szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A RarmaRadio nevű szoftver sikeresen kiérdemelheti a világ legszerencsétlenebb nevű szoftvere...

A RarmaRadio nevű szoftver sikeresen kiérdemelheti a világ legszerencsétlenebb nevű szoftvere címet, az elnevezésével ellentétben ugyanis nemcsak rádiózni lehet vele, hanem tévét nézni is. Ebben persze még nem lenne semmi különleges – néhány tévécsatornát bármilyen, erre szakosodott shareware-rel foghatunk (elsősorban európai és Egyesült Államokbeli csatornákat) –, a Raima szoftvere azonban egészen speciális. Kínálatában ugyanis szinte a világ minden országából találhatunk tévécsatornákat, Albániától a Vatikánig, de persze az USA összes állama is helyet kapott (nincs is jobb, mint „eredetiben” nézni a baseballt), sőt még Irakból is van televízióműsor: csak ez utóbbiból hét csatornát foghatunk, ami  egy online TV szoftver esetében igen impozáns szám, főleg ha figyelembe vesszük, hogy Irakban nem is nagyon van több csatorna.

A kínálat tehát bőséges, ironikus módon itthonról szinte kevesebb csatornát tudunk fogni, mint az előbb példának felhozott Irakból: a hazai csatornákból a szokásos HírTV, M1, DunaTV és társai működnek, valamint néhány vidéki állomás.

Magyar TV adások...

A szoftver kezelése igen egyszerű (ráadásul a kezelőfelület is magyar): csak töltsük le, majd telepítés után a bal oldali mezőben válasszuk a „régió” listát Itt megtaláljuk a földgolyó majd minden országát. Csak kattintsunk arra az országra, amelynek a tévéadásába szeretnénk egy kicsit „belekukkolni”, és máris választhatunk a jobb oldali listából egy adót. (Egy ciprusi élő adást nézni Magyarországról – az élmény megfizethetelen.) A program hajlamos egy kicsit sokáig „pufferelni”, ne ijedjünk meg tehát, ha egy-egy adóra kattintva, először csak egy fekete lejátszó ablak fogad – a dolog működik, csak némi időre van szüksége. Pufferelés után viszont elismerésre méltóan szépen jön a stream, nem akadozik, megkockáztatom, hogy még annyit sem szaggat, mint a Youtube vagy a Joost.

Ha elegünk van a tévékből, a Raima akkor is kínál még böngésznivalót – nevéhez méltóan (végül is ez egy rádió vagy mi a szösz…) rengeteg rádiócsatorna adását hallgathatjuk. Ellentétben a Winamp vagy az iTunes kínálatával, ezek nem internetes rádiók, hanem valódi rádióadók; a magyar kínálat szinte teljes, a Klubrádiótól a Juventusig van itt minden. 

Nézzük mi a helyzet a svájci TV csatornákon...

Kellemes bónusz szolgáltatás, hogy a rádiók adásait egyetlen gombnyomással rögzíthetjük – csak nyomjuk meg a felső eszköztáron a „Felvétel” gombot, és máris merevlemezünkre kerül a zene. Sajnos a „Felvétel” gomb tévék esetében nem működik (pedig nyomogattam bőszen), de hát semmi sem lehet tökéletes. Jó dolog azonban, hogy az adókból – tévésből és rádiósból vegyesen – bármennyit nézhetünk/hallgathatunk egyszerre, így előállhat a bőség zavara is, mint például esetemben, amikor egy Török televízióban „lehalkítva” néztem a Bridget Jones naplóját  (török hang, de angol felirat), mellette ment a DunaTV híradója, szintén csak képpel, mert politikából ennyi is elég, ellenben a vizuális élmény-kavalkádot kellemesen alátámasztotta Zorán utánozhatatlan hangja, a Juventusról. Persze egy ilyen kaland már erősen terheli a memóriát és a processzort, ha azonban nem veszítjük el fejünket a bőséges kínálat láttán, és csak egy tévé- vagy rádióadót üzemeltetünk egy időben, akkor egy közepes PC-n is remekül elfut a szoftver – akár még dolgozni is lehet filmnézés közben. 

Rádióállomások szép számmal...

A videolejátszó ablakot kedvünkre nagyíthatjuk/kicsinyíthetjük, sőt lehetőség van külső videolejátszó beállítására is, így a kiválasztott adás akár kedvenc lejátszónkban is megtekinthető. Ha pedig nagyon kényelmesek vagyunk, akkor használhatjuk a beépített „időzítő” funkciót, ennek a segítségével akkor indulnak el kedvenc műsoraink, amikor szükség van rájuk. A szoftver próbaverziója harminc napig korlátozás nélkül, az összes funkciójával együtt használható, ha pedig nagyon beleszeretünk, akkor csekély harminc dollárért (kb. ötezer forint)  kaphatunk párezer rádió- és TV csatornát.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését

Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését

Napokig képes ellátni a házat árammal egy újfajta akkumulátor

Napokig képes ellátni a házat árammal egy újfajta akkumulátor

Halálra csípett egy kockamedúza egy fiatalt Ausztráliában

Halálra csípett egy kockamedúza egy fiatalt Ausztráliában