varázsolhatunk képeinkre az eredeti fakó színek helyett.
Maga a felület nem sokat változott, a sebesség sem változott, az egyedi felület elég erőforrás igényes, így a PSE továbbra sem kapkod, miközben mondjuk a szerkesztő és a fotóalbum között váltunk. Viszont szerkesztési feladatok közben nem lehet panaszunk a sebességre.
A PSE 7 már előrendelhető az Adobe oldalán, és hamarosan megvásárolható is lesz. Egyelőre mi is csak egy béta változatot tudtunk megnyúzni, amelyik “bétasága” dacára nagyon kezes volt és problémamentesen működött, így van okunk bizakodni, hogy a végleges verzió is ilyen lesz. Vásárlás előtt persze majd kipróbálhatjuk a trial változatot is (egyelőre még ez sem került fel az oldalra) és reménykedhetünk, hogy a Maces változat is hamarosan napvilágot lát majd a szoftverből (ott egyelőre a 6-os verziót használhatjuk). 25 ezer forint körüli árával, az ár/érték arányt tekintve a Photoshop Elements továbbra is jó vételnek mondható, ha valaki nem éri be az ingyenes képszerkesztők tudásával.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bíróság mondta ki, hogy a kormánymédia valótlant állított az Auróráról

Bíróság mondta ki, hogy a kormánymédia valótlant állított az Auróráról

Ilyen lehet az új Macbook Pro

Ilyen lehet az új Macbook Pro

A Földre potenciálisan veszélyes aszteroidát észleltek dél-koreai csillagászok

A Földre potenciálisan veszélyes aszteroidát észleltek dél-koreai csillagászok

A gyerekek okozták a tüzet a MOM Sportközpont tetején

A gyerekek okozták a tüzet a MOM Sportközpont tetején

A Facebook társalapítója szerint rémisztő dolog van készülőben

A Facebook társalapítója szerint rémisztő dolog van készülőben

Vigyázzon, népszerű vírusirtónak álcázza magát egy kémprogram

Vigyázzon, népszerű vírusirtónak álcázza magát egy kémprogram