szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Journal of Experimental Psychology szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint igencsak...

A Journal of Experimental Psychology szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint igencsak veszélyes mobiltelefonon beszélni vezetés közben. A vizsgálatban 96, 18-49 év közötti felnőttet vontak be, és a reakcióidejüket vizsgálták, miközben telefonon beszéltek. A kutatás szerint a sofőrök jelentősen lelassulnak, idős emberekként reagálnak a volánnál. Egyik kutató szerint pedig úgy viselkedtek, minta ittasan vezettek volna. A vezetők ugyanakkor gyakran elvétették a letérőket.

Úgy vezet, mitha részeg lenne, pedig csak telefonál

Az sem volt fontos, hogy a telefont kézben tartották vagy esetleg a kezüket szabaddá tévő headset segítségével bonyolították le a beszélgetést, a telefonálás mindenképp elvonta a figyelmüket. Az is megállapították, hogy ha a beszélgetés vezetés közben érkezik, akkor az autóban ülő fél igyekszik leegyszerűsíteni azt, és minél hamarabb befejezni a társalgást.

Ha az autóban egy második személy is utazik, akkor az második szempárként működve elkezdi segíteni a vezetőt az irányításban, jelzi, hol kell letérni vagy esetenként azt is mutatja, ha egy gödör vagy bukkanó jön az úton.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt egy spanyol hegymászó, a K2 meghódítására készült

Meghalt egy spanyol hegymászó, a K2 meghódítására készült

Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje

Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje

Már csak napjai vannak Trumpnak, mégis újabb szankciókat hozott Irán ellen

Már csak napjai vannak Trumpnak, mégis újabb szankciókat hozott Irán ellen