szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Következzék hát egy nagyon szubjektív lista, azokról a szoftverekről, amelyek...

Következzék hát egy nagyon szubjektív lista, azokról a szoftverekről, amelyek idén megkönnyítették az életünket, vagy csak a szokottnál jobban felkeltették a kíváncsiságunkat. Ha másra nem, arra biztosan jó egy ilyen válogatás, hogy olyan programokat gyűjtsünk össze benne, amelyeket fenntartások nélkül ajánlhatunk bárkinek, hiszen nálunk a hétköznapokban is bizonyítottak, nem csak a néhány napos tesztek során.

HENRYKE KEDVENCEI
Scanahand (Windows)
Nem ingyenes (sajnos), de hihetetlenül jópofa szoftver, számomra, az idei év egyik legjobbja, a Scanahand. A program segítségével kézírásunkat „digitalizálhatjuk”, majd a klaviatúrán gépelve, „kézírással” dolgozhatunk – az ötlet egyszerűen zseniális, és a megvalósítás is remek - a szoftver könnyen kezelhető. Ráadásul (persze csak poénból) még azt is megtehetjük, hogy valaki más kézírásával dolgozunk.

Photoshop CS3 (Windows, Mac)
Tudom, unalmas már… de akkor is: idén sem létezhettünk Photoshop nélkül. Az örök kedvenc még mindig a CS3 (nem elírás… CS3 és nem CS4) – a négyes verzió újításai annyira nem varázsoltak el, így idén maradt a jó öreg „hármas”, sőt valószínűleg jövőre is maradni fog.

Foobar 2000 (Windows)
Az idei év nagy kedvence volt a Foobar2000 is. Igaz, a szoftver nem új, de valahogy eddig kimaradt az életemből. Sokáig használtam a Winampot, azután iTunes-t – a Foobar segítségével azonban saját lejátszót készíthetünk. Ezzel a szolgáltatással egy pillanat alatt az egyik kedvenccé lépett elő a szoftver.

Ramrarádió (Windows)
Ha már szóbajött a zene… a Rarmarádió  volt 2008 egyik legnagyobb (kellemes) meglepetése. Igaz, a Joost sem rossz, a Rarmarádióval azonban magyar rádiókat és televíziókat is hallgathatunk/nézhetünk teljesen ingyen – a kínálat elképesztő. Az adókból – tévésből és rádiósból vegyesen – bármennyit nézhetünk/hallgathatunk egyszerre, így előállhat a bőség zavara is, mint például esetemben, amikor egy Török televízióban „lehalkítva” néztem a  Bridget Jones naplóját  (török hang, de angol felirat), mellette ment a DunaTV híradója, szintén csak képpel, mert politikából ennyi is elég, ellenben a vizuális élmény-kavalkádot kellemesen alátámasztotta Zorán utánozhatatlan hangja, a Juventusról. Kell ennél jobb?

Fallout 3 (Windows)
És persze játék… nos 2008-ban eléggé el voltunk kényeztetve (főleg az év vége felé),  a Left4Deadtől a GTA 4-ig  van itt minden, ami szem szájnak ingere! Nálam mégis a Fallout 3  lett a nyerő: szinte megunhatatlan, a hangulat pedig elképesztő.

GYARMATI LÁSZLÓ KEDVENCEI
InstaMapper (iPhone)
Ez az alkalmazás lehetővé teszi, hogy távolról, az interneten keresztül kövessük egy adott iPhone tartózkodási helyét.  Az alkalmazás működése közben a telefon képernyőjén is láthatjuk a pillanatnyi tartózkodási helyünk adatait. A mért és elküldött adatok alapján a program weboldalán egy Google térképen, mozgó pontként láthatjuk a telefont, illetve követhetjük az útvonalat.  A pillanatnyi helyzetünket mutató térképet különböző modulok segítségével a weboldalunkba, blogunkba is beilleszthetjük.

Topaz Adjust (Photoshop plugin, Windows, Mac)
Aki szereti utólag módosítani a felvételeit, annak igazi csemege lehet a Topaz Adjust. Ezzel a Photoshop plugin-nel egyetlen gombnyomással tudunk festményekhez, rajzokhoz hasonlító képeket készíteni vagy drámai színhatásokat elérni. A változások azonnal megjelennek a fotón, de amíg az egeret nyomva tarjuk a képen, visszaáll az eredeti állapot. Így könnyen össze tudjuk hasonlítani, milyen változások történtek. Expozíciós értékeket, színeket és a részletek kiemelését állíthatjuk kedvünk szerint. A beállításokat  el is menthetjük, hogy később több képen is pontosan ugyanazt az effektet alkalmazhassuk. A plugin segítségével még a fényképek zajosságát is csökkenthetjük.

Songbird ( (Windows, Linux, Mac OS X)
Az iTunes ingyenes, nyílt forráskódú változata, amelyben lehetőség van kiegészítők telepítésére, és a program működését is testre szabhatjuk. Támogatja a QuickTime alapú dokumentumok lejátszását, és több iPod készüléket is. Kezeli a SHOUTcast rádiókat és a  Last.fm-et. A benne található mashTape funkció a kiválasztott előadó Flickr fényképeit, YouTube videóit, a zenekar történetét, híreit és egyéb internetes információkat jelenít meg. A Songbird jelenlegi változata MP3, FLAC, Vorbis, WMA és AAC formátumokat támogat, és képes a jelenlegi iTunes könyvtárunkat beimportálni, a DRM-mel védett dalokkal együtt.

Google Earth (iPhone)
A népszerű Google Earth alkalmazás ingyenes iPhone változata segítségével a Föld bármely pontját megtekinthetjük telefonunkon műholdképek segítségével. Az iPhone-os alkalmazás megjelenítéskor ugyanazokat a nagy felbontású képeket használja a számítógépes változat. Láthatjuk  a domborzati rétegeket és a Panoramio  milliónyi geo-taggelt  fényképet is. Elolvashatjuk az adott területről szóló Wikipedia bejegyzést, az iPhone-ha épített GPS segítségével megkereshetjük magunkat is a térképen, rákereshetünk földrajzi helyekre, vagy akár vállalkozásokra is.

Shazam (iPhone)
Aki úton, útfélen zenét hallgat, annak nélkülözhetetlen ez az ingyenes program. Amikor a rádióban vagy a tévében egy olyan zenét hallunk, amelynek nem ismerjük a címét és nagyon kíváncsiak vagyunk rá, nem kell mást tenni, mint az iPhone-t a hangforráshoz tenni és várni a beállítástól függően 15-30  másodpercet. A telefon internetes kapcsolaton keresztül elküldi a dal részletet, és hamarosan kiírja  a dal előadóját, a lemez címét, a lemezborítót és további adatokat. Ezen kívül egy listát is kapunk a dalt tartalmazó YouTube videókról (amiket persze azonnal meg is nézhetünk), és ha van elfizetésünk, akkor az adott zeneszámot azonnal meg is vásárolhatjuk az iTunes Strore-ból.

GORGO KEDVENCEI
ScreenFlow (Mac)
Macre is létezik számtalan remek alkalmazás, amelyek segítségével videofájlba rögzíthetjük a képernyőn végzet munkafolyamatot. Ezek közül számomra az abszolút győztes a ScreenFlow, amely amellett, hogy képes egyszerre rögzíteni a beépített webkamera képét és a képernyőn történő akciókat (természetesen kiegészítve a gépen hallható és a mikrofon által felvett hangokkal), még a kész anyag megvágásában is segít. Nagyon kényelmes felületen vághatjuk meg a videókat, sőt, kiegészíthetjük azokat korábban felvett jelenetekkel, grafikai elemekkel, nagyíthatunk, forgathatunk, szinte teljesen szabad kezet kapunk a kreatív munkához. Akit bővebben érdekel a program, itt olvashat róla.

Neobook 5.6 (Windows)
Azt hiszem, ha valaki multimédiás kiadványokat szeretne készíteni Windowsra, ennél megfelelőbb alkalmazást keresve sem talál. A legújabb, 5.6-os verzió tovább kényezteti a fejlesztőket, ráadásul már annyi plug-in van hozzá, hogy szinte komplett felhasználói programokat is készíthetünk vele, hiszen minden fontos Windows funkciót elérünk belőle. Oktatóanyagok, cégbemutatók stb. készítésére pedig plug-inek nélkül is kiváló és még magyarul is tud! Bővebben itt mutattuk be.

Parallels Desktop 4.0 (Mac)
Egy egészen friss kedvenc, hiszen nemrég jelent meg ez a verzió (részletesen bemutattuk itt). Számomra mindenben veri az elődöt, és egyelőre a VMWare Fusiont is. Nem nagyon tudnék dolgozni nélküle, hiszen a Techline-on javarészt azért windowsos programokat és trükköket mutatunk be, bár igyekszünk megfelelő mennyiségű cikkel szolgálni az egyre népesedő hazai Macintosh közösségnek is.
A Parallels kiváló eszköz arra, hogy megfelelő tempóban futtassunk windowsos programokat Maces környezetben is, a virtualizáció segítségével.

Livestation (Windows, Mac, Linux)
Meglehetősen ritkán kerülök tévé elé, már ami a hagyományos „dobozt” illeti. De néha azért szüksége van az embernek egy kis háttérzajra, s erre a tévéadók kifejezetten jók (persze csak a zene után). Az online TV szoftverek  közül szerintem a Livestation a legkényelmesebb. Nem veszik el a felhasználó az ablakok és menük útvesztőjében. Csak elindítjuk, csatornát választunk és feltoljuk a lekicsinyített ablakot, hogy tévézés közben dolgozni is tudjunk.
Ha valaki kedvet kapott hozzá, itt megtalálja a részleteket.

Fireworks CS4 (Windows, Mac)
Számomra ez a program az év felfedezettje, pedig nem mai darab. Csak a korábbi verziókba valahogy nem tudtam beleszeretni, fapadosnak tűntek, meg hát ott van a Photoshop. A Fireworks CS4 viszont nagyon jól sikerült, és ha programokhoz vagy weboldalakhoz készítünk grafikát, szerintem nélkülözhetetlen (persze nem árt, ha kéznél van a Photoshop is közben, de a Fireworksben eszméletlen gyorsan elkészíthető mondjuk egy weboldal terve). Utána a darabolás, optimalizálás is nagyon kényelmesen megoldható. Szépen összedolgozik a többi CS4-es alkalmazással, de önmagában is nagyon ütős webgrafikai szoftver.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Észak-koreai diplomata szökött Dél-Koreába

Észak-koreai diplomata szökött Dél-Koreába

Hiába az ötszázalékos áfa, a lakások nem lesznek olcsóbbak

Hiába az ötszázalékos áfa, a lakások nem lesznek olcsóbbak

Virtuális térben indul a davosi konferencia

Virtuális térben indul a davosi konferencia