szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A gazdasági válság minden területen kifejti a hatását, így az ember...

A gazdasági válság minden területen kifejti a hatását, így az ember kétszer is meggondolja, milyen szoftverre ad pénzt. Vannak persze olyan alkalmazások, amelyeket nem lehet tökéletesen helyettesíteni ingyenes megoldással, de amit lehet, azzal egy otthoni felhasználó miért ne tehetné ezt meg? Megmutatjuk, hogyan lehet egy átlagos, otthoni felhasználásra szánt gépet berendezni ingyenes programokkal, ha nem akarunk lemondani a Windowsról, és ezért a Linuxra áttérés „nem játszik”. Amelyik programról már írtunk itt a Techline-on, arról a linkekre kattintva minden lényegeset megtudhatnak, s természetesen le is tölthetik, ha megtetszett.

Fotók és grafikák
Mivel a digitális fényképezőgépek egyre több családban megtalálhatók, az egyik legfontosabb kérdés egy otthoni gép esetében, hogy miként tudjuk rendezgetni, retusálni, esetleg megosztani másokkal az elkészült fotókat.
Az egyik legjobb ingyenes képkatalógus, amelynek a segítségével egyben a fotóretusálás (színek javítása, vörös szem eltávolítás stb.), az internetes megosztás (e-mail, blog, képmegosztók), és a kényelmes nyomtatás is megoldható, a Google-féle Picasa 3 (1.). Ezzel a visszakeresés és a különféle szempontok szerinti felosztás is roppant egyszerű.

Ha jobban szeretjük „fájlként kezelni” a képeinket, akkor az IrfanView (2.) lehet a megoldás, amelyet különféle plug-inekkel a végtelenségig bővíthetünk.
A képek retusálásához, montázsok készítéséhez vagy éppen blogunk grafikájának elkészítéséhez nem árt egy jól használható képszerkesztő sem. Ilyen az Artweaver (3.), amely felépítésében nagyon hasonlít a professzionális Adobe Photoshophoz, illetve ugyancsak jó választás lehet tudását illetően a GIMP (4.), amely nem hasonlít semmi másra. A felületét bizony meg kell szokni, cserébe viszont sokat tud.

Érdekes öszvér megoldás a Photoscape (5.), amely képkatalógus és képszerkesztő egyben. Rengeteg effektet találunk benne, és nagyban megkönnyíti a dolgunkat, ha több képpel szeretnénk egy lépésben elvégezni azonos műveleteket.
Aki pedig vektorgrafikára vágyik, szintén nem kell sokat keresgélnie, az Inkscape (6.) egy nagyszerű vektorgrafikai szoftver, természetesen ingyen.

Zene, videó és DVD
A képek mellett a zene- és videogyűjtemények szoktak még elterpeszkedni a legtöbb gépen, így ezeket is jó, ha a megfelelő alkalmazásokkal vesszük kezelésbe.
Talán megbocsátják nekem, ha rögtön a kedvencemmel kezdem: ez pedig az iTunes (7.). Rendkívül ügyesen tudja menedzselni a meglehetősen nagy, több ezer dalból álló gyűjteményemet (gyors keresés, lejátszási listák, smart playlistek stb.), és eltalált felépítésének köszönhetően kényelmesen használható. Viszont a windowsos verzió kicsit erőforrás-igényes, így inkább erős gépekre javasolt.
Gyengébb gépeken, vagy azoknak, akiknek belső ellenérzésük van az iTunes-szal szemben, jó alternatíva a Songbird (8.) vagy a MediaMonkey (9.). Ezekkel a programokkal is kényelmes a dalok menedzselése.

Persze a jó öreg WinAmp (10.) aktuális verziója is tökéletesen megteszi, ha a fentiek közül egyik freeware sem szimpatikus
Videók lejátszására az egyik legjobb és legnépszerűbb megoldás a VLC Media Player (11.), amely anélkül játszik le szinte minden ismert videoformátumot, hogy ezért „összegányolná” a rendszert mindenféle codec csomagok telepítésével (a sajátjait használja, amelyeket nem oszt meg más programokkal). Ha a VLC felülete nem tetszene, kiváló alternatíva a KMPlayer (12.), amely szintén saját codec csomagokkal rendelkezik, és rendkívül kényelmes felületet nyújt a DVD-k, DivX filmek és egyéb média formátumok lejátszásához.

Ne feledkezzünk el az online videókról sem. Remek megoldás a Miro (13.), amelynek a segítségével kényelmes felületről nézhetjük a népszerű videomegosztók (például YouTube) anyagait, illetve számtalan HD csatornára is feliratkozhatunk. Kényelmes és gyors lejátszó,m ráadásul le is menthetjük vele a videókat.
Aki online tévézésre vágyik, annak az egyik legjobb program a Livestation (14.), amelyben rengeteg külföldi tévécsatorna mellett néhány hazai adó (Duna TV, MTV1-2, ATV stb.) adása is nyomon követhető.
Aki az online videókat nem csak interneten keresztül szeretné megnézni, az az 50 legnépszerűbb videómegosztóról pillanatok alatt letölthet bármit – rögtön a neki tetsző formátumra konvertálva –, ha telepíti az xVideoServiceThief (15.) elnevezésű programot. Maradva még a konvertálásnál, a Handbrake (16.) segítségével kedvenc DVD-inket könnyedén rippelhetjük a számítógépre, hogy azután magunkkal vigyük azokat hordozható lejátszónkon (pl. iPod), sőt, a legutolsó verzióval már bármilyen videoformátumból konvertálhatunk egy másikba filmeket.
A videók és zenék különböző formátumokba konvertálásában a Format Factory (17.) is segítségünkre lehet. Akár csoportosan is konvertálhatunk filmeket és dalokat vele, tetszőleges formátumokba.

Végül lássuk, mit tehet az, aki családi videóit vágná meg. Nos, neki kézenfekvő megoldás a Windows Movie Maker (18.), amely a Windows XP része, és ha nem ódzkodunk a WMV formátumtól, akkor egészen kellemes környezetben vághatjuk és effektezhetjük a családi filmeket. Ha többre vágyunk, akkor jól jöhet a VideoSpin  (19.), amely hasonlóan egyszerűen kezelhető, de kicsit többet nyújt (viszont lassabb). Korábban bemutattunk egyéb videoszerkesztőket is, abban a cikkben erről a két programról is elolvashatják az előnyöket és hátrányokat.

Aki a megvágott családi filmekből menüvel ellátott video DVD-t szeretne készíteni, a DVD Flick-ben (20.) találhat igazi társra.
Szintén ide tartozik még az egyik legjobb ingyenes hangszerkesztő program, az Audacity (21.) is, amely tökéletes eszköz hangfelvételek készítésére, vágására, effektezésére vagy zenék mobil csengőhanggá alakítására.

A biztonság is fontos
Mivel Windows XP előtt ülünk, a biztonság rendkívül fontos szempont. Lehetünk totál fukarok, de a tűzfalról, az antivírusról és a kémprogramok elleni megfelelő védelemről ekkor se mondjunk le!
A Comodo Firewall (22.) tűzfala kiváló eredménnyel szerepel minden teszten és konfigurálni is nagyon könnyű, így azt bátran tudjuk ajánlani. Immár Internet Security csomagban is letölthető, így egyben az antivírust is megkapjuk.

Ha antivírus szempontjából nem bízunk meg annyira a Comodóban, választhatjuk a tűzfal mellé az Avast! Antivirus (23.) vagy az AVG Free Antivius (24.) valamelyikét. Mindkettő komplett védelmet nyújt az internetre kötött gépeknek a vírusok ellen.
Persze nem árt melléjük egy kis kémprogram-védelem sem, ehhez választhatjuk a Spyware Terminatort (25.) vagy a SpyBot-ot (26.). Mindkettő megbízható és akár állandó védelemre is képesek, ingyen. Arra viszont figyeljünk, hogy egy gépre nem kell két vagy több víruskergető, két kémprogram-eltávolító és két tűzfal. Az ilyen programokból elegendő 1-1 példány, különben nem fogunk tudni dolgozni a gépen a sok, háttérben futó ellenőrzéstől (és akkor még jól jártunk, mert több víruspajzs együttes használata akár működésképtelen rendszert is eredményezhet)!
Adataink biztonságáról további módszerekkel is gondoskodhatunk. Az egyik ilyen, ha rendszeresen készítünk róluk biztonsági másolatot (lehetőleg ne ugyan arra a merevlemezre, amelyen eredetileg is tároltuk őket). Ehhez kiváló segédeszköz a SyncBack Freeware (27.), amely akár automatikusan is elkészíti a biztonsági másolatokat, megadott időközönként.

Levelezésünket is könnyedén biztonságba helyezhetjük, mondjuk a MailStore Home (28.) bevetésével.
Bizalmas adataink titkosításához is kell egy megfelelő program. Az egyik legjobb ingyenes titkosító a TruCrypt (29.), amelyhez oldalunkon tippekkel is szolgáltunk már. Persze ilyenkor nagyon fontos, hogy ne felejtsük el a titkosításhoz használt jelszavakat, amelyek ugyebár minél bonyolultabbak, annál hatékonyabban védenek. Sajnos az ember feje nem káptalan, manapság rengeteg jelszót kell megjegyeznünk (ha mindenhol ugyanazt használjuk, az a lehető legrosszabb megoldás). Szerencsére ezt a problémát is megoldhatjuk ingyenes szoftverrel. A Keepass (30.) például tökéletes lehet. Eltárolhatjuk benne login adatainkat, jelszavainkat, PIN kódjainkat, s így csak egyetlen, központi jelszót kell megjegyeznünk. Adatbázisunkat egy mester kulccsal védhetjük, de ha nem akarjuk folyton begépelni vagy félünk, hogy elveszítjük, akár egy kulcsfájlt is létrehozhatunk, mondjuk egy lemezre vagy USB memóriára, és belépéskor ennek a segítségével azonosíthatjuk magunkat.

Irodai programok és kiadványok szerkesztése
A legtöbben persze a dokumentumok és táblázatok létrehozására, szerkesztésére használják a számítógépet, így egy jó irodai csomag nélkül nem lehetünk meg.
Az ingyenes kínálatból a legjobb az OpenOffice.org 3.0 (31.), amely magyarul is rendelkezésre áll. Szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációs program, grafikus alkalmazás és adatbázis-kezelő egyaránt van benne. Használata sokban emlékeztet az irodákban elterjedt Microsoft Office-ra, és gyakorlatilag a fájlformátumok terén is kompatibilis azzal. Kis gyakorlással könnyen elsajátíthatjuk a használatát.
Aki komolyabb kiadványokat, látványosabb produktumokat szeretne készíteni, annak kiváló választás lehet a Scribus (32.), amely egy vérbeli kiadványszerkesztő és tördelőprogram. Ha nem is veheti fel teljesen a versenyt mondjuk az InDesign vagy a QuarkXpress legújabb verzióival, azért egyáltalán nem szabad lebecsülni a tudását. Pláne, ha az árkülönbözetet is figyelembe vesszük...

Végül aki PDF dokumentumokat szeretne létrehozni bármilyen más, nyomtatásra képes alkalmazásból, annak javasoljuk a PDF Creator (33.) telepítését. Így ha éppen nincs nyomtatónk, PDF fájlba nyomtathatjuk anyagainkat, amelyeket azután egy Adobe Reader segítségével kinyomtathatunk, ha nyomtatóval ellátott gép mellé kerülünk. Az eredmény pedig pont olyan, mintha a saját gépünkről nyomtattunk volna.

Segédprogramok
Segédprogramok nélkül nem élet az élet egy számítógépen. Ha most döntünk úgy, hogy újratelepítjük a rendszert és berendezzük ingyenes programokkal, jó szolgálatot tehet az EASEUS Partition Manager (34.), amelynek a segítségével biztonságosan és egyszerűen méretezhetjük át partícióinkat a merevlemezeken.
Előtte persze nem árt lementeni fontos adatainkat, mondjuk egy DVD-re. A CD-k és DVD-k írásában a CDBurnerXP (35.) lehet a segítségünkre, amely külsejében és tudásában is nagyon emlékeztet a népszerű Neróra.

Helytakarékos megoldás, ha a ritkán használt, vagy éppen archiválásra szánt fájlokat egyetlen csomagba tömörítjük. Ehhez tökéletes megoldás a 7zip (36.) elnevezésű tömörítőprogram.
Aki a fájlkezelésben korábban a Norton Commanderhez és a Total Commanderhez szokott, bőven talál ingyenes alternatívát. Ezek között az egyik legjobb a Free Commander (37.). Az alapvető fájlkezelő funkciókon kívül van benne MD5-ellenőrzés és képes a fájlok végleges, visszaállíthatatlan törlésére is. A tömörített fájlok kezelése, a csoportos átnevezés, darabolás és keresés is a rendelkezésünkre áll. Érdekessége, hogy könnyen elérhetjük belőle a Vezérlőpult alkalmazásait, illetve van beépített képernyőkép-készítő funkciója is.
Ha már szóba került a képernyőképek készítése, a Faststone Capture (38.) is jó választás ehhez. Teljes képernyőt, ablakokat, kijelölt részt, menüket stb. fotózhatunk vele a képernyőn, a végeredményt pedig a legnépszerűbb képformátumokba menthetjük.

Online világ
Mivel a legtöbb otthoni számítógép internetre csatlakozik, természetesen az online élethez szükséges dolgokról is gondoskodnunk kell. A lyukas és lassú Internet Explorer helyett kitűnő böngészők állnak rendelkezésre. Ilyen a villámgyors Google Chrome (39.), vagy a tudását tekintve a végtelenségig bővíthető Firefox (40.).
A letöltések gyorsítására használhatjuk a Free Download Managert (41.), amelynek a segítségével megtöbbszörözhetjük a fájlok letöltési sebességét, és használhatjuk bittorrent vagy FTP letöltésre is. Sőt, Flash videókat is leszedhetünk vele az internetről.

Ha komolyabb FTP kliensre van szükségünk, a FileZilla (42.) a legjobb ingyenes megoldás Windowson, ha pedig saját weboldal készítésén törjük a fejünket, de nem vagyunk túl jók a HTML kódokban, akkor a KompoZer-t (43.) hívhatjuk segítségül.
Ha viszont csak a képeinkről szeretnénk online albumot készíteni programozói tudás nélkül, a JAlbumnak (44.) valószínűleg nagyobb hasznát vesszük.

Az élet dolgai
Egy számítógépet sok mindenre lehet használni, így tanulásra és szórakozásra is, vagy éppen arra, hogy számon tartsa helyettünk a tennivalóinkat (elvégezni sajnos nem nagyon szokta helyettünk azokat), vagy fontos, naprakész információkkal szolgáljon a világ dolgairól.
A Yahoo Widgets (45.) telepítése után rengeteg widgetből válogathatunk, amelyeken keresztül a várható időjárástól, a bioritmusunk alakulásán keresztül a legfrissebb hírekig mindent megtudhatunk. Hasonlóan jó a Google Desktop (46.) is, amely a widgetek mellett még egy kiváló asztali keresőrendszert is tartalmaz, amelynek a segítségével szinte gyerekjátékká válik a gépen tárolt dokumentumok és fájlok előkeresése.
Levelezésre használhatjuk az XP Outlook Express programját, de ha nyugodtak akarunk lenni spamek és vírusok szempontjából, akkor jobb választás a Thunderbird (47.).Tennivalóink vezetésére kitűnő ingyenes naptárprogram áll rendelkezésre a Sunbird (48.) képében, amelyet ráadásul integrálhatunk a Thunderbirdbe is, ha úgy kényelmesebb. Így gyakorlatilag a Microsoft Outlook naptár, címjegyzék, levelező csomagját kapjuk.
Egy jó szótárprogramra is bármikor szükségünk lehet. Márpedig a JGL Szótár (49.) abszolút jónak mondható, több mint különböző 50 szótárat tartalmaz és sajátokat is létrehozhatunk. Diákoknak (is) kitűnő választás.
És ha már a tanulásnál tartunk, a Google Earth (50.) a földrajz megkedvelésének legjobb eszköze. A nagyszerű 3D-s virtuális földgömb gyakorlatilag szórakozáshoz és tanuláshoz is kimeríthetetlen forrás.
Aki csevegni vágyik az interneten, az legjobban a Skype-pal (51.) jár. Videós beszélgetések (ha van webkameránk), ingyenes telefonálás, konferenciabeszélgetések, mindez kényelmesen és jó minőségben elérhető.
Az összegyűjtött információhalmazból pedig kényelmesen jegyzetelhetünk az Incollectorba (52.).
Ha túl sok filmet, képet, dokumentumot és más adatot gyűjtöttünk már össze CD-n és DVD-n, gyűjteményünk könnyebb áttekintése érdekében bevethetjük a Visual CD (53.) elnevezésű, nagyszerű alkalmazást. Így akár a lemezek behelyezése nélkül is kereshetünk a gyűjteményben a kívánt fájlokra.
Végül egy kis praktikum: a RocketDock (54.), amelyet a programok, mappák és fájlok gyorsabb és egyszerűbb elérésére használhatunk (és nem mellékesen nagyon látványos is, tisztára, mint az OS X Dock-ja).

Windows-karbantartás
Egy windowsos programokat felvonultató válogatás nem lehet teljes a Windows karbantartására szolgáló programok nélkül. A CCleaner (55.) segítségével könnyen eltakaríthatjuk gépünkről a felesleges fájlokat, míg a Revo Uninstaller (56.) arra hivatott, hogy a hanyagul dolgozó uninstaller szoftverek helyett, lelkiismeretesen eltakarítsa a feleslegessé vált programokat a gépről.
Ha ezek után még mindig kevés a szabad hely, a WinDirStat (57.) segíthet, amely szép, grafikus ábrán mutatja meg nekünk, pontosan milyen állományok foglalják a legtöbb helyet a merevlemezen, és segít a törlésükben is, ha kell.

A lelassult Windows helyrepofozásában és optimalizálásában nagy segítségünkre lehet a Glary Utilities (58.), amely a Registry rendberakásától a felesleges fájlok felkutatásáig mindent elvégez. Ha még mindig lassúnak találjuk a rendszert, vessük be a korábbi cikkünkben ismertetett ingyenes Windows tuningolók valamelyikét, vagy próbálkozzunk a merevlemez töredezettségmentesítésével, mondjuk az Auslogics Disk Defrag (59.) segítségével.
A végére egy olyan csomag maradt, amelynek a segítségével komplett mentőlemezt készíthetünk, hogy ha szépen felépített, ingyenes programokkal berendezett rendszerünk egyszer mégis összeomlana, vagy a védelmen átjutna egy erőszakosabb vírus, a dolog ne érjen minket készületlenül, és lementhessük fontos adatainkat még akkor is, ha az eredeti rendszer már el sem indul. Ehhez az UBCD4Win (60.) alkalmazással készíthetünk CD-ről futtatható, Windows XP alapú mentőlemezt.

Természetesen ennél sokkal több dologra létezik ingyenes megoldás. Kipróbáltuk rovatunkat böngészve további ingyenes és hasznos programokat is találhat az, akinek a felvázolt 60 alkalmazás nem nyerte el a tetszését.
És természetesen a kommentekben is lehet ajánlani további, ingyenes programokat, amelyekkel megkönnyíthetjük mindennapi életünket a számítógép előtt ülve.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

2008 legjobb XP tippjei

A Tudástár rovatunkban persze rengeteg további tippet is találnak olvasóink, sőt, a...