szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Lássuk, melyek azok a hordozható szoftverek, amelyeknek a segítségével...

Lássuk, melyek azok a hordozható szoftverek, amelyeknek a segítségével biztonságban tudhatjuk adatainkat egy USB memóriakulcson.

Steganos Locknote
Ha titkosított feljegyzéseket akarunk készíteni utazásaink során, a LockNote kitűnő választás lehet.A programot nem kell telepíteni, csak elindítani, beírni a feljegyzéseket, megadni egy jelszót, majd elmenteni tetszőleges néven. 

A végeredmény egy, a jelszó birtokában megnyitható programfájl (EXE) lesz. Természetesen a jegyzetek bővíthetők és tetszőleges mennyiséget hozhatunk létre belőlük. Részletes cikkünket a programról itt olvashatják.
Letöltés

KeePass
A KeePass az egyik legjobb ingyenes jelszónyilvántartó Windowsra. A segítségével minden PIN kódunkat, jelszavunkat, login adatunkat egyetlen, központi jelszóval védett adatbázisban tárolhatjuk. Így bárhová is megyünk, a jelszavaink mindig a kezünk ügyében lesznek, nekünk pedig elegendő az adatbázist védő jelszót megjegyeznünk.

 Sőt, kérhetünk véletlenszerű jelszógenerálást is, amely különböző beállításokkal befolyásolható, így a jelszó generálásakor a Keepass is képes figyelembe venni, ha valahol kötött a kért jelszó hossza vagy megadják a használható karaktereket. A jelszavainkat kategóriákba sorolhatjuk, így a visszakeresés is nagyon egyszerű. A KeePassról és hasonló programokról bővebben is olvashatnak korábbi cikkünkben.
Letöltés

Omziff
Az Omziff segítségével bármilyen fájlt titkosíthatunk a Blowfish, Cast128, Gost, IDEA, Misty1, Rijndael és Twofish eljárások valamelyikével.

A program képes véletlenszerű jelszavak előállítására is, így szinte tökéletes védelmet érhetünk el vele állományaink számára (az persze nem árt, ha a jelszót megjegyezzük, különben később nem jutunk hozzá a kérdéses fájlhoz). A programmal egyben arról is gondoskodhatunk, hogy a törölt állományokat később ne lehessen visszaállítani semmilyen programmal (Shred File). Sőt, ha éppen arra lenne szükségünk, akár darabolhatunk és összeilleszthetünk is vele állományokat.
Letöltés

Restoration
Ha már a fájlok visszaállíthatatlan törlése szóba került, az is előfordulhat, hogy véletlenül törlünk valamit a gépről vagy éppen a memóriakulcsról. 

Ha már a kukában sem találjuk a kérdéses fájlt, akkor jöhet jól a Restoration elnevezésű kis program, amelyet az USB kulcsról futtatva végignézhetjük a merevlemez vagy az USB kulcs tartalmát, törölt, de még visszaállítható fájlok után kutatva (a törölt fájlok ugyanis nem tűnnek el azonnal, nyomtalanul az adathordozókról). A programról bővebben itt olvashatnak.
Letöltés

ClamWin
A ClamWin egy könnyen használható vírusirtó program, amelyből szerencsére létezik CD-ről, illetve USB kulcsról futtatható változat is. Sajnos az USB kulcsos megoldás azért nem minden esetben jó, így ha a teljes rendszer fertőzött egy EXE fájlokra veszélyes vírussal, akkor ne USB memóriáról próbáljunk irtani, hanem készítsünk egy mentő CD-t, és arról indítsuk a rendszert. Ehhez itt találnak útmutatást.

Arra viszont kiválóan alkalmazható a ClamWin is, hogy egy gyanús gépet gyorsan átvizsgáljunk vele, ha nincs telepített víruskergető, vagy csak ellenőrizzünk egy adott dokumentumot, mielőtt megnyitnánk.
Fontos: miután felmásoltuk a programot az USB kulcsra, indítsuk el és az internetről frissítsük a vírusadatbázist! Ezt hetente egyszer azért érdemes ezt megtenni vele.
Letöltés

TrueCrypt
Korábban már részletesen bemutattuk, miként lehet titkosítani egy USB kulcs tartalmának egy részét (vagy egészét) a TrueCrypt alkalmazás segítségével. Bár a TrueCrypt elsősorban telepítés után használható, egy kis ügyességgel arra is rávehető, hogy hordozható alkalmazásként, akár USB kulcsról futtatva is működjön. Erről részletes leírást olvashatnak itt (angol nyelven).
Letöltés

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Baj van egy itthon is kapható kutyaeledellel

Baj van egy itthon is kapható kutyaeledellel

Német állampolgár hajtott szándékosan a farsangi menetbe Volkmarsenben

Német állampolgár hajtott szándékosan a farsangi menetbe Volkmarsenben

Koronavírus: a polgármester bezáratta az egri uszodát

Koronavírus: a polgármester bezáratta az egri uszodát