szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A példa kedvéért most a Firefox, a Windows Media Player és az Irfanview...

A példa kedvéért most a Firefox, a Windows Media Player és az Irfanview alkalmazásokhoz készítünk parancsikont (persze bármilyen egyéb programkombinációhoz is lehet). Először is keressük meg a három program parancsikonját és nézzük meg a tulajdonságaikat. A cél mezőben lévő részt idézőjelekkel együtt másoljuk át egy jegyzettömbbe. Ha nincs ott idézőjel, akkor nem kell begépelni! Tegyük meg ezt valamennyi programmal, mégpedig úgy, hogy minden elérési út külön sorba kerüljön!

Másoljuk ki a célmezőt egy jegyzettömbbe!

Most a jegyzettömbön belül minden sor elé írjuk be a start "programnev" utasítást, de a programnev szót mindig cseréljük le az alkalmazás nevére. Ezután így fog kinézni a jegyzettömb.

Beírtuk a start „programnev” szócskát minden sor elé

Mentsük le a fájlt, névként (idézőjelekkel együtt) ezt adjuk ezt: "inditas.bat"
Futtassuk le és nézzük meg, hogy ténylegesen elindítja-e az alkalmazásokat.

A fa ikon jól szimbolizálja, hogy egy kattintás háromfelé ágazik

Ezt a programocskát egyébként bárhova másolhatjuk, nem kell szem előtt lennie. Hozzunk hozzá létre egy parancsikont, aminek tulajdonságaiban lecserélhetjük az batch fájlok nem túl vonzó (pontosabban csúnya) ikonját, illetve beállíthatunk billentyűparancsot, amellyel még gyorsabban elindíthatjuk a szoftvereket. Ha jól megfigyeljük, a parancsikonra kattintáskor egy pillanatra felugrik egy fekete ablak. Ezt is eltüntethetjük, ha a parancsikon tulajdonságaiban a futtatás opciót „Kis méretű”-re kapcsoljuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tizenhárom éves fiút lőtt le egy chicagói rendőr

Tizenhárom éves fiút lőtt le egy chicagói rendőr

A jelenlét ereje – pillanatképek Törőcsik Mari életéből

A jelenlét ereje – pillanatképek Törőcsik Mari életéből

Elítélték a Google-t a felhasználók megtévesztése miatt Ausztráliában

Elítélték a Google-t a felhasználók megtévesztése miatt Ausztráliában