szerző:
techline.hu

Ezúttal két alkalmazást mutatunk a feladat megoldására.

Ezúttal két alkalmazást mutatunk a feladat megoldására. Az egyikkel csak „offline” csereberélhetjük képeinket, ez elsősorban a már eleve nagy gyűjteménnyel rendelkezőknek kedvez, míg a másik azoknak lehet hasznos, akik mindig valami újra vágynak, így inkább az internetről szeretnének automatikusan beszerezni  újabb és újabb háttérképeket.
Persze lehet ezt még csűrni-csavarni, de azoknak is van ajánlatunk, aki maguk gyűjtenék be a képeket a világhálóról, és azután offline csereberélnének. Ők korábbi cikkünkben megtalálják a legjobb háttérképgyűjteményeket felsorakoztató oldalakat. Ha pedig ez sem lenne elég, akár aktív földgömböt és időjárástérképet is tehetnek háttérbe egy régebben bemutatott programmal, vagy a végletekig kihasználhatják a Windows Asztalát korábbi tippgyűjteményünkkel.
 
Adolix Wallpaper Changer
Az Adolix Wallpaper Changer azoknak lehet kiváló választás, akik az idők során hatalmas háttérképgyűjteményt halmoztak fel, vagy mondjuk a családi fotókat szeretnék inkább az Asztal hátterében látni (utóbbira egyébként volt egy kicsit más jellegű tippünk is, nem is olyan régen).

Nincs túlbonyolítva, de sokat tud

A program a telepítés és az első indítás után a Tálcán foglal helyet, egy ízléses kis monitor ikon képében, s onnantól kezdve ott érjük el, ha bármit szeretnénk tenni vele. Ha duplán kattintunk az ikonra, akkor rögtön képet cserél a beállításoknak megfelelően. Ha a jobb egérgombbal kattintunk rá, és az Adolix Wallpaper Changer Control Panel menüpontot választjuk, bejutunk a program vezérlőpultjába. Az itt található listába tetszőleges mappákat, képeket vehetünk fel, amelyben kedvenc képeinket tároljuk. Megadhatjuk, hogy milyen elrendezést alkalmazzon a program (kitöltés, mozaik stb.), hogy véletlenszerűen válogasson-e, vagy a lista sorrendjében, és azt is, hogy milyen időközönként cserélje automatikusan a képeket. Azt is választhatjuk, hogy csak a rendszer indulásakor fogadjon minket másik háttér. A Settings részben hangeffekteket is rendelhetünk a képváltásokhoz és akár azt is figyeltethetjük a programmal, hogy az időközben törölt vagy sérült képeket automatikusan húzza ki a listáról.
Érdekesség a beépített képernyőlopó funkció, ami ugyan a program elsődleges feladatához nem igazán kapcsolható ideológiailag, de ajándék funkciónak ugye... Ráadásul egészen jól használható kis capture lehetőség (változtatható gyorsbillentyűvel, területkijelöléssel, utólagos vágási lehetőséggel, várakoztatással stb.), így erre a célra adott esetben nem is kell másik programot használnunk. Ha nincs szükségünk online válogatásra, az Adolix szoftvere is megteszi, ellenkező esetben viszont érdemesebb a következő alkalmazást választani.

John's Background Switcher
A John’s Background Switcher szintén képes a helyi gyűjteményből válogatni, de ami még ennél is fontosabb, a segítségével automatikusan összegyűjthetünk jobbnál jobb képeket az internetről, amelyek természetesen rögtön meg is jelenhetnek Asztalunk háttereként.
A program a Flickr, Phanfare, SmugMug, Picasa, Facebook és Yahoo! oldalakról tud válogatni, megadott csoportokból, feltöltőtől vagy tetszőleges kulcsszavak (tags) alapján. Azt is megadhatjuk, hogy maximum hány képet töltsön le.
Természetesen itt is van lehetőség időzített automatikus cserére, és itt is megadhatjuk, hogyan rendezze el a képeket a háttérben, csakhogy ezúttal nemcsak a hagyományos windowsos elrendezésekre van módunk, hanem akár látványos montázsokat is készít nekünk program.

Egyedi montázs és naptár a háttérben

A letöltött képek későbbi sorsáról is dönthetünk: ha nem kívánjuk őket az örökkévalóságnak megőrizni, meghatározott idő utána törli őket a program.
Érdekesség, hogy nem csupán egy-, hanem többmonitoros rendszereken is használható, és választható, hogy azonos, vagy különböző háttérképeket helyezzen el a képernyőkön. Ha pedig dual screen háttérképeink vannak, azt is megadhatjuk, hogy az adott képet ennek megfelelően rendezze el a két monitoron.
Itt is működik a másik programnál is alkalmazható módszer: ha duplán kattintunk a Tálcán az ikonra, a program rögtön képet vált.

Online képmegosztókról is letölthetünk vele

A Picture Browser menüpontban egyébként minden letöltött kép megtekinthető, így akár onnan is választhatunk egy kattintással a hangulatunknak éppen megfelelő fotót.
A More Settings részben megadható, hogy a program mely alkalmazások futása esetén ne váltson hátteret, esetleg hogy megjelenítse-e a letöltött képekhez tartozó információkat a képernyő jobb felső sarkában, vagy éppen valamilyen effekttel tegye érdekesebbé a képet.
Sőt, a program segítségével még naptárat is elhelyezhetünk az Asztal adott részén.
A John's Background Switcher sokkal többre képes, mint a Adolix Wallpaper Changer, egyetlen szépséghibája, hogy a Microsoft .NET Framework is kell a használatához (telepítéskor letölti, ha nincs a gépen) így egy kicsit „erőforráséhesebb”, mint a konkurencia. Viszont Vistán is remekül használható!

Akinek mindez még mindig nem lenne elegendő, az akár videókat is tehet az Asztal hátterébe, ehhez XP-re, Vistára és OS X-re egyaránt találnak megoldást korábbi cikkünkben.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Önnél is zuhog az eső? Nincs egyedül

Önnél is zuhog az eső? Nincs egyedül

Lekéste a buszt, elvitte apja kocsiját, karambolozott, mégis beért érettségizni a francia diák

Lekéste a buszt, elvitte apja kocsiját, karambolozott, mégis beért érettségizni a francia diák

Kanadában is nagy a baj: gyorsabban olvad a sarkvidéki fagyott talaj, mint gondolták

Kanadában is nagy a baj: gyorsabban olvad a sarkvidéki fagyott talaj, mint gondolták

Az Oasis énekese is bejelentkezett a brit miniszterelnöki posztra

Az Oasis énekese is bejelentkezett a brit miniszterelnöki posztra

Máris szabadon engedték Michel Platinit

Máris szabadon engedték Michel Platinit

Nem elég a minimálbér a létminimumhoz

Nem elég a minimálbér a létminimumhoz