szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy új agyszkenner segítségével lehetővé vált, hogy az emberi szem által közvetített látványt továbbítsák egy számítógép képernyőjére. A technológia óriási előrelépést jelenthet az alvásdiagnosztika és az álmok kutatása terén.

A Pink Tentacle blog a japán Chunichi Shinbunra hivatkozva említi a szigetország ATR Computational Neuroscience Laboratories kutatóit, akik december 11-én bejelentették, hogy sikeresen kiolvasták egy ember agyából, amit az illető lát és az eredményt megjelenítették egy számítógép képernyőjén. A tudósok szerint a technológia segítségével rövidesen élőben követhetik majd egy éppen alvó ember álmait.

Fent az eredeti ábra, alant, amit a gép kiolvasott az alanyok agyából
A kutatók egy mágneses rezonancia vizsgálatot lehetővé tévő, úgynevezett fMRI készülék segítségével figyelték a vér áramlásának változásait az agyban. Először a vizuális kérget vetették behatóbb vizsgálat alá, miközben a kísérleti alanyoknak különböző képeket kellett szemlélnie.

A képek sorozata 400, véletlenszerűen összeállított, 10x10 pixel méretű kép volt, amelyet egyenként 12 másodpercig kellett néznie a vizsgálatban részt vevő önkénteseknek. Miközben az fMRI folyamatosan figyelte az agyi aktivitás változásait, egy számítógép feldolgozta a beérkező adatokat, majd összekapcsolta az agyműködés különbségeit a változó mintákkal.

A kísérlet elődje, macskák
segédletével. Az alsó sorokban, amit
láttak a cicusok.
© MindPixel.com
A vizsgálat következő fázisában az alanyoknak egy, a NEURON szó betűiből álló képsort kellett nézniük, a rendszer pedig képes volt megjeleníteni a látványt, pusztán az agyi aktivitás monitorozásával. Hasonló kísérletet már 2006-ban sikerrel végeztek el a Harvard kutatói, akik macskák agyából olvasták ki, hogy a négylábúak miként látják az őket körülvevő világot.

A módszerrel jelenleg csupán fekete-fehér képeket lehet reprodukálni, azonban Dr. Kang Cheng, a RIKEN Agykutató Intézet munkatársa szerint a mérési pontosság javításával a színes minták megjelenítése sem okozhat problémát.

„A kísérlet eredményei mérföldkövet jelentenek az agyi aktivitás megértése szempontjából” – nyilatkozta a Chunichi Shinbunnak Dr. Kang. „A techonlógia fejlődésével tíz éven belül megjelenhet
az a technológia, amellyel akár egy személy gondolatait is ki lehet
majd olvasni többé-kevésbé pontosan.”

A kutatók szerint a jövőben a módszer használatával a művészek és a formatervezők is dolgozhatnak, különösen akkor, ha lehetővé válik a fejünkben megjelenő képek gyors és pontos reprodukciója egy képernyőn. A technológia segítségével azonban különböző pszichiátriai betegségek kezelésére is új terápiák jöhetnek létre, mivel az orvosok pontosan láthatják majd, hogy milyen kényszerképzetei vannak a pácienseknek.

„Ezzel a technológiával nem csak a vizuális információkhoz férhetünk hozzá, így a jövőben akár érzéseket és egyéb összetett lelkiállapotokat is reprodukálhatunk a kívülállók számára” – tette hozzá az ATR vezető kutatója, Jukijaszu Kamitani.

A kutatási eredményeket a Neuron című amerikai tudományos szaklap december 11-i számában tették közzé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Magyar lézermikroszkóp az európai agykutatók seregszemléjén

Az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében (KOKI) kifejlesztett kétdimenziós lézermikroszkópot bemutatják az európai agykutatók seregszemléjén - tájékoztatott Vizi E. Szilveszter agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke.

hvg.hu Doku export

Nanodrótokkal huzaloznák az embereket

A nanoméretű vezetékekkel a legkisebb hajszálerekbe is be tudnának hatolni, ezzel pedig akár a legeldugottabb agyi területet is stimulálhatnák. Egy amerikai tudományos blogger beszámolójából az is kiderül, hogyan lehet megtudni, hogy mit látnak a macskák.