szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Darkroom kifejezetten azoknak készült, akik számára egy hosszabb szöveg...

A Darkroom kifejezetten azoknak készült, akik számára egy hosszabb szöveg megírásakor nincs különösebb szüksége formázási lehetőségekre, annál inkább arra, hogy a teljes képernyőt kihasználva, mindenféle zavaró elemtől mentes környezetben írhassanak. Emlékszik még valaki, milyen volt a régi DOS-os időkben a fekete háttér előtt zöld karakterekkel írni? Nos, a Darkroom alapértelmezésben éppen ezt nyújtja: teljes képernyőn gépelhetünk a nagy feketeségben, zöld karakterekkel. Meglepően jól lehet így koncentrálni az írásra. Ha valakinek maga a teljes képernyős írás tetszik, de nincs igazán ezzel a színkombinációval, az a program Preferences (Ctrl + ,) paneljében átállíthatja a színeket, a lapméretet, karaktertípus, betűméretet, sőt még az ablak (háttér) átlátszóságát és a kurzorvillogást ütemét stb. is. A program a több-monitoros rendszereket is támogatja.

Emlékeztet valamire... :)

A teljes képernyős és ablakos mód között az F11 billentyűvel válthatunk, ezenkívül elérhetők a Windowsban megszokott másolás, kivágás, beillesztés funkciók a megszokott billentyűkkel, de szövegformázás, középre igazítás és egyéb, a szövegszerkesztőkben megszokott dolgot ne keressünk. A kész művet TXT fájlba menthetjük, és értelemszerűen TXT fájlok megnyitására képes. A visszavonás a Ctrl+Z billentyűvel érhető el, a Ctrl+/ kombinációval pedig statisztikát kérhetünk irományunkról. Ha formázott szövegre is szükségünk van, nem ússzuk meg, hogy a munka végeztével ne hívjuk be a kész szöveget - felhasználástól függően - a Wordtől az InDesignig valamelyik olyan alkalmazásba, ahol formába is önthetjük a kényelmesen begépelt irományunkat.

A színeken és a betűtípuson változtathatunk kedvünk szerint

A Darkroom Windowson fut és ingyenes (viszont ha használni akarjuk, akkor szükségünk van a Microsoft .NET Farmework 2-re is).
Ha valamelyik Maces felhasználónak ez az egész rémisztően ismerős lenne (már a Ctrl + , kombinációval elérhető Preferences panel is elég Maces jellevonás), eláruljuk, hogy a WriteRoom koppintásáról van szó, viszont a WriteRoommal ellentétben a Darkroom díjmentesen használható.

Pontosan mennyit is írtunk már?

Ha valaki Macen is vágyna a teljes képernyős írás lehetőségére ingyen, javasoljuk a Bean használatát, amely ugyan nem erre van kihegyezve, de a funkció éppúgy rendelkezésre áll benne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Bean megújult!

A Bean elsősorban azoknak való, akik a szövegszerkesztés alatt valóban szövegek...

techline.hu Tech

Nem kell többé gépelnie!

Bárkivel, bármikor előfordulhat, hogy egy papíron lévő szöveget kellene sürgősen...