szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Windowsban a fájlok általában hozzá vannak rendelve egy-egy programhoz.

A Windowsban a fájlok általában hozzá vannak rendelve egy-egy programhoz. Ha duplán kattintunk egy állományra, azonnal megnyílik a hozzá tartozó programban (például a DOC fájlok mondjuk a Wordben, vagy az OpenOffice-ban). A Windows helyi menüjének tartalma is sokszor változik, attól függően, hogy éppen milyen fájlra kattintottunk a jobb egérgombbal.
Mindez nagyon szép és jó, de mi van akkor, ha elegünk van mondjuk a dokumentumokhoz rendelt ikonokból vagy éppen szeretnénk más menüpontokat is látni, amikor egy DOC fájlra kattintunk a jobb gombbal? Nos, íme két megoldás (bár a második inkább csak érdekességképpen, mivel az első gyakorlatilag a rendszer része).

Windows Intéző
A Windows Intézője segítségével ezt viszonylag könnyedén megoldhatjuk. Kattintsunk az Eszközök, majd a Mappa beállításai menüpontra. A megjelenő ablakban válasszuk a Fájltípusok lehetőséget. Kis várakozás után már láthatjuk is a bejegyzett fájltípusokat a listában. A Speciális gombra kattintva újabb ablak nyílik meg, amelyben az Ikoncsere gombbal változtathatjuk meg a fájlhoz rendelt ikont, a Műveletek részben pedig módisíthatjuk az alapértelmezett műveletet (mondjuk egy videófájl lejátszását a VLC Media Playerrel), illetve újabb menüpontokat vehetünk fel a Windows helyi menüjébe a fájllal kapcsolatban.

Mindent beállíthatunk egy helyen

Beállíthatjuk azt is, hogy ha a Windowsban le van tiltva a fájlkiterjesztések mutatása (Eszközök/Mappa beállításai/Nézet/Ismert fájltípusok kiterjesztésének elrejtése), a kiválasztott fájltípus esetében ez alól tegyen kivételt a rendszer.

Types
A Types segítségével ugyanezt oldhatjuk meg, szintén teljesen ingyen. A telepítés nélkül használható - Microsoft .NET Framework viszont kell hozzá - program az indítás utána előkutatja a fájlhozzárendeléseket. Ha duplán kattintunk valamelyikre a listában, a megnyíló ablakban szinte mindent módosíthatunk az adott fájltípussal kapcsolatban.

Types: az Intéző helyett megoldhatjuk ezzel is

Átírhatjuk az alapértelmezett nevet, megváltoztathatjuk a fájlhozzárendelést, lecserélhetjük az ikont, és akár típusonként is bekapcsolhatjuk, hogy látszódjon a fájlkiterjesztés, ha ez amúgy le van tiltva a Windowsban. Gyakorlatilag ugyanazt valósíthatjuk meg vele, mint az Intézővel, csak kicsit más felületen. Így leginkább csak akkor van értelme használni, ha az Intéző valamiért nem a szívünk csücske.

Ikonok a cseréhez
Végül még egy apróság, hiszen ahhoz, hogy az ikonokat lecseréljük, nem árt, ha van néhány szép új ikongyűjteményünk. Korábbi cikkeinkben mutattunk konkrét válogatást a legszebb ikonokból, de aki maga szeretné kiválogatni ikonjait, az itt rengeteg minőségi ikont talál, ráadásul ingyen.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Ingyen és automatikusan megkaphatjuk az új jogosítványunkat a lejárt helyett

Ingyen és automatikusan megkaphatjuk az új jogosítványunkat a lejárt helyett

Követte a GPS-t, szántóföldön ragadt egy autós Gödöllőnél

Követte a GPS-t, szántóföldön ragadt egy autós Gödöllőnél