szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Mivel korábban már szinte minden megbízhatóan működő ingyenes XP tuningoló...

Mivel korábban már szinte minden megbízhatóan működő ingyenes XP tuningoló szoftvert bemutattunk, arra gondoltunk, összegyűjtjük egy helyre a legjobbakat. Természetesen az, hogy a tweak szoftverek esetében mennyi a placebo hatás és mennyi a valódi gyorsulás, nehéz pontosan nyomon követni. Az eredmény ugyanis a hardvertől is függ, hiszen egy mai, modern gép a Windows XP számára már bőséges erőt ad. A szoftveres tuningolásnak inkább a régebbi gépeken van érezhető hatása, ettől függetlenül egy modern masinán is érdemes lehet használni az alábbi programok valamelyikét, ha a beállításokat nem mi magunk kívánjuk elvégezni, a Registry piszkálásával.

Advanced WindowsCare 2
Az AdvancedWindowsCare 2 egyik nagy előnye, hogy magyarul is tud, ami a kezdők számára komoly segítség lehet. A program nemcsak a Registry problémáit tárja fel és a feleslegesen helyet foglaló fájlokat keresi elő a rendszerből, hanem optimalizálja a rendszerbeállításokat is, sőt, részleges spyware védelemet is kínál (azért egy rendes spyware irtót nem helyettesít). 

Kifejezetten ügyes „darab”, ráadásul nem látatlanban takarít el és állít át dolgokat, hanem előtte átnézhetjük, milyen problémákat talált, s kijelölhetjük, melyiknek mi legyen a sorsa.
Bővebben itt olvashatnak a programról.
Letöltés

MZ Ultimate Tweaker
Az MZ Ultimate Tweaker kicsit olyan, mintha a Microsoft saját TweakUI szoftverének lenne a felturbózott változata. Kategóriákba szedve találjuk meg benne azokat a rendszerbeállításokat, amelyeket kihasználva gyorsíthatunk a Windows működésén vagy éppen átszabhatjuk a rendszer külsejét, funkcióit. 

A használata inkább középhaladóknak ajánlott, mivel meglehetősen érzékeny opciókat is elállíthatunk vele a Windowsban, az pedig adott esetben nem a teljesítmény javulását vonja maga után. Ezt leszámítva nagyon kényelmesen használható, hatékony eszköz, ráadásul további apró rendszertuningoló alkalmazásokat is kapunk hozzá.
Korábbi cikkünkben mindent megtudhatnak róla.
Letöltés

Thoosje Quick XP Optimizer
A Thoosje Quick XP Optimizer kifejezetten a kezdők számára készült, hiszen szinte a végtelenségig le van egyszerűsítve a használata. 

Ettől függetlenül nem árt a körültekintés, hiszen a nagy automatizmus nem mindig vezet jóra. A készítő szerint mindenféle korlátokat „ledönt” a program, amelyek gyakorlatilag visszatartják a rendszert attól, hogy kihozza magából a legtöbbet. Nos, nálunk elért némi gyorsulást három rendszeren is. A részletes beszámolót erről itt olvashatják.
Letöltés

TweakNow WinSecret
A TweakNow 12 kategóriára osztva tartalmazza azokat a beállítási lehetőségeket, amelyekkel kezesebbé és gyorsabbá tehetjük Windowsunkat. 

Testre szabhatjuk az Internet Explorer és az Outlook Express működését, elrejthetünk beállítási lehetőségeket a Windows párbeszédablakain vagy éppen a Vezérlőpultban, letilthatunk alkalmazásokat, testre szabhatjuk a Start menüt, rövidíthetjük a lefagyott programokra való várakozás idejét az automatikus bezárás előtt stb.
A programról itt írtunk bővebben.
Letöltés

Ezek tehát – szerintünk – a legjobbak az ingyenes XP tuningolók közül, legalábbis 2008-ban.
Viszont arra nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hogy ezeknek a programoknak a használata nagy körültekintést igényel. Ha vannak fontos adatok a gépünkön, azokról mindenképpen készítsünk biztonsági másolatot, mielőtt nekiesünk a Windows tuningolásának. A backup készítéshez itt szolgáltunk segítséggel.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új vírus támadja a gépeket, mindent töröl, amihez csak hozzáér

Új vírus támadja a gépeket, mindent töröl, amihez csak hozzáér

Szél Bernadett százezres felkerekítésre bukkant a nemzeti konzultációt kitöltőknél

Szél Bernadett százezres felkerekítésre bukkant a nemzeti konzultációt kitöltőknél

Szoboszlai a BL-ben is olyan gólt rúgott, amiről napokig fognak beszélni

Szoboszlai a BL-ben is olyan gólt rúgott, amiről napokig fognak beszélni