szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Több okból is szükségünk lehet arra, hogy ütemezzük a...

Több okból is szükségünk lehet arra, hogy ütemezzük a számítógép leállítását, például nem akarunk sokáig dolgozni, de nem érzünk magunkban elég elszántságot a befejezéshez, netán gyermekünknek szánunk korlátos netezési időt. Több segédprogramot is bemutattunk már, amelyekkel időzített utasításokat hajthatunk végre, például ezt, illetve ezt.
Rejtőzik azonban az XP mélyén egy ügyes kis időzítő, amelyet – stílszerűen – Shutdown-nak hívnak, és éppen arra hivatott, hogy egy általunk előre meghatározott idő eltelte után kíméletlenül kikapcsolja a komputert.
A Shutdown előhívásához a parancssorra lesz szükség, amelyhez kétféleképpen is eljuthatunk: vagy a Start/Minden program/Kellékek/Parancssor útvonalon, vagy pedig a Start menü Futtatás ablakából, ahova a cmd betűket kell bebillentyűznünk. A végeredmény ugyanaz, előttünk a jól ismert, fekete "DOS" ablak, amelyben egy villogó kurzorjel várja a parancsot.
Írjuk be a következőket:
shutdown.exe –s –t xx
Az s betű a kapcsolóra (shutdown) utal, a t betű az időre (time), míg az xx helyére kell beírnunk a lekapcsolásig hátralévő időt, másodpercekben. Ha tehát azt szeretnénk, hogy a számítógépünk 1 óra múlva kapcsoljon ki, azt kell beírnunk:
shutdown.exe –s –t 3600

Mindössze 23 másodpercünk maradt a gép kikapcsolásáig

Ha megnyomjuk az Enter-t, elkezdődik a visszaszámlálás, s egy kis ablak jelzi, hogy mennyi időt dolgozhatunk még, illetve figyelmeztet arra, hogy még időben mentsünk mindent. Ha zavarna ez a kis ablak, eltolhatjuk a képernyő bármelyik részére.
A Shutdown alkalmazás persze nem csak ezt a funkciót ismeri. Ha valakit érdekel, mi mindenre használható még, írja be a Shutdown.exe parancsot, és angol nyelven kilistázódik a segédprogram valamennyi funkciója.
Sőt, kényelmes megoldás lehet, ha készítünk a Windows Asztalára egy-egy ikont a gép leállításához, újraindításához, vagy a kiléptetéshez, ahogyan azt egy korábbi cikkünkben bemutattuk.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így növeld a sárkányodat: Moszkváról Pekingre helyezné át a keleti nyitás súlypontját Orbán

Így növeld a sárkányodat: Moszkváról Pekingre helyezné át a keleti nyitás súlypontját Orbán

Egy rendőr lelőtt egy 16 éves afroamerikai lányt Columbusban

Egy rendőr lelőtt egy 16 éves afroamerikai lányt Columbusban

Eltűnt egy indonéz tengeralattjáró

Eltűnt egy indonéz tengeralattjáró