szerző:
techline.hu

Ahogy az ember egészségével is törődni kell, érdemes időt szánni...

Ahogy az ember egészségével is törődni kell, érdemes időt szánni számítógépünk karbantartására is, hiszen senki sem szeretné, ha a komputere a legváratlanabb pillanatban mondaná fel a szolgálatot. A következő, többnyire ingyenes eszközöket akkor is érdemes kipróbálni, ha a számítógépünk belsejéből nem zavarnak furcsa zajok, vagyis csupán meg szeretnénk bizonyosodni, hogy minden rendben van-e a gépünkkel.

Merevlemezünk egészsége
Jó, ha minél több információt tudunk merevlemezünkről, mert így könnyebben megelőzhetők a gyártóspecifikus hibák, jobban fel tudunk készülni minden lehetőségre. A Hard Drive Inspector nem ingyenes alkalmazás, de van 15 napos próbaváltozata, és ez idő alatt megtudhatjuk, mire képes. Az alkalmazás állandóan figyeli a merevlemezt és különböző adatokat mér, ebből a legérdekesebb a merevlemez hőmérséklete, a legmegnyugtatóbb az a három jellemző, amit a kezdőképernyőn megjelenít: megbízhatóság, teljesítmény és hibatűrés - ezeket az értékeket százalékban fejezi ki. A program magyar nyelven is elérhető, ám gyakori, hogy a technikai szakzsargon az angol marad. A számítógéphez jobban értőknek egy bővített mód is a rendelkezésükre áll, itt kedvükre csemegézhetnek a különböző adatok között.  A teljes verzió 30 dollárba kerül.

Érdekes és megnyugtató adatokat mutat a Hard Drive Inspector

Merevlemezek hangja
A merevlemezek nagyon halkan működnek, ha mindenféle gyanús zörej hallatszik a gép belsejéből, akkor már aggódhatunk. Ám nyilván szakértőnek kell lenni ahhoz, hogy eldöntsük, vajon a legmegfelelőbb hangot adja ki a merevlemezünk. Ebben segít a DataCent Hard Drive Sounds nevű gyűjteménye. Az oldalon összegyűjtötték a tipikus merevlemezek tipikus hibáit és hogy milyen hangot adnak ki ilyenkor.

A széles sávú internet sebessége
A technika sajátossága, hogy az ADSL sebessége nem állandó. Ám ha azt gyanítjuk, hogy folyamatosan az általunk fizetett sebességkorlát alatt vagyunk, érdemes panaszt tenni, mert csak mi járunk jól: vagy hirtelen megnő az internet sebessége vagy pedig egy alacsonyabb árcsomagba sorol minket a szolgáltató. A tesztek elvégzéséhez mindenképp szükséges a Flash Player legfrissebb változata.
A DSLReports oldalon rengeteg teszteszközt találni, így például a Speed Test internetünk sebességét mutatja egy kis autóból megismert sebességmérőn. A mérés hátránya, hogy amerikai szerverek segítségével történik. Ha közelebbi eredményt szeretnénk kapni, akkor a Speedtest oldalon lévő mérőt tudjuk ajánlani, itt magyar szerverek közül is lehet válogatni. Ha pedig egy harmadik oldal mérési adataira vagyunk kíváncsiak, akkor a brit PC Advisor lap mérője ajánlott.

Internetünk sebességét magyar szerverek is mérik

De ne szaladjunk messzire a DSLReports oldalról! Ha például online szeretünk játszani, akkor az oldal Line Quality Test-jének a segítségével megmérhetjük, hogy vesztődnek-e el adatcsomagok, illetve mekkora a késlekedés. Mivel az eszköz nagyon népszerű, várni kell az ingyenes tesztre.

A VoIP sebessége
Internetes telefonbeszélgetéseink minőségének mérésére a VoIP Speed Test eszközt ajánlhatjuk. A sávszélesség-elemzés megmondja, milyen minőségű VoIP szolgáltatást tudunk igénybe venni, illetve azt, hogy egyszerre hány VoIP vonalat képes a sávszélesség fenntartani.

Letöltenénk egy weboldalt, de hibát jelez az oldal. Ekkor jogos a kérdés: vajon az oldal állt le vagy nálunk van a hiba? A downforeveryoneorjustme.com oldalon tudjuk ezt leellenőrízni - a techline.hu oldallal semmi gond sem volt.

A Techline oldalával minden rendben

A PC belsejében
Nem mindekinek hobbija észben tartani a PC hálózati kártyájának MAC címét vagy a legújabb driver verzióját. Ha viszont gond van, jó dolog ezekkel az információkkal felfegyverkezve ostromolni szakértő ismerőseinket. Ezeket az adatokat a PC Pitstop Full Test menüpontjánál lehet kinyerni, regisztrálnunk kell ezért a weboldalra.
Az ingyenes Belarc Advisor alkalmazás rendszereink hardver- és szoftverleltározását végzi. Ami elkápráztatott bennünket, az a szoftverek igencsak átfogó elemzése, a szoftververziókat is nyilvántartja. Az eredményeket egy weboldalon teszi közzé.

Az eredmények egy weboldalon láthatók

Ha még mindig nem elégedtünk meg az adatok mennyiségével, akkor a SIW - System Information for Windows alkalmazást töltsük le. A programnak két változata is van, az egyiket telepíteni kell, a másik telepítés nélkül, egy USB-ről is futtatható.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Levonult a metróba az Operaház zenekara, és adott egy koncertet

Levonult a metróba az Operaház zenekara, és adott egy koncertet

"Van itt vagy négy cigány, azt mondtad, a héten elégeted" - a fideszes Pócs János egy kazánba zárta alkalmazottját

"Van itt vagy négy cigány, azt mondtad, a héten elégeted" - a fideszes Pócs János egy kazánba zárta alkalmazottját

Magyarország–Horvátország - 2-1 - vége

Magyarország–Horvátország - 2-1 - vége

A Kreml szóvivője nem létező fekete macskáról beszélt a Mueller-jelentés után

A Kreml szóvivője nem létező fekete macskáról beszélt a Mueller-jelentés után

Húsbavágó lesz David Attenborough legújabb dokumentumfilmje

Húsbavágó lesz David Attenborough legújabb dokumentumfilmje

Imádni fogják a diákok a Windows 10 újítását

Imádni fogják a diákok a Windows 10 újítását