szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eddig főként produkciós szoftvereiről ismert Adobe olyan elemzőszoftvert fejleszt, amellyel visszamehetünk az időben. Megvizsgálhatjuk, hogyan változtak tőzsdeárfolyamok vagy éppen DVD-árak az idő függvényében kedvenc weboldalainkon, ezeket pedig korrelálhatjuk más adatfolyamokkal is. A hozzáértők szerint a szoftver látásmódja forradalmi változásokat hozhat, írja az MIT Technology Review.


A felhasználók többféleképpen mehetnek vissza az időben - a böngészőben megtekintett weboldal múltjában órákkal, napokkal vagy hónapokkal lehet visszamenni. Amellett, hogy az oldal külsejének változásait azonnal láthatjuk, kijelölhetünk az oldalon egy olyan négyszögnyi területet, amelyben a minket érdeklő adatok - tőzsdei adatok, bolti árak, az időjárás-jelentésben olvasható hőmérsékleti adatok - szerepelnek: ebben az esetben az időt változtató gördítőcsík változtatásával nem a teljes oldal változik csak, hanem az általunk kijelölt terület tartalma.

Ennél azonban fejlettebb elemzési módszerek is rendelkezésre állnak. Ha a rendszert megfelelően állítják be, akkor a Zoetrope észleli egy ár vagy érték változását, ebből pedig képes egy grafikont is felrajzolni. Azt is megtehetjük, hogy különböző weboldalak egyes területeit jelöljük ki és ezeket összekötjük egymással. Megtehetjük például azt, hogy az egyik weboldalon az időjárás változását vizsgáljuk, egy másik oldalon mozilátogatottsági adatokat követünk, ezekből pedig különféle következtetéseket vonhatunk le az időjárás és az egyes filmek vonzerejének kapcsolatáról. A szolgáltatás akkor is képes  adatokat követni az idő függvényében, ha azok egy designváltás miatt máshol jelennek meg az oldalon és így kicsúsznak az általunk kijelölt négyszögből.

A rendszert természetesen visszafoghatja az, ha nem áll elég adat rendelkezésére. Az Adobe fejlesztői a bemutatóhoz - amely a fenti YouTube-videóban is megtekinthető - ezer gyakorta frissített oldalt vizsgálták, négy hónapon át minden órában készítettek róla "pillanatképet". A Washingtoni Egyetem egyik PhD-s diákja, Eytan Adar éppen azt kutatja, hogy az emberek milyen gyakorta nézik át kedvenc oldalaikat új tartalomért, szerinte ez adhat egyfajta kutatási alapot arra, hogy milyen gyakorta kell az egyes weboldalak tartalmát rögzíteni. Ebben az esetben jelentősen lecsökkenthető az az adatmennyiség, ami a Zoetrope használatához szükséges, ugyanis elképzelhetetlen, de inkább kezelhetetlen mennyiségű adatot kellene rögzíteni ahhoz, hogy a teljes internetről minden egyes órában legyen olyan rögzített felvétel, ami elemzési alapként szolgálhat. Adar szerint nemcsak lehetetlen rögzíteni a világ összes weboldalát, hanem felesleges is, ugyanis a Zoetrope szolgáltatással csak a web egy apró százalékát kell nyomonkövetni.

Aki a weboldalak múltját, előző állapotait akarta megtekinteni, az eddig az Internet Archive szolgáltatásra szorult. A Technology Review értesülései szerint az archív munkatársai nemcsak forradalmi ötletnek tartják a Zoetrope-ot, hanem bejelentették: szívesen összekötnék eddig összegyűjtött adatbázisukat az Adobe rendszerével. Mira Doncseva, a Zoetrope-on dolgozó fejlesztő azt nyilatkozta: míg a rendszerrel sokkal könnyebben és teljesen új látásmódot hozva lehet adatokat vizsgálni és korrelálni, még várni kell rá: sokkal egyszerűbbé akarják tenni, a felhasználói felület például még mindig nincsen tökéletesen kidolgozva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az EU bankja 58 milliárd forinttal segíti a magyar egészségügyet a koronavírus miatt

Az EU bankja 58 milliárd forinttal segíti a magyar egészségügyet a koronavírus miatt

Budapesten találkoztunk a régi és ritka Porschéval, amin két tanksapka fedél van

Budapesten találkoztunk a régi és ritka Porschéval, amin két tanksapka fedél van

Szól a YouTube a kommentelőnek, aki épp beszólna

Szól a YouTube a kommentelőnek, aki épp beszólna