szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Mit tehetünk, ha otthoni XP-nket biztonságos rendszerré szeretnénk varázsolni?

Mit tehetünk, ha otthoni XP-nket biztonságos rendszerré szeretnénk varázsolni? Nos, trükkökhöz és segédprogramokhoz kell folyamodnunk – szerencsére már mindenre találunk, ingyenes vagy olcsó megoldást. Ha valamit véglegesen akarunk törölni, akkor például ott az ingyenes Eraser nevű szoftver, sőt már olyan alkalmazás is van, ami a jegyzeteinket, irományainkat titkosítja. De mi a helyzet, ha egy-két mappát vagy fájlt szeretnénk elrejteni a kíváncsiskodó felhasználók elől? Nos, készíthetünk több felhasználót az XP-ben, de ez, mint „védelem”, körülbelül annyira hatásos, mint puskatűz elleni félreugrás (Jeff Dunham klasszikusával élve: „Meg tudod állítani a kilőtt pisztolygolyót? … Igen! Egyszer…”). 

A felhasználói fiókok tehát nem nyújtanak igazi védelmet „titkos” fájljainknak és mappáinknak, sőt a Word/Excel/Outlook jelszavak feltörése is igen könnyű , még egy átlagos felhasználónak is.

Megtehetjük, hogy készítünk egy láthatatlan mappát, és ebbe helyezzük intim dolgainkat, de ezt inkább ne tegyük: a módszer egyáltalán nem biztonságos, inkább „poén”, mint igazi védelem. A legjobb, amit tehetünk, hogy keresünk egy speciálisan fájlok és mappák levédésére, „bezárására” szakosodott szoftvert, és azt használjuk. Ezekből is az egyik legjobban kezelhető, a FolderLock. Lássuk, hogyan működik!

A FolderLock kipróbálható verziójának letöltése és telepítése után egy látványos, némileg gyerekes felület fogad: ez ne tévesszen meg senkit, a szoftver már túl van a tízmillió letöltésen, és többet között olyan helyeken is használják titkosításra, mint például a NASA, a Dell vagy a Lloyds.

Először nincs más dolgunk, mint magát a szoftvert levédeni egy jelszóval (ez az úgynevezett mester jelszó): csak adjunk meg egy jelszót (a beviteli mező alatti kijelzőn láthatjuk mennyire biztonságos, ha az indikátor zöld, akkor a jelszó jónak mondható). Ha ez megvan, akkor kattintsunk a kis kulcs ikon („lock”) alatti „browse” (tallózás) feliratra, és keressük meg azt a fájlt, mappát vagy meghajtót, amit titkosítani szeretnénk. Ha ezzel megvagyunk, elégedetten konstatálhatjuk, hogy a szóban forgó fájl/mappa/meghajtó egészen egyszerűen eltűnt a rendszerből – látszólag. Nem mutatja sem a Windows, sem a Total Commander vagy bármi más (nem, nem rejtett fájl lett belőle… tényleg eltűnt) – titkosított dolgaink, mintha nem is léteznének. 

Egyetlen módja, hogy hozzájuk férhessünk ismét, ha „kilakatoljuk” őket: ehhez természetesen el kell indítani a FolderLock-ot, megint a „browser” feliratra kell klikkelnünk, ám ezúttal az „unlock items” opciót kell választanunk: ebben az ablakban látni fogjuk az „eltüntetett” dolgokat, csak válasszuk ki, hogy melyiket akarjuk ismét elérni, és nyomjunk az unlock gombra. 

Ha ez a módszer hosszadalmas, akkor van egy egyszerűbb, „házi” lehetőség is: a FolcerLock tartalmaz egy saját mappát, (alapesetben C:\Program Files\Folder Lock\Locker) ebbe a mappába egyszerű drag&droppal helyezhetünk fájlokat vagy mappákat (meghajtókat nem!), ezek automatikusan kódolva lesznek (encrypt), és csak a FolderLock-kal tudjuk őket kikódolni és megtekinteni. Ezeket a „locker”-eket másolhatjuk USB-re, kiírhatjuk DVD-re, minden esetben titkosítva maradnak. Ha gyakran akarunk valamit használni, ám mégis titkosítani szeretnénk, akkor ez utóbbi megoldás az egyszerűbb, az igazán biztonságos módszer azonban az először ismertetett „lock/unlock” funkció. Ráadásul van egy úgynevezett stealth mode (rejtőzködő mód) is, ennek használatával magát a FolderLock-ot, illetve annak minden nyomát eltüntethetjük a gépről. Rejtőzködő módban csak Ctrl+Alt+F-fel jön elő, s a taszkmenedzsert kivéve mindenhonnan eltűnik, még a Start menüből és a programok eltávolítása listából is. 

A „Remove traces” opció segítségével, minden alkalommal eltüntethetjük (véglegesen) a meglátogatott webhelyek listáját, a sütiket, a vágólap tartalmát és egy „history” elemeket, mind az XP-ből, mind a böngészőkből.

A szoftver felülete verziónként változik - mi az 5.9.-es verziót próbáltuk ki, a hatos verzió esetében kicsit másfajta széfek és kulcsok vannak a felületre rajzolva, de ez ne tévesszen meg senkit, a funkciók 5.0-tól felfelé ugyanazok. A szoftvert uninstallálni sem lehet csak úgy (hiszen akkor bárki leszedhetné, és oda a védelem). Ha meg szeretnénk szabadulni tőle, akkor el kell indítanunk, meg kell adnunk a mester jelszót, majd a szoftver Options menüjében az „uninstall software” opciót kell választanunk.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!