szerző:
techline.hu

Következzék hát egy nagyon szubjektív lista, azokról a szoftverekről, amelyek...

Következzék hát egy nagyon szubjektív lista, azokról a szoftverekről, amelyek idén megkönnyítették az életünket, vagy csak a szokottnál jobban felkeltették a kíváncsiságunkat. Ha másra nem, arra biztosan jó egy ilyen válogatás, hogy olyan programokat gyűjtsünk össze benne, amelyeket fenntartások nélkül ajánlhatunk bárkinek, hiszen nálunk a hétköznapokban is bizonyítottak, nem csak a néhány napos tesztek során.

HENRYKE KEDVENCEI
Scanahand (Windows)
Nem ingyenes (sajnos), de hihetetlenül jópofa szoftver, számomra, az idei év egyik legjobbja, a Scanahand. A program segítségével kézírásunkat „digitalizálhatjuk”, majd a klaviatúrán gépelve, „kézírással” dolgozhatunk – az ötlet egyszerűen zseniális, és a megvalósítás is remek - a szoftver könnyen kezelhető. Ráadásul (persze csak poénból) még azt is megtehetjük, hogy valaki más kézírásával dolgozunk.

Photoshop CS3 (Windows, Mac)
Tudom, unalmas már… de akkor is: idén sem létezhettünk Photoshop nélkül. Az örök kedvenc még mindig a CS3 (nem elírás… CS3 és nem CS4) – a négyes verzió újításai annyira nem varázsoltak el, így idén maradt a jó öreg „hármas”, sőt valószínűleg jövőre is maradni fog.

Foobar 2000 (Windows)
Az idei év nagy kedvence volt a Foobar2000 is. Igaz, a szoftver nem új, de valahogy eddig kimaradt az életemből. Sokáig használtam a Winampot, azután iTunes-t – a Foobar segítségével azonban saját lejátszót készíthetünk. Ezzel a szolgáltatással egy pillanat alatt az egyik kedvenccé lépett elő a szoftver.

Ramrarádió (Windows)
Ha már szóbajött a zene… a Rarmarádió  volt 2008 egyik legnagyobb (kellemes) meglepetése. Igaz, a Joost sem rossz, a Rarmarádióval azonban magyar rádiókat és televíziókat is hallgathatunk/nézhetünk teljesen ingyen – a kínálat elképesztő. Az adókból – tévésből és rádiósból vegyesen – bármennyit nézhetünk/hallgathatunk egyszerre, így előállhat a bőség zavara is, mint például esetemben, amikor egy Török televízióban „lehalkítva” néztem a  Bridget Jones naplóját  (török hang, de angol felirat), mellette ment a DunaTV híradója, szintén csak képpel, mert politikából ennyi is elég, ellenben a vizuális élmény-kavalkádot kellemesen alátámasztotta Zorán utánozhatatlan hangja, a Juventusról. Kell ennél jobb?

Fallout 3 (Windows)
És persze játék… nos 2008-ban eléggé el voltunk kényeztetve (főleg az év vége felé),  a Left4Deadtől a GTA 4-ig  van itt minden, ami szem szájnak ingere! Nálam mégis a Fallout 3  lett a nyerő: szinte megunhatatlan, a hangulat pedig elképesztő.

GYARMATI LÁSZLÓ KEDVENCEI
InstaMapper (iPhone)
Ez az alkalmazás lehetővé teszi, hogy távolról, az interneten keresztül kövessük egy adott iPhone tartózkodási helyét.  Az alkalmazás működése közben a telefon képernyőjén is láthatjuk a pillanatnyi tartózkodási helyünk adatait. A mért és elküldött adatok alapján a program weboldalán egy Google térképen, mozgó pontként láthatjuk a telefont, illetve követhetjük az útvonalat.  A pillanatnyi helyzetünket mutató térképet különböző modulok segítségével a weboldalunkba, blogunkba is beilleszthetjük.

Topaz Adjust (Photoshop plugin, Windows, Mac)
Aki szereti utólag módosítani a felvételeit, annak igazi csemege lehet a Topaz Adjust. Ezzel a Photoshop plugin-nel egyetlen gombnyomással tudunk festményekhez, rajzokhoz hasonlító képeket készíteni vagy drámai színhatásokat elérni. A változások azonnal megjelennek a fotón, de amíg az egeret nyomva tarjuk a képen, visszaáll az eredeti állapot. Így könnyen össze tudjuk hasonlítani, milyen változások történtek. Expozíciós értékeket, színeket és a részletek kiemelését állíthatjuk kedvünk szerint. A beállításokat  el is menthetjük, hogy később több képen is pontosan ugyanazt az effektet alkalmazhassuk. A plugin segítségével még a fényképek zajosságát is csökkenthetjük.

Songbird ( (Windows, Linux, Mac OS X)
Az iTunes ingyenes, nyílt forráskódú változata, amelyben lehetőség van kiegészítők telepítésére, és a program működését is testre szabhatjuk. Támogatja a QuickTime alapú dokumentumok lejátszását, és több iPod készüléket is. Kezeli a SHOUTcast rádiókat és a  Last.fm-et. A benne található mashTape funkció a kiválasztott előadó Flickr fényképeit, YouTube videóit, a zenekar történetét, híreit és egyéb internetes információkat jelenít meg. A Songbird jelenlegi változata MP3, FLAC, Vorbis, WMA és AAC formátumokat támogat, és képes a jelenlegi iTunes könyvtárunkat beimportálni, a DRM-mel védett dalokkal együtt.

Google Earth (iPhone)
A népszerű Google Earth alkalmazás ingyenes iPhone változata segítségével a Föld bármely pontját megtekinthetjük telefonunkon műholdképek segítségével. Az iPhone-os alkalmazás megjelenítéskor ugyanazokat a nagy felbontású képeket használja a számítógépes változat. Láthatjuk  a domborzati rétegeket és a Panoramio  milliónyi geo-taggelt  fényképet is. Elolvashatjuk az adott területről szóló Wikipedia bejegyzést, az iPhone-ha épített GPS segítségével megkereshetjük magunkat is a térképen, rákereshetünk földrajzi helyekre, vagy akár vállalkozásokra is.

Shazam (iPhone)
Aki úton, útfélen zenét hallgat, annak nélkülözhetetlen ez az ingyenes program. Amikor a rádióban vagy a tévében egy olyan zenét hallunk, amelynek nem ismerjük a címét és nagyon kíváncsiak vagyunk rá, nem kell mást tenni, mint az iPhone-t a hangforráshoz tenni és várni a beállítástól függően 15-30  másodpercet. A telefon internetes kapcsolaton keresztül elküldi a dal részletet, és hamarosan kiírja  a dal előadóját, a lemez címét, a lemezborítót és további adatokat. Ezen kívül egy listát is kapunk a dalt tartalmazó YouTube videókról (amiket persze azonnal meg is nézhetünk), és ha van elfizetésünk, akkor az adott zeneszámot azonnal meg is vásárolhatjuk az iTunes Strore-ból.

GORGO KEDVENCEI
ScreenFlow (Mac)
Macre is létezik számtalan remek alkalmazás, amelyek segítségével videofájlba rögzíthetjük a képernyőn végzet munkafolyamatot. Ezek közül számomra az abszolút győztes a ScreenFlow, amely amellett, hogy képes egyszerre rögzíteni a beépített webkamera képét és a képernyőn történő akciókat (természetesen kiegészítve a gépen hallható és a mikrofon által felvett hangokkal), még a kész anyag megvágásában is segít. Nagyon kényelmes felületen vághatjuk meg a videókat, sőt, kiegészíthetjük azokat korábban felvett jelenetekkel, grafikai elemekkel, nagyíthatunk, forgathatunk, szinte teljesen szabad kezet kapunk a kreatív munkához. Akit bővebben érdekel a program, itt olvashat róla.

Neobook 5.6 (Windows)
Azt hiszem, ha valaki multimédiás kiadványokat szeretne készíteni Windowsra, ennél megfelelőbb alkalmazást keresve sem talál. A legújabb, 5.6-os verzió tovább kényezteti a fejlesztőket, ráadásul már annyi plug-in van hozzá, hogy szinte komplett felhasználói programokat is készíthetünk vele, hiszen minden fontos Windows funkciót elérünk belőle. Oktatóanyagok, cégbemutatók stb. készítésére pedig plug-inek nélkül is kiváló és még magyarul is tud! Bővebben itt mutattuk be.

Parallels Desktop 4.0 (Mac)
Egy egészen friss kedvenc, hiszen nemrég jelent meg ez a verzió (részletesen bemutattuk itt). Számomra mindenben veri az elődöt, és egyelőre a VMWare Fusiont is. Nem nagyon tudnék dolgozni nélküle, hiszen a Techline-on javarészt azért windowsos programokat és trükköket mutatunk be, bár igyekszünk megfelelő mennyiségű cikkel szolgálni az egyre népesedő hazai Macintosh közösségnek is.
A Parallels kiváló eszköz arra, hogy megfelelő tempóban futtassunk windowsos programokat Maces környezetben is, a virtualizáció segítségével.

Livestation (Windows, Mac, Linux)
Meglehetősen ritkán kerülök tévé elé, már ami a hagyományos „dobozt” illeti. De néha azért szüksége van az embernek egy kis háttérzajra, s erre a tévéadók kifejezetten jók (persze csak a zene után). Az online TV szoftverek  közül szerintem a Livestation a legkényelmesebb. Nem veszik el a felhasználó az ablakok és menük útvesztőjében. Csak elindítjuk, csatornát választunk és feltoljuk a lekicsinyített ablakot, hogy tévézés közben dolgozni is tudjunk.
Ha valaki kedvet kapott hozzá, itt megtalálja a részleteket.

Fireworks CS4 (Windows, Mac)
Számomra ez a program az év felfedezettje, pedig nem mai darab. Csak a korábbi verziókba valahogy nem tudtam beleszeretni, fapadosnak tűntek, meg hát ott van a Photoshop. A Fireworks CS4 viszont nagyon jól sikerült, és ha programokhoz vagy weboldalakhoz készítünk grafikát, szerintem nélkülözhetetlen (persze nem árt, ha kéznél van a Photoshop is közben, de a Fireworksben eszméletlen gyorsan elkészíthető mondjuk egy weboldal terve). Utána a darabolás, optimalizálás is nagyon kényelmesen megoldható. Szépen összedolgozik a többi CS4-es alkalmazással, de önmagában is nagyon ütős webgrafikai szoftver.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Rendkívüli ülést tart a nemzetbiztonsági bizottság a Strache-botrány miatt

Rendkívüli ülést tart a nemzetbiztonsági bizottság a Strache-botrány miatt

Fotók: Gorillákkal falatoztak állatvédők az állatkertben

Fotók: Gorillákkal falatoztak állatvédők az állatkertben

Gyónás után kirabolta és megfenyegette a táti plébánost

Gyónás után kirabolta és megfenyegette a táti plébánost

Párizsban meglépik, ami Budapesten elképzelhetetlen lenne

Párizsban meglépik, ami Budapesten elképzelhetetlen lenne

Egy budapesti kerületben már megvalósulhat a teljes ellenzéki összefogás

Egy budapesti kerületben már megvalósulhat a teljes ellenzéki összefogás

Videó: Felrobbant egy meteor Ausztrália felett

Videó: Felrobbant egy meteor Ausztrália felett