szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ahogy az ember egészségével is törődni kell, érdemes időt szánni...

Ahogy az ember egészségével is törődni kell, érdemes időt szánni számítógépünk karbantartására is, hiszen senki sem szeretné, ha a komputere a legváratlanabb pillanatban mondaná fel a szolgálatot. A következő, többnyire ingyenes eszközöket akkor is érdemes kipróbálni, ha a számítógépünk belsejéből nem zavarnak furcsa zajok, vagyis csupán meg szeretnénk bizonyosodni, hogy minden rendben van-e a gépünkkel.

Merevlemezünk egészsége
Jó, ha minél több információt tudunk merevlemezünkről, mert így könnyebben megelőzhetők a gyártóspecifikus hibák, jobban fel tudunk készülni minden lehetőségre. A Hard Drive Inspector nem ingyenes alkalmazás, de van 15 napos próbaváltozata, és ez idő alatt megtudhatjuk, mire képes. Az alkalmazás állandóan figyeli a merevlemezt és különböző adatokat mér, ebből a legérdekesebb a merevlemez hőmérséklete, a legmegnyugtatóbb az a három jellemző, amit a kezdőképernyőn megjelenít: megbízhatóság, teljesítmény és hibatűrés - ezeket az értékeket százalékban fejezi ki. A program magyar nyelven is elérhető, ám gyakori, hogy a technikai szakzsargon az angol marad. A számítógéphez jobban értőknek egy bővített mód is a rendelkezésükre áll, itt kedvükre csemegézhetnek a különböző adatok között.  A teljes verzió 30 dollárba kerül.

Érdekes és megnyugtató adatokat mutat a Hard Drive Inspector

Merevlemezek hangja
A merevlemezek nagyon halkan működnek, ha mindenféle gyanús zörej hallatszik a gép belsejéből, akkor már aggódhatunk. Ám nyilván szakértőnek kell lenni ahhoz, hogy eldöntsük, vajon a legmegfelelőbb hangot adja ki a merevlemezünk. Ebben segít a DataCent Hard Drive Sounds nevű gyűjteménye. Az oldalon összegyűjtötték a tipikus merevlemezek tipikus hibáit és hogy milyen hangot adnak ki ilyenkor.

A széles sávú internet sebessége
A technika sajátossága, hogy az ADSL sebessége nem állandó. Ám ha azt gyanítjuk, hogy folyamatosan az általunk fizetett sebességkorlát alatt vagyunk, érdemes panaszt tenni, mert csak mi járunk jól: vagy hirtelen megnő az internet sebessége vagy pedig egy alacsonyabb árcsomagba sorol minket a szolgáltató. A tesztek elvégzéséhez mindenképp szükséges a Flash Player legfrissebb változata.
A DSLReports oldalon rengeteg teszteszközt találni, így például a Speed Test internetünk sebességét mutatja egy kis autóból megismert sebességmérőn. A mérés hátránya, hogy amerikai szerverek segítségével történik. Ha közelebbi eredményt szeretnénk kapni, akkor a Speedtest oldalon lévő mérőt tudjuk ajánlani, itt magyar szerverek közül is lehet válogatni. Ha pedig egy harmadik oldal mérési adataira vagyunk kíváncsiak, akkor a brit PC Advisor lap mérője ajánlott.

Internetünk sebességét magyar szerverek is mérik

De ne szaladjunk messzire a DSLReports oldalról! Ha például online szeretünk játszani, akkor az oldal Line Quality Test-jének a segítségével megmérhetjük, hogy vesztődnek-e el adatcsomagok, illetve mekkora a késlekedés. Mivel az eszköz nagyon népszerű, várni kell az ingyenes tesztre.

A VoIP sebessége
Internetes telefonbeszélgetéseink minőségének mérésére a VoIP Speed Test eszközt ajánlhatjuk. A sávszélesség-elemzés megmondja, milyen minőségű VoIP szolgáltatást tudunk igénybe venni, illetve azt, hogy egyszerre hány VoIP vonalat képes a sávszélesség fenntartani.

Letöltenénk egy weboldalt, de hibát jelez az oldal. Ekkor jogos a kérdés: vajon az oldal állt le vagy nálunk van a hiba? A downforeveryoneorjustme.com oldalon tudjuk ezt leellenőrízni - a techline.hu oldallal semmi gond sem volt.

A Techline oldalával minden rendben

A PC belsejében
Nem mindekinek hobbija észben tartani a PC hálózati kártyájának MAC címét vagy a legújabb driver verzióját. Ha viszont gond van, jó dolog ezekkel az információkkal felfegyverkezve ostromolni szakértő ismerőseinket. Ezeket az adatokat a PC Pitstop Full Test menüpontjánál lehet kinyerni, regisztrálnunk kell ezért a weboldalra.
Az ingyenes Belarc Advisor alkalmazás rendszereink hardver- és szoftverleltározását végzi. Ami elkápráztatott bennünket, az a szoftverek igencsak átfogó elemzése, a szoftververziókat is nyilvántartja. Az eredményeket egy weboldalon teszi közzé.

Az eredmények egy weboldalon láthatók

Ha még mindig nem elégedtünk meg az adatok mennyiségével, akkor a SIW - System Information for Windows alkalmazást töltsük le. A programnak két változata is van, az egyiket telepíteni kell, a másik telepítés nélkül, egy USB-ről is futtatható.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
50 fokos furgonban hagyta kikötve a kutyát, állatkínzás a gyanú

50 fokos furgonban hagyta kikötve a kutyát, állatkínzás a gyanú

Karácsony: Nem Magyarországtól, hanem Orbánéktól kell elvenni az EU-pénzeket

Karácsony: Nem Magyarországtól, hanem Orbánéktól kell elvenni az EU-pénzeket

Újabb részletek derültek ki az állami informatikusképzésről

Újabb részletek derültek ki az állami informatikusképzésről