szerző:
techline.hu

Szó se róla, már a 2008-as csomag is gyorsabb volt az elődöknél, de sajnos csak...

Szó se róla, már a 2008-as csomag is gyorsabb volt az elődöknél, de sajnos csak önmagához hasonlíthatóan, a konkurensekkel nem tudta felvenni a versenyt. Márpedig egy olyan alkalmazásnál, amelyik folyamatosan futtat a háttérben a többi programot is érintő folyamatokat, ez igencsak komoly hátrány. Nos, úgy tűnik, mégis vannak csodák, mert ezúttal egy olyan gép előtt ülök, amelyen egy gyors és könnyen használható Norton Internet Security 2009 dolgozik a biztonságért. Ha ezzel sem sikerül visszaszerezni a szoftvercsomag egykori jó hírét, akkor búcsút is inthetünk a későbbiekben az egésznek. Már most is kapható belőle a magyar változat, így nyelvi akadály sincs. Aki pedig nem hinné el nekünk, hogy a Norton IS 2009 tényleg sokat javult, az meggyőződhet róla a saját szemével is 15 napig, a próbaverzió letöltése és telepítése után.

Telepítés
Hangsúlyozva, hogy nemcsak a Norton Antivirus 2009-et, hanem a teljes Internet Security csomagot tettük fel, alig 1 perc alatt végeztünk a telepítéssel. Újraindítani sem kellett semmit. Ezt maximum azok húzhatják tovább, akik még nem használtak Symantec termékeket, így szükségük van a regisztráció elvégzésére is (ez szükséges a termékfrissítések letöltéséhez).

Megtáltosodott telepítő...

Ha van másik vírusirtónk is, a telepítés előtt annak eltávolítására figyelmeztet a program, de speciel az AVG-t megtűrte volna maga mellett (mi viszont leszedtük a teszt kedvéért).
Szóval alig egy perc alatt egy tettre kész Norton IS landol a gépünkön, amihez fogható élményt évek óta nem érezhettünk (mellesleg a telepítő CD-t érdemes jól eltenni, mert helyreállító lemezként is használható, ha egy gépet elözönlenének a károkozók). De a telepítés az ugye csak egy dolog...

Forma és tartalom
Az NIS 2009 megjelenését kellőképpen átszabták az elődeihez képest, de ez kifejezetten előnyére vált (komolyabb külsőt kapott az eddigi „összetákolt” érzés helyett). Mellesleg „skinezhető” is, van négy további téma a Beállításoknál. Az elrendezés is változott, az új felületen egyetlen szempillantás alatt átlátjuk, melyik modul van bekapcsolva és melyik szunyókál. 

Új felület, CPU használat figyeléssel

Az erőforrás-takarékosságot nem győzi hangsúlyozni a Symantec (a konkurencia eredményei ellenében ezt meg is értjük), így azután már meg sem lepődünk azon, hogy a program főablakában külön kis keretben láthatjuk a rendszer és a Norton alkalmazások CPU használatát. Sőt, ha rákattintunk, egy külön modulban szemlélhetjük meg, részletes grafikonokkal, hogy mit művel a biztonsági rendszer. Itt is jól látszik, hogy a főbb ellenőrzéseket a NIS igyekszik akkor végezni, amikor a számítógépet éppen nem használjuk, így van szabad és felesleges kapacitás. Meglepő módon egészen ügyesen variál ezzel, így a rendszer használata során tényleg nem érzi az ember, hogy ott van. Ugyanitt láthatjuk azt is, hogy a háttérfeladatok közül melyik aktív és hogy melyik, mikor futott utoljára.

Úgy tűnik, komolyan veszik a teljesítményt

A sebesség növelése érdekében a csomag új funkciót kapott Norton Insight néven (ez amolyan közösségi alapon működő white list), amely felkutatja a gépen a megbízható fájlokat, s azokat a későbbi vizsgálatok során kihagyja a gyors ellenőrzésekből, ezzel is időt takarítva.
A tűzfal is egészen kellemesen működik a háttérben, bár kicsit át kellett konfigurálni, mert kezdetben letiltott minden megosztást a kis paranoiás. Viszont a megbízhatósági szintet egy átlag felhasználó is könnyen megváltoztathatja (négy alapkategória van: teljesen megbízható, megosztott, védett, korlátozott). Ha a helyi hálózat többi gépével is szeretnénk fájlokat megosztani, javasolt a Megosztott lehetőség használata, az alapértelmezett Védett helyett. Természetesen a hozzáértőknek is van konfigurálási lehetőség, a Beállítások részben tökéletes aprólékossággal szabható testre az antivírus, a tűzfal, az adatvédelmi beállítások, a szülői felügyelet (ez a kissé bugyuta hagyományoknak megfelelően megint külön tölthető le és telepíthető) stb.

Alapból kicsit paranoiás, de könnyen konfigurálható tűzfal

Az adathalászat elleni védelem már korábban is helyet kapott a rendszerben, most is beépül az Internet Explorerbe és a Firefoxba egyaránt, de ezúttal nem kellett azonnal likvidálnunk, mert ellentétben az elődeivel, nem lassította érezhetően a böngészést. Az pedig, hogy központi jelszóval lehet védeni a bejelentkezési adatokat, kifejezetten hasznosnak bizonyult, kényelmesebb tehát, mint sok shareware alternatíva.
A Symantec a sebesség mellett a biztonságra is ügyelt, van Sonar (viselkedésalapú védelem), rootkit észlelés, hatékonyabb kémprogramok és férgek elleni védelem, vírusvédelem, behatolás-megelőzés, spamszűrés, böngésző-védelem stb.

Ha kell, mindent aprólékosan testreszabhatunk

A frissítések is sűrűbbek lettek, 5-15 percenként kebelezi be a friss infókat a program, de meglepő módon még ez sem vehető észre munka közben. Végre van csendes üzemmód, amelyet bekapcsolva megszabadulhatunk a felugráló üzenetektől miközben a NIS némán végzi a dolgát a háttérben.
Megszületett tehát egy olyan Norton Internet Security verzió, amely hatékonyabb és gyorsabb is lett, de nem csak az elődeihez képest. Immár emelt fővel felveheti a versenyt a konkurenciával, és ez remélhetőleg a felhasználóknak kedvez majd leginkább a későbbiekre nézve is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A dolgozó magyarok harmada nem kereste meg a minimálbért sem

A dolgozó magyarok harmada nem kereste meg a minimálbért sem

Merkel kormányátalakításra készül

Merkel kormányátalakításra készül

180-nal repesztett Orbánnal Keszthelyi Vivien – videó

180-nal repesztett Orbánnal Keszthelyi Vivien – videó

Reuters: A Google lenullázza a Huaweit, elveszi tőle az Androidot

Reuters: A Google lenullázza a Huaweit, elveszi tőle az Androidot

Úrrá lett a Samsung a Galaxy Fold problémáján?

Úrrá lett a Samsung a Galaxy Fold problémáján?

Változás: mostantól ezt a weboldalt lesz jó megnyitnia, ha utazna valahova

Változás: mostantól ezt a weboldalt lesz jó megnyitnia, ha utazna valahova