szerző:
techline.hu

Elég csak betérnünk így karácsony tájt egy-egy nagyobb áruházba...

Elég csak betérnünk így karácsony tájt egy-egy nagyobb áruházba, és rögtön láthatjuk, mennyire népszerűek a noteszgépek: szinte alig találunk asztali konfigurációt, miközben a polcokon sorakoznak a különböző kategóriájú hordozhatók. A legtöbben a kötetlenséget részesítik előnyben, és elsősorban azért vesznek notebookot, hogy internetezzenek vagy szöveget szerkesszenek velük.

A Lenovo X300: szupervékony, nagy teljesítményű noteszgép

Az átlagosan 100-120 ezer forintba kerülő, alsó kategóriás noteszgépek tökéletesen meg is felelnek az említett elvárásoknak. A szegmens alsó részén található gépekben általában Celeron vagy AMD Sempron processzor dolgozik, a lapkakészletük ATI, SiS vagy VIA. Az utóbbi kettőtől ajánlott óvakodni: erősen visszafoghatják a gépek teljesítményét. Egyébként sem a Celeron, sem a Sempron fejlesztésekor nem figyeltek túlzottan az energiahatékonyságra, ezért az ilyen olcsó gépektől nem várhatunk túl hosszú üzemidőt. Ám mivel ezen masinák nagy hányada a hálózati táphoz kötve tölti élete jelentős részét, ez aligha jelent hátrány.
De mit válasszon, merre induljon az, akinek nem elég a legolcsóbb gép, hanem nagyobb teljesítményre vagy több szolgáltatásra vágyik? Az első feladata eldönteni, hogy pontosan mire akarja használni a számítógépet. Ha második gépnek, utazáshoz keres hordozható masinát, akkor vagy egy netbook (ha nem akar dolgozni), vagy egy ultrahordozható notebook ajánlható. Az utóbbiak azok a tipikusan 1,1-1,4 kg tömegű, 12.1”-es kijelzővel szerelt noteszgépek, amelyek rendszerint az árlista felső harmadában tanyáznak. Általában speciális, alacsony energiaigényű processzorok (LV és ULV széria) dolgoznak bennünk, ezért a teljesítményük nem túl nagy, de a szokásos Office-programokkal nyugodtan megbirkóznak. Külön akkumulátorral akár 10 órás üzemidőre is van lehetőség, így nem elképzelhetetlen egy óceán feletti repülőúton való munkavégzés sem. Hátrányuk a kis méretek miatt nem túl ergonómikus billentyűzet.
Ha nem dolgozni akarunk, hanem inkább internetezni, akkor a már említett netbook kategóriában érdemes keresgélnünk. Ezek a tipikusan 80 ezer forintba vagy annál kevesebbe kerülő kis gépek 9-10”-os kijelzőjűek, és gyakran a merevlemez helyett is flash-memória van bennük. A kis méretek miatt nem kényelmes rajtuk sokat gépelni, a teljesítményük pedig valóban nagyon alacsony. Az Atom CPU-t használó példányok általában fürgébbek a Celeronos változatoknál, ám igazából egyik változat sem igazán gyors.

 

A modern netbookok tipikus képviselője az MSI Wind

Ha a kis méret helyett inkább a nagyobb teljesítmény lenne fontos, akkor érdemes olyan gépet keresnünk, amelyben már „igazi” Core 2 Duo dolgozik. Jelenleg a 45 nanométeres eljárással készülő, Penryn magos Core 2 Duo a legújabb processzor, amelyből a 2,6 GHz-es T9500-as modell a legnagyobb. A memória esetében nem érdemes 3 Gbájtnál többet kérni (hacsak nem 64 bites operációs rendszerrel dolgozunk), merevlemezből viszont akár 500 Gbájtosat is választhatunk.

Komoly teljesítményű multimédiás noteszgép az Acer Aspire 6920

Ha nem akarunk játszani, csak a munka fontos számunkra, akkor az alaplapi integrált GPU-t nem kell lecserélnünk, ha viszont a szórakozás is fontos, akkor muszáj lesz olyan modellt keresnünk, amelyben ATI Mobility Radeon vagy GeForce Go dolgozik. Ezeknek a teljesítménye kicsit elmarad a hasonló elnevezésű asztali változatokétól (például a GeForce Go 8600M-GT lassabb a GeForce 8600GT-nél), de már használható sebességgel képesek futtatni a mai játékokat is.
Léteznek noteszek kifejezetten a szórakozás és a multimédia iránt érdeklődőknek – ennek a kategóriának a neve a DTR, azaz asztaligép-helyettesítő. Ezek általában 17”-es vagy még nagyobb kijelzőt kapnak, a lehető legerősebb processzorral, sok memóriával és külön GPU-val. A nagyobb házban gyakran két merevlemez is dolgozik, hogy elég gyors legyen az adatátvitel. Mindezekért cserébe akár 5 kg-ot meghaladó tömeget is magunkkal kell cipelni – azaz kellene, mert ezek a gépek általában csak ritkán vannak úton-

Komoly hordozható munkaállomás a HP-től

Azok számára, akik sokat utaznak, megfelelő teljesítményre vágynak, és nem is sajnálják rá a pénzt, mostanában egy új kategória is rendelkezésre áll. Ennek a kategóriának a legfontosabb ismertetőjegye a feltűnően vékony, 13,3 colos kivitel és a borsos ár. A viszonylag nagy kijelzőnek köszönhetően az ergonómia területén általában jobban teljesítenek, mint az ultrahordozható gépek, a vékonyságuk miatt pedig minden táskában elférnek. Ebbe a kategóriába tartozik a MacBook Air, a Lenovo X300 és a VooDoo Envy.
A notebookok történetéről, illetve a netbookokról további érdekes részleteket olvashatnak a Techline szakmai támogatásával készült IT Plusz 2009 kiadványban, amelyet megvásárolhatnak az újságárusoknál, illetve közelebbről is megismerhetnek a www.hvgplusz.hu oldalon.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Gulyás: Azonnal elhagyja a Fidesz a Néppártot, ha felfüggesztik

Gulyás: Azonnal elhagyja a Fidesz a Néppártot, ha felfüggesztik

Addig erőltették a Ford Mustanggal a gumifüstölést, hogy az egész autó felgyulladt - videó

Addig erőltették a Ford Mustanggal a gumifüstölést, hogy az egész autó felgyulladt - videó

Bebizonyították: néhány ember agya valóban képes érzékelni a Föld mágneses mezejét

Bebizonyították: néhány ember agya valóban képes érzékelni a Föld mágneses mezejét

A férfi, aki Michael Jacksonra cserélte a nevét, most már visszacsinálná az egészet

A férfi, aki Michael Jacksonra cserélte a nevét, most már visszacsinálná az egészet

Római és kelta települések maradványai kerültek elő a debreceni BMW-gyár helyszínén

Római és kelta települések maradványai kerültek elő a debreceni BMW-gyár helyszínén

395 katolikus papot és diakónust vádolnak szexuális zaklatással Illinois államban

395 katolikus papot és diakónust vádolnak szexuális zaklatással Illinois államban