szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ha éppen totálkáros lett a Windowsunk a gépen, ezzel a megoldással...

Ha éppen totálkáros lett a Windowsunk a gépen, ezzel a megoldással bánatunkban nekiállhatunk játszani, de azért nem csak ilyen extrém esetben jöhet jól az LG-Live DVD. Normál körülmények között is bármikor bevethetjük.
A live.linuX-gamers.net oldalról letölthető DVD-k használatához ugyanis nincs szükség még operációs rendszerre sem, mivel a lemezek egy komplett Live Linux rendszert (az Arch Linuxot) tartalmaznak. Letöltés után csak fel kell írnunk az ISO képfájlból a végleges DVD-t, majd be kell tennünk a kész lemezt a meghajtóba, és újra kell indítanunk a gépet. A DVD-ről bootolva már a játékhoz szükséges felület jön be, ahonnan egyetlen kattintással elérünk minden játékot, és persze azonnal játszhatunk is velük, telepítés nélkül.

A felület egyszerű, de mi úgyis játszani akarunk... Azonnal!

Ennek megfelelően a legjobb linuxos videójátékokkal ismerkedhetünk meg. Többségük látványos 3D-s játék, a legkülönfélébb kategóriákból.
Van itt űrhajós shoot-em-up, lövöldözős FPS, stratégiai és logikai játékok. Még autóvezetői képességünket is próbára tehetjük. Szinte nincs olyan játékkategória, amely ne képviseltetné magát a letölthető DVD-ken. Ráadásul a legtöbb akár multiplayer üzemmódban is játszható, így remek online partikra számíthatunk.
Ennek ellenére a rendszerigény egészen visszafogott, egy régebbi konfiguráción is elfut a többség, de a 3D-s gyorsításra alkalmas videokártya azért alapszükséglet. A rendszer induláskor igyekszik mindent megfelelően konfigurálni, a hálózati beállításoktól a grafikus meghajtókig. Mi két gépen próbálgattuk, mindkettőn gond nélkül felismert mindent (nálunk ATI kártyás gépek voltak, de a DVD-ken nVidia driver is található). A konfigurációkat, beállításokat egyébként elmenthetjük USB memóriakulcsra.

Szinte minden kategória képviselteti magát a csomagban

Egyetlen jobb kattintás kell csupán a felületen és a megjelenő menüben elvégezhetjük a mentést/visszatöltést. Ugyanitt állíthatjuk be a hálózati opciókat is, ha szükséges lenne.
Eddig három nagyobb kiadás jelent meg, néhány átfedéstől eltekintve más és más játékok találhatók rajtuk.
A lemezképeket innen lehet letölteni, a 0.9.3-as és 0.9.4-es verziók (ezek külön összeállításokat jelölnek) több helyről is elérhető, míg a 0.9.2-es - legkorábbi - kiadás már csak torrenten keresztül hozzáférhető. Aki nem tudja, hogyan működik ez utóbbi, olvassa el korábbi cikkünket a torrent letöltések mikéntjéről.
Az LG-Live kompatibilis játékokról szép listát találunk itt, s aki kicsit ért a Linux lelkivilágához, akár saját lemezt is összeállíthat a játékokból a külön letölthető mastering csomaggal.

Saját válogatást is készíthetünk Linux alatt a Mastering eszközzel

Mindent egybevetve, az ötletet mindenképpen díjazni kell, hiszen bárhová magunkkal vihetjük így a játékainkat, és akár a haverok gépén is elindíthatjuk, anélkül, hogy bármit telepítenünk kellene. A bootolás megvan 1-2 perc alatt, s utána már játszhatunk is.
Mint az a verziószámokból is kiderül, mindez azért még korai stádiumban van, így lehetnek benne bugok, és persze néhány játék grafikája sem üti meg a mai 3D-s játékvilág szintjét, de a játékélményre ezek esetében sem lehet panaszunk.
Egy próbát szerintünk megér a dolog, ha van otthon egy-két üres DVD.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

A világ 10 legrosszabb játéka

A kirobbanó sikerekről mindig hallunk (gondoljunk csak a napokban megjelent GTA IV-re, ami minden eddigi...

Idén még több Mac gépet fogunk venni, mint tavaly – szól az előrejelzés

Idén még több Mac gépet fogunk venni, mint tavaly – szól az előrejelzés

Jeff Gedmin: Amerika bajainak felmérése nélkül nem lehet megszabadulni a trumpizmustól

Jeff Gedmin: Amerika bajainak felmérése nélkül nem lehet megszabadulni a trumpizmustól

414 milliárdért vett egy kétéves céget a Qualcomm, jó befektetés lehet

414 milliárdért vett egy kétéves céget a Qualcomm, jó befektetés lehet